‘Yvonne, ken jij stichting NICC?’ Deze vraag stelde Rentia Krijnen-Hendrikx. En ze vervolgde: ‘Blijkbaar verzamelen oud-medewerkers van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking geslaagde projecten. Zodat anderen er steun aan hebben. Studenten nemen interviews af.’ Rentia werd ook geïnterviewd en vertelt in 8 korte video’s over haar ervaringen in Kenia. Deze opnames deelde ze met me. Pareltjes van kennis, die ik graag weer met jullie deel. Want zoals de interviewer tegen Rentia zei, was ‘uiteindelijk ook het doel dat anderen geen wiel hoeven uit te vinden als er veel kennis en ervaring is’.

Om op de eerste vraag terug te komen: ik moest bekennen dat ik de stichting nog niet kende. Op de site lees ik dat NICC staat voor Netherlands International Cooperation Collection en dat de stichting zich inzet om ervaringen met internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling transparanter en inzichtelijker te maken. Daartoe beheert NICC uiteenlopend materiaal over internationale samenwerking van ongeveer 1950 tot nu en maakt de index daarvan toegankelijk. Dit alles om meer inzicht te bieden in ontwikkelingsprocessen, geopolitieke en sociaaleconomische ontwikkelingen en internationale samenwerkingsmodellen. En dus om het wiel niet opnieuw te hoeven uitvinden.

Resource person
NICC is altijd op zoek naar mensen die hun kennis willen delen. Dat zijn resource persons. Rentia is zo’n ‘hulpbron’. In 8 korte video’s van in totaal 10 minuten praat Rentia ons bij over uiteenlopende onderwerpen, zoals corruptie bij projecten, bottom-up werken en microfinanciering. Belangrijke tips en geleerde lessen. Nuttig voor eenieder die zich met ontwikkelingsprojecten bezighoudt.

Ook gaat Rentia in op Kenia-specifieke thema’s zoals tijdsbesef, het ontstaan van de middenklasse en vertelt ze over de start in 1988 van het Kenya Project, waarvan Rentia de oprichter is en waarvan zij tot van enkele jaren geleden voorzitter was. Nu is ze nog steeds nauw betrokken bij Kenya en vriend van Partin.

Bekijk hier de informatieve blogs van Rentia Krijnen-Hendrikx. Voor andere video’s van NICC, ga naar vimeo.com/niccfoundation.

Yvonne van Driel