Hulporganisaties hebben last van strenge regels die onder meer terrorismefinanciering moeten tegengaan. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. De problemen zijn het grootst voor kleinere en nieuwe hulporganisaties. Zo werd Inemarie Dekker van Impact Direct Foundation geciteerd: “Ik ben een jaar bezig geweest met al het papierwerk en ik heb nog niet alles kunnen regelen. Het lukt ons bijvoorbeeld nog niet om automatisch donaties te innen.” Zij had aan onze oproep om mee te doen aan de enquête gehoor gegeven.

De NOS had onze partner in het dossier ‘banken en payment providers’ Human Security Collective benaderd over het onderwerp de-risking van hulp en maatschappelijke organisaties. Het onderzoek om te kijken welke problemen hulporganisaties ervaren in hun relatie met banken en payment providers ging om zaken als het niet kunnen openen van een bankrekening, het eenzijdig opzeggen van een bankrekening, het deactiveren van de donatieknop, geweigerd om crowdfunding op te zetten. Wij riepen onze leden op eraan mee te doen.

De strenge regels maken goede bedoelingen soms onmogelijk. En deskundigen zetten vraagtekens bij het nut van deze regels om financiering van bijvoorbeeld terreurgroepen voorkomen.

Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en zien dat onze leden er in meer of mindere mate mee te maken hebben. Dus blijf melden wanneer jouw bank of provider jullie stichting buitensluit en deel het met ons.

Afgelopen weekend werd het thema besproken in het Journaal (vanaf 5 minuten) en stond er een artikel op de NOS-site. Een dag later verscheen een tweede artikel over dit onderwerp.

Bron: NOS | Hulporganisaties kunnen moeilijk geld overmaken door anti-terrorismeregels | Duizenden werken bij banken aan opsporen terreurfinanciering, ‘blijft heel lastig’