De dag dat het zomerreces inging viel het Kabinet-Rutte IV. Dat houdt in dat er weer verkiezingen komen. En dus weer verkiezingsprogramma’s gemaakt gaan worden. Belangrijk dus dat de filantropische sector van zich laat horen. Want voorstellen, regels en wetten moeten de talrijke initiatieven tot een mooiere wereld liever niet in de weg zitten. Daartoe is het manifest ‘Nederlanders willen helpen. Geef ons de ruimte’ (weer) gedeeld met alle politieke partijen. Partin is een van de ondertekenaars. Wat staat erin?

Nederlanders zetten zich graag in voor elkaar, voor de samenleving, voor het algemeen belang. Omdat we nood, leed en tekorten zien, direct in actie willen komen en met geld, tijd en kennis steun willen geven.

In de afgelopen jaren is dat er niet eenvoudiger op geworden, onder meer door meer regels en eisen waar besturen, organisaties en hun vrijwilligers aan moeten voldoen. Het manifest is daarom een pleidooi om de ruimte voor burgers om ‘goed te doen’ te beschermen.

Nederlanders geven tijd, geld en energie. Omdat ze geven om de samenleving, om de wereld en om elkaar. We hebben ruimte nodig om dat te kunnen blijven doen. Maar deze ruimte is niet vanzelfsprekend. De overheid neemt steeds vaker maatregelen die, bedoeld of onbedoeld, de ruimte om te geven en steun te vragen inperken.

Dus daarom vragen wij de politiek heel expliciet: Geef ons die ruimte

De programmacommissies van de verschillende partijen wordt specifiek gevraagd met vijf actiepunten rekening te houden.

Geven te stimuleren. Door de giftenaftrek te behouden, eenvoudiger en effectiever te maken. Zo worden Nederlanders gestimuleerd zich in te zetten en te geven voor een betere samenleving.

De mogelijkheden om steun te vragen te beschermen. Door de kanalen zoals post, telefoon, het gesprek aan de deur of op straat voor goede doelen open te houden. Alleen met steun en hulp van het Nederlandse publiek kunnen we samen maatschappelijke problemen oplossen.

Onze inzet te ondersteunen om door zelfregulering onze sector transparant, veilig en schoon te houden. Door nieuwe wet- en regelgeving te toetsen op onnodig nadelige gevolgen voor ons werk en onze zelfregulering en het daarbij passend externe toezicht als uitgangspunt te nemen.

Vrijwilligerswerk aantrekkelijker te maken. Door vrijwilligerswerk voor werknemers en jongeren extra te stimuleren. Zodat nog meer mensen zich inzetten voor de samenleving.

Het maatschappelijk karakter van het loterijstelsel wettelijk steviger te verankeren, waarbij de financiële bijdrage aan goede doelen, cultuur en sport duurzaam wordt veiliggesteld en waar mogelijk wordt vergroot. Vrij besteedbaar geld via de loterijafdracht blijft onmisbaar voor ons werk.

Download hier het Manifest Geef Ons De Ruimte

 

15 augustus 2023
Bron: SBF
Foto: Sosurwo Fonds