Onlangs schreven we, samen met andere (branche)organisaties, een brief aan de minister van Financiën. Daarin vroegen we haar aandacht te hebben voor problemen die verenigingen en stichtingen hebben met de toegang tot het betalingsverkeer en de enorme regeldruk die daaruit voortkomt. De brief was nog niet verstuurd of we werden blij verrast met het feit dat de motie van Kamerleden Van Dijk en Grinwis werd aangenomen. Een stap in de goede richting.

De motie verzoekt de regering te zorgen dat de financiële dienstverlening aan stichtingen en verenigingen laagdrempelig beschikbaar blijft en dat deze partijen niet generiek als hoog risico worden beoordeeld.

Maar dat is niet alles. De Nederlandse Bank (DNB) werkt aan versoepeling van het sanctiebeleid voor betaalbedrijven. Dat meldt het Financieel Dagblad. Betaalbedrijven moeten volgens de huidige sanctieregels ook gegevens opvragen van betalende winkelklanten. Terwijl de winkel feitelijk hun klant is. Betalingsproviders zijn bijvoorbeeld Ayden, Mollie en Pay.

PIFworld
Volgens Erik Boerrigter (Partin) geldt dit ook voor PIFworld. PIFworld is een donatieplatform. Vorig jaar werd PIFworld ondergebracht bij Partin. Helaas ontstonden toen ook problemen met de payment provider. Mollie in dit geval. Door de scherpe witwasregels controleren banken en betalingsproviders extra op – vaak kleine – organisaties die geld overmaken naar het buitenland. Versoepeling is dan ook een hoopvolle ontwikkeling. Toch is daarmee het probleem nog niet opgelost. Erik: “Bij PIFworld zit ook nog het hoofdstuk verenigingen en stichtingen. En het hoofdstuk ‘enge’ landen. Dus wij hebben eigenlijk drie uitdagingen in één.”

We houden de ontwikkelingen over anti-witwaswetten en aanverwante regels voor jullie in de gaten. Hebben jullie daar vragen over, neem contact met ons op.

Foto: Annie SprattUnsplash