Kleine organisaties worden substantieel harder geraakt dan de middelgrote en grote goede doelenorganisaties. Dit blijkt uit het eerste onderzoek dat het CBF in samenwerking met de Radboud Universiteit heeft uitgevoerd naar de gevolgen van Covid-19 bij Erkende Organisaties. De 102 kleine erkende goede doelen, die reageerden, laten een gemiddeld verlies van 15% zien. En deze kleine organisaties verwachten opnieuw 15% te gaan verliezen tussen mei en september 2020. Van de andere kant blijken organisaties actief in zogenaamde ontwikkelingslanden minder gevoelig te zijn voor dit verlies in inkomsten uit fondsenwerving.

Inkomstenverlies
Er zijn aanzienlijke onderlinge verschillen tussen de Erkende Goede Doelen, die deels verklaard worden door de omvang van de organisaties. Kleine organisaties (jaarbudget < 100.000 euro) hebben de kleinste kans om financieel te worden geraakt, maar worden, als ze geraakt worden, substantieel harder geraakt dan de middelgrote (tussen 100.000 en 2 miljoen euro) en grote organisaties (> 2 miljoen euro). Kleine organisaties tonen een gemiddeld verlies van 15% en verwachten opnieuw 15% te gaan verliezen tussen mei en september 2020. In totaal dus 30% van hun totale inkomsten in 2020. Grote organisaties tonen procentueel het minst verlies (3%). Zij verwachten opnieuw een verlies van 4,4% tot september. Middelgrote organisaties tonen een verlies van 6% maar verwachten een veel groter verlies in de tweede periode (rond de 10%).

Hierbij speelt vooral het wegvallen van evenementen voor kleine en middelgrote goededoelenorganisaties. Bij grote organisaties speelt het wegvallen van bijdragen van bedrijven, eigen bedrijfsmatige activiteiten en inkomsten uit investeringen een grote rol.

Goede doelenorganisaties die hun werk in Nederland doen, laten een drie keer zo groot verlies zien dan de goededoelenorganisaties die hun werk in ontwikkelingslanden doen (-10,5% versus -3,5%).

Doelstellingswerk
Meer dan de helft van de goede doelen heeft zijn activiteiten gedeeltelijk moeten stoppen (56%) of moeten uitstellen (53%) door de beperkende maatregelen die de coronapandemie met zich meebracht. Dit geldt meer voor grote organisaties dan voor kleine organisaties.

Het onderzoek wordt herhaald in september 2020 en februari 2021.

Bron: CBF (met Nederlandse samenvatting)

Foto: In Benin worden ‘handwashing stations’ en persoonlijke beschermingsmiddelen uitgedeeld aan de bevolking – Global Aid Network (GAiN)