“No way… there is really no way that we will let our partner organisation down now…” Dat zijn de woorden van de oprichter van een Belgische PI. Op geen enkele manier laten we onze partner nu in de steek. En dat geeft de belangrijkste uitkomst van het onderzoek Citizen Initiatives for Global Solidarity (CIGS) – Response to and impact of the COVID-19 crisis goed weer. PI en hun donateurs blijven zich inzetten en blijven solidair. 

Deze studie, uitgevoerd door o.a. Sara Kinsbergen (Radboud Universiteit), geeft inzicht in de respons van kleinschalig ontwikkelingsorganisaties aan de COVID-19-crisis en werpt licht op de impact van de pandemie op deze organisaties. Het onderzoek vond plaats onder CIGS en hun ondersteunende organisaties in België, Denemarken, Frankrijk en Nederland. De 541 CIGS, die aan dit onderzoek hebben deelgenomen, vertegenwoordigen meer dan 7.500 vrijwilligers, meer dan 500 betaalde medewerkers en hebben een totaal jaarlijks budget van bijna 30 miljoen euro. Samen zijn ze actief in 104 verschillende landen over de hele wereld waar ze meer dan 885 ontwikkelingsprojecten ondersteunen. Samen met Wilde Ganzen en Vastenactie ondersteunde Partin vanuit Nederland dit onderzoek. Meerdere Partinleden namen deel aan dit onderzoek.

Enkele conclusies:

  • De COVID-19-crisis had tussen januari en september 2020 directe gevolgen voor de uitvoering van 88% van de reguliere projecten. In totaal kende 64,8% van de CIGS een daling van het inkomen en 52% van de CIGS begon met nieuwe activiteiten in verband met de COVID-19-pandemie.
  • Terwijl het CIGS vooral te doen is om bij te dragen aan ontwikkeling op langere termijn, zijn veel CIGS noodhulpacties gestart. Door hun vaak langdurige aanwezigheid in specifieke regio’s en hun duurzame samenwerking met lokale organisaties konden zij snel reageren. Ook financieel was er voldoende draagkracht.
  • In de periode van maart tot november 2020 konden CIGS rekenen op coronanoodfondsen, zoals van CISU, La Guilde, Provincie West-Vlaanderen en van Wilde Ganzen. Tezamen werden in totaal 327 projecten in 58 verschillende landen, met een totale waarde van ruim 5.390.000 euro, ondersteund. Er werden ongeveer 2.087.786 mensen hiermee bereikt.
  • Er bleken veel verschillen in fondsenwervingsstrategieën. CIGS, vooral in België en Frankrijk, zijn sterk afhankelijk van directe fondsenwervende activiteiten en omdat door de geldende Covid-19-maatregelen deze niet of nauwelijks plaatsvonden, zijn deze PI bezorgd om de toekomst. Nederland lijkt daarin een uitzondering. In Nederland waren vermogensfondsen al belangrijke donateurs; deze blijken nog relevanter geworden.

Lees meer over het onderzoek of bekijk de factsheets met resultaten.

Lees ook het interview met Sara Kinsbergen door Marc Wortmann in DeDikkeBlauwe: ‘Corona? De PI’s blijven solidair.‘ 

Foto: Niketan (Bangladesh)