Hoe voorkom je dat je aanvraag afgewezen wordt? Als directeur van de Haëlla Stichting kent Elise Kant de ins en outs van fondsenwerven. Met haar kennis en ervaring schreef ze een aantal blogs met tops en tips zodat jouw projectvoorstel wel wordt gehonoreerd. Dit keer gaat ze in op relaties.

Help! Mijn aanvraag is afgewezen

Elise Kant

Vergeet dit niet: Het gaat om een relatie!

Je vraagt om geld, het fonds geeft geld. Op het moment dat dat gebeurt, begin je een relatie! Samen droom je ergens van en allebei doe je iets om die droom waar te maken.

Die relatie lijkt scheef. Maar is misschien niet zo scheef als je zou denken. Natuurlijk: één heeft geld en de ander moet maar hopen dat hij het krijgt. Maar andersom geldt dat ook: jij hebt een mooi plan en die ander niet! Fondsen hebben de taak hun beschikbare geld zo goed mogelijk uit te geven aan de ander. Een fonds kan dus niet zonder aanvragen! We hebben elkaar nodig en interesse in elkaar is daarbij belangrijk.

Ik leerde ooit uit een boek van Henri Nouwen over fondsenwerving dat fondsenwerven iets anders is dan bedelen (al voelt dat misschien soms wel zo). Je mag het omdraaien: jij hebt een droom en een idee om dat waar te maken en je nodigt een ander uit om dat mee te maken. Als je je dat realiseert voelt fondsenwerven misschien ook minder eng of vervelend, je bent op zoek naar medestanders!

Blijft natuurlijk wat ik in de eerste drie verhalen al heb gezegd: soms zijn de mogelijkheden om medestander te zijn beperkt… maar als je elkaar als mede-bouwer aan dezelfde droom kan zien, voelt het al heel anders.

Relaties kosten ook tijd. Het is niet zo handig om ergens binnen te lopen en meteen te zeggen: kijk eens wat een goed plan, vertrouw me maar. Vertrouwen heeft tijd nodig om te groeien. Over en weer. Zeker als je zoekt naar vrij besteedbaar geld dan is bouwen aan die vertrouwensrelatie heel belangrijk.

Soms worden mensen heel erg boos of verdrietig. Vinden ze een fonds stom of gemeen. Dat mag. Alleen het helpt niet zoveel. Als je buiten de criteria van veel fondsen valt, is dat natuurlijk goed balen.

Bedenk wel dat er niet een soort supermacht bestaat die alle onderwerpen die je maar kunt bedenken gelijkelijk over de fondsen verdeelt. Zo werkt het niet. Boos worden omdat een fonds iets niet kan financieren is wel begrijpelijk maar het verandert er niks aan.

Wat wel goed nieuws is dat steeds vaker fondsen zien dat voor een bepaald onderwerp te weinig geld of aandacht is. En dat zij daar dan hun beleid op wijzigen of een samenwerkingsverband aangaan. Voorbeelden daarvan zijn Kleine armoedehulp, Samen tegen armoede en eenzaamheid of een groot samenwerkingsproject van fondsen op trauma’s bij kinderen tegen te gaan. Dus bedenk altijd dat een afwijzing voor een fonds ook een leermoment is: hé, we doen dit niet, maar zouden we niet iets moeten doen aan ons beleid zodat we dat in de toekomst wel kunnen. Ook fondsen zijn lerende organisaties!

Makkelijk praten
Nou denk je misschien, die mensen van de fondsen hebben makkelijk praten. Ik vind dit moeilijk! En sommige dingen vind ik gewoon stom of niet eerlijk. Daar mag je natuurlijk altijd over bellen en advies vragen. Bedenk wel dat als je aanvraag buiten de doelstelling valt dat er dan weinig mogelijkheden zijn. Maar sommige aanvullende criteria zijn in de loop van de jaren wel veranderd, omdat ook de samenleving verandert. Waar bij de oprichting van bijvoorbeeld Haella vrijwilligerswerk eigenlijk nooit werd vergoed, weten we nu dat voor veel mensen die vrijwilligersvergoeding het verschil kan betekenen tussen een beetje financiële ademruimte of helemaal niet. Die regels zijn daarom intussen aangepast.

Het kan natuurlijk dat een fonds je plan gewoon geen goed idee vindt. Geef dan niet op. Je bent dan bij het verkeerde fonds beland of misschien is het handig om het project nog eens kritisch te bekijken. Er zijn ook andere organisaties, zoals bijvoorbeeld PEP in Den Haag of de Sesam Academie die je kunnen helpen. Bij Haella gaan we binnenkort een training projectschrijven uitproberen. Als we daarmee klaar zijn, gaan we die ook breder aanbieden.

 

In deel 1 schreef Elise Kant over de verschillen in doelen van aanvrager en vermogensfonds. In deel 2 gaat ze in op de benodigde informatie voor het opstellen een goede aanvraag. Deel 3 staat in het teken van de financiën. 

Over de auteur: Elise Kant is directeur van Haëlla Stichting. De Haëlla Stichting helpt om idealen van bevlogen mensen te verwezenlijken. Mensen die iets willen doen voor anderen. Het gaat om kleinschalige kansrijke projecten die een startkapitaaltje nodig hebben om slagkracht te ontwikkelen. Elise Kant was al vaker als spreker te gast op onze Partindagen. Dit artikel verscheen eerder op LinkedIn en wij mochten dit van haar publiceren. Daar zijn we haar dankbaar voor.

Tekst: Elise Kant
Foto: Everton Vila | Unsplash