Vanaf 27 september 2020 werd het UBO-register in Nederland in gebruik genomen. Ook stichtingen moeten zich inschrijven. Nieuwe stichtingen moeten direct de contactgegevens van hun bestuurders doorgeven; bestaande stichtingen hebben nog tot eind maart 2022 om deze gegevens door te geven. Volgens RendementOnline is het echter nog onduidelijk hoe een ANBI in het UBO-register wordt aangegeven. 

Voor ANBI zou een vermelding in het register opgenomen worden. Bestuurders van een ANBI zijn namelijk vaak niet de UBO van een organisatie. De goede doelensector heeft hier volop geageerd. Uiteindelijk werd besloten dat als het gaat om een ANBI-bestuurder dit in het UBO-register duidelijk op te nemen. Het is echter op dit moment nog niet bekend hoe dat precies wordt aangegeven.

UBO
UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (de ‘uiteindelijke belanghebbende’). Dit is de persoon die de uiteindelijke eigenaar is of de uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming, stichting of vereniging (een zogeheten juridische entiteit). In het register komen gegevens te staan van de uiteindelijk belanghebbenden van onder meer bv’s en stichtingen. Een natuurlijk persoon kwalificeert als UBO als hij/zij 25 procent of meer van de aandelen of stemrecht in een vennootschap bezit of een eigendomsbelang heeft van 25 procent of meer. Als er geen UBO kan worden vastgesteld omdat er geen persoon is met een 25 procent eigendomsbelang of meer dan 25 procent stemrecht, ontkomt die organisatie echter niet aan de registratieplicht. Dit geldt ook voor ANBI’s.

In not-for-profit stichtingen en verenigingen worden de statutair bestuurders als ‘uiteindelijk belanghebbende’ aangemerkt. Dit wordt ook wel de ‘pseudo-UBO’ genoemd. Bij stichtingen met een ANBI-registratie wordt het gehele statutaire bestuur in het UBO-register ingeschreven. Er is namelijk geen grond om onderscheid te maken tussen de verschillende bestuurders.

Inschrijven
Vanaf 27 september moeten UBO’s ingeschreven worden in het UBO-register. Organisaties die op die datum ingeschreven staan in het Handelsregister hebben vanaf dan anderhalf jaar de tijd om hun UBO’s kosteloos in te schrijven. Nieuwe stichtingen moeten direct een UBO (meestal dus een pseudo-UBO) inschrijven. De tekenbevoegden binnen de organisatie – die nu opgaven mogen doen aan het Handelsregister – mogen ook UBO’s inschrijven.

Daarnaast is het van belang dat ANBI’s dezelfde bestuurders inschrijven die ook in het Handelsregister zijn opgenomen. Dit voorkomt verwarring over de statutair bestuurders van de organisatie.

Bron: KvK | RendementOnline