Ontwikkelingssamenwerking (OS) draagt zowel direct als minder direct bij aan het Nederlands belang. Dat concludeert de demissionair minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Geoffrey van Leeuwen. De Kamerbrief van 26 januari is een antwoord op het verzoek van de vaste Kamercommissie BuHa-OS om nog voor de begrotingsbehandeling een overzicht van lopende OS-projecten aan de Kamer te sturen. En om daarbij het direct nationaal belang in het bijzonder in relatie tot veiligheid, migratie en economie aan te geven. Dinsdag 30 januari wordt de begroting BuHa-OS in de Tweede Kamer besproken. 

Uit de brief
Concluderend schrijft Geoffrey van Leeuwen: ‘Samenvattend komt het er op neer dat OS zowel direct als minder direct bijdraagt aan het Nederlands belang. Onze handelsbelangen worden gediend door goede relaties met ontwikkelingslanden onder meer doordat we in die landen investeren in duurzame ontwikkeling. Door dat te doen op thema’s waarin Nederland meerwaarde heeft zoals water, voedselzekerheid en private sector ontwikkeling, laten we aan de wereld zien wat we in huis hebben.

Ook kennisinstellingen en bedrijven plukken daar de vruchten van. OS draagt bij aan stabiliteit en veiligheid, waar Nederland baat bij heeft doordat de negatieve effecten hiervan ons in mindere mate bereiken. Preventie levert hier uiteindelijk de minste kosten op voor mensen ter plekke, en voor de internationale gemeenschap waaronder Nederland.

OS draagt bij aan goede relaties met landen waardoor we bilaterale afspraken kunnen maken over voor ons cruciale onderwerpen als migratie en grondstoffen. En een proactieve, verantwoordelijke rol binnen het multilaterale systeem geeft ons de invloed die nodig is om gezamenlijk met een groot aantal landen tot oplossingen te komen voor de complexe wereldwijde uitdagingen van deze tijd. De ‘soft power’ die Nederland verkrijgt door OS hoort bij de internationale rol die nodig is in deze geopolitieke tijd, en is daarmee een integraal onderdeel van ons buitenland beleid.

Wel bezuinigingen?
De conclusie dat OS in het belang van Nederland is, verbaast ons natuurlijk niet. Wat wel verbaast is het feit dat de bezuinigingen maar door lijken te gaan. Het lijkt dus ietwat tegenstrijdig.

En daarin staan we niet alleen. Eerder als riep Partos de Tweede Kamer op om de bezuiniging voor 2024 te dempen. De bezuinigingen op het OS-budget zijn gebaseerd op de verwachte aantal migranten en vluchtelingen. De actuele cijfers zijn lager dan de verwachting was.

Lees ook Fraaie woorden ten spijt, budget op ontwikkelingssamenwerking gekort.

Tekst: redactie Partin | 28 januari 2024
Foto:  Steve Buissinne | Pixabay