Of het nu gaat om het oprichten van een stichting, het aanvragen van een ANBI-status, het maken van een jaarrekening of het belang van een exit strategy, in onze #kgdtoolkits vindt u de antwoorden. De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om het aanbod aan toolkits voor kleine goede doelen te vergroten. Waren het er tot de jaarwisseling nog 15, nu zijn het er 21. De meest recente toolkit gaat over het maken van het jaarverslag. Eerder gelanceerde tools: het opstellen van een integriteitsbeleid, een serie over fondsenwerving en Wilde Ganzen Klein.

Fondsenwerving
Hoewel we niet pretenderen compleet te zijn, hebben nu een groot aanbod aan tools die particuliere initiatieven en andere kleine goede doelen helpen bij fondsenwerven. De fondsenwervingstools op een rij:

Wilde Ganzen Klein 
Deze tool is voor particuliere ontwikkelingsorganisaties die een project willen starten. Wilde Ganzen Klein is een initiatief van Wilde Ganzen en Partin voor POI die nog niet eerder samenwerkten met Wilde Ganzen en nog niet aan alle voorwaarden kunnen voldoen. Het gaat om projectvoorstellen tot € 6.000,- waarbij Wilde Ganzen de opgehaalde inbreng met 100% vermeerdert. Dat is aanzienlijk meer dan de normale 50% vermeerdering. Deze POI worden dan begeleid door Partin en werken samen met andere POI aan een goed voorstel.

Integriteitsbeleid
In 2018 kwam de goede doelensector in een naar daglicht te staan na berichten over misbruik. Gevolg was dat de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in gesprek met de sector tot een aantal richtlijnen kwam. Deze normen zijn opgenomen in de erkenningsregeling van CBF. Maar ook de belastingdienst zal per 2021 de integriteitstoets voor ANBI’s aanscherpen. Voor kleine goede doelen zal het zo’n vaart niet lopen, maar ook die doen er goed aan ‘iets’ over integriteit op te nemen in hun beleid. Dat ‘iets’ zal van organisatie tot organisatie verschillen. Met deze tool stippelt u uw eigen integriteitsbeleid uit.

Jaarverslag
Naast de jaarrekening hebben we nu ook een stramien om een jaarverslag te maken. Een jaarverslag schrijven is een mooie manier om terug te kijken op het jaar en te zien wat goed ging, wat minder goed ging en daarover verslag te doen. Het kan leerzaam zijn voor uzelf als stichting om terug te kijken en intern te evalueren hoe het gegaan is. Tevens is het een mooie manier om iedereen die bij uw stichting betrokken is op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. En met deze tool maakt u het jaarverslag in een handomdraai.

Bekijk het complete aanbod toolkits: #kgdtoolkits. Dit jaar werken we nog aan toolkits over de kascontrole, over de boekhouding en over vrijwilligerscontracten.   

Laat ons weten hoe werkbaar voor u de door u gebruikte tools waren. En loopt u tegen een probleem aan en zou een tool daarbij behulpzaam zijn, laat het ons weten.Â