Filantroop Diego Hidalgo zei ooit: ‘Verwacht geen medailles, prijzen of erkenning voor wat je doet. Hoe meer ruimte je laat aan anderen, hoe groter de kans op succes’. En dat geeft Martje Nooij mee als motto bij de nieuwe toolkit Exitstrategie voor kleine stichtingen met projecten in ontwikkelingslanden. Voor Partin ontwikkelde zij deze toolkit dat een belangrijke handreiking is voor iedereen die zich bewust is dat lokaal eigenaarschap de partners in de ‘projectlanden’ versterkt. Ook als de Nederlandse stichting denkt te gaan stoppen. Dan is het belangrijk een exitstrategie te hebben. 

Martje Nooij rondde in 2018 haar masterstudie af aan de Universiteit van Utrecht bij de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, Departement Bestuurs- en Organisatie-wetenschap met haar onderzoek “Exitstrategie: een kwestie van doen, denken en delen”. Ze kreeg in 2019 de NAP Thesis Award, prijs voor de beste these op het gebied van de filantropie, voor dit onderzoek. De onderzoeksresultaten vormen de basis voor deze toolkit.

In de toolkit worden de kenmerken van de DOEN, DENKEN en DELEN werkwijze geïllustreerd met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Citaten van PI-bestuurders en foto’s maken die praktijk makkelijk herkenbaar. Ook worden per dominante ‘D’ aanbevelingen gegeven en vragen gesteld waarmee PI’s direct aan de slag kunnen.

Ga naar de Exitstrategie of bekijk het hele aanbod aan toolkits.  

Lees ook nog dit artikel over het onderzoek: Exitstrategie: een kwestie van doen, denken en delen