Onlangs riepen wij u op om voorbeelden van de gevolgen van coronamaatregelen die u en uw partners wereldwijd tegenkomen met ons te delen. En gisteren vroegen we ook over acties die opgezet zijn om de gevolgen van de pandemie te verzachten. Veel Partinleden reageerden. Yvonne van Driel schreef er meerdere artikelen over, o.a. op Vice Versa en Kleine Goede Doelen. En op deze site natuurlijk. In dit ‘liveblog’ komen onze leden zelf aan het woord.

In deze elfde editie bijdrages van Yayasan Setetes Embun (Indonesië) en NME Mundial (Bolivia). Dank.

Yayasan Setetes Embun (17 mei): Preventie project voor de bewoners in kampung Mujur te Java…
Voedsel, water, zeep, desinfectie, mondkapjes en info voor 10.000-20.000 inwoners van Kroya. Elke zondag in april 2020 volgt een rit door de kampung met desinfectie en inspectie. Dat was stap nr. 1 voor Gondrong Gunawan van PWM, onze NGO aldaar.

Vanaf de start van de ramandan eind april 2020 willen velen naar hun familie terug keren uit Jakarta nu ze geen werk meer hebben. Dus een twintigtal toegangswegen werden in gericht als controle post ter bescherming van de 7.500 inwoners van kampung Mujur. Dat was stap nr. 2 voor Gondrong Gunawan van PWM, onze NGO aldaar.

En dan?

“In tijd van nood moet je creatief zijn en tot actie komen”, zegt Gunawan. “Zoeken naar oplossingen als er onvoldoende van alles is”. Als kind heeft hij zo vaak in deze situatie gezeten. “Word nooit afhankelijk van iets of iemand” vervolgt hij. Met vallen en opstaan en vooral een enorm doorzettingsvermogen is het hem destijds gelukt te overleven… Zo denkt hij nu voor de 7.500 mensen in de kampung die hij zijn familie noemt. En zo creëert hij het wij gevoel…

Actie dus…

Voedsel blijven uitdelen is geen optie.

1. Kippen adoptie project
Gunawan gaat kippen in bruikleen geven aan de arme families. De ren wordt gemaakt van bamboe. De familie zorgt voor de kippen en de eieren en kuikens worden verkocht waarbij 50% van de opbrengst voor de familie is. De andere 50% is voor de stichting. Iedereen kan dit vanuit huis doen en het is een laagdrempelig project met korte termijn opbrengst. De PWM regelt de afwikkeling.

2. Planten adoptie project
Gunawan gaat planten uit onze schoolmoestuin in bruikleen geven aan families. De familie zorgt voor de geadopteerde plantjes en krijgt 50% van de oogst. Opnieuw een laagdrempelig project met een korte termijn opbrengst. De PWM regelt ook hier de afwikkeling.

NME Mundial (20 mei): Coronavirus in Cochabamba; verslag van partnerorganisatie Alerta Verde
In Bolivia begon op 22 maart een strikte lockdown waarbij de Bolivianen één ochtend in de week van 7:00 tot 12:00 naar buiten mogen om boodschappen te doen, afhankelijk van het laatste cijfer van je ID-kaart. Mensen ouder dan 65 en jonger dan 18 mogen helemaal niet naar buiten en op zaterdag en zondag moet iedereen binnen blijven. Daarnaast wordt zowel het openbaar vervoer als het privé autovervoer verboden. Alleen medisch vervoer of de bevoorrading van voedsel mag met de auto als je een vergunning hebt. En natuurlijk politie en brandweer.

Deze lockdown is ondertussen twee keer verlengd en vanaf 11 mei gaan we een nieuwe fase in waarbij afhankelijk van het aantal ziektegevallen in de betreffende gemeente er drie mogelijkheden zijn. Bij de eerste optie wordt de quarantaine voortgezet bij gemeenten die zwaar getroffen zijn. Optie twee is dat mensen weer meer naar buiten mogen en bedrijven weer opstarten, maar voorlopig zonder de privéauto en het openbaar vervoer. Georganiseerd werkverkeer en de fiets mag wel. Bij de laatste optie is eigen vervoer toegestaan en een aangepast openbaar vervoer.

In een land als Bolivia met een grote informele sector, waar mensen per dag leven en vaak gelijk de verdienste van die dag opeten, heeft een lockdown natuurlijk erg grote gevolgen. Om deze reden heeft de nationale overheid verschillende bonussen in het leven geroepen, extra steun per kind op school en per persoon afhankelijk van de arbeidssituatie. Aangezien er weinig digitaal bankieren is, houdt dit in dat er de dag na de aankondiging gelijk lange rijen stonden bij de banken vanaf s’ ochtends heel vroeg. Daarna zijn er dagen aangewezen om de bonussen op basis van de verschillende klassen en leeftijden uit te keren.

Zelf ben ik vandaag, 5 mei, op mijn vaste morgen met een mondkapje en een plastic gezichtsmasker op de fiets langs geweest bij een collega om zaden af te geven. De overige teamleden kunnen dan op hun dag daar de zaden ophalen om verschillende zakjes met zaden klaar te maken voor gezinnen zodra we de projectgebieden weer kunnen bereiken. Daarna ben ik langs de bank gegaan om cash geld op te nemen om salarissen te kunnen uitbetalen (de meeste van onze personeelsleden hebben geen bankrekening). Hiervoor moest ik rondjes draaiend door een desinfectiekamer voordat ik de bank in mocht. Dit is een soort tent met een sprinkler van water met chloor. Daarna ben ik snel doorgefietst naar mijn tuin om nog even water te kunnen geven en het één en ander te kunnen oogsten voor ik weer om 12 uur binnen moest zijn.

We werken deze periode verder aan lesmateriaal, kweken planten voor en proberen via WhatsApp contact te houden met de deelnemende gezinnen. De man van één van mijn collega’s kon, toen hij voor zijn werk de stad uit moest, zadenpakketjes afgeven die binnen de wijk verspreid zijn.

De scholen zijn vanaf de lockdown natuurlijk ook gesloten en zullen voorlopig in ieder geval tot 31 mei dicht blijven, waarbij nu ook gezocht wordt naar alternatieve lesmethoden. De private scholen hebben al digitale lessen via online platforms en video conference ook de openbare scholen zijn zoeken- onder leiding van het ministerie van onderwijs- naar mogelijkheden voor les op afstand. Hierbij wordt ook gekeken naar het gebruik van lokale radiozenders en televisiekanalen, omdat mensen onder de arme bevolking maar een beperkt aantal megas hebben voor telefoongebruik.

Er wordt nu al gezegd dat voor veel mensen uit de armste bevolkingsgroepen de lockdown niet houdbaar is, omdat de keus tussen van de honger omkomen of gewoon (stiekem) proberen weer aan het werk te gaan, snel dichtbij komt. Hopelijk gaat de overheid door met het uitrusten van de ziekenhuizen om zieken op te vangen, het ondersteunen van de allerarmsten en komt er snel een oplossing in zicht.

Een ding is in ieder geval net als vorig jaar bij de verkiezingsonrust weer erg duidelijk geworden: het hebben van een eigen tuintje thuis is een groot goed op weg naar een gezondere voeding en een grotere onafhankelijkheid.

Bent u ook een actie gestart en wilt u dat delen? Of wilt u iets kwijt over de gevolgen van de pandemie? Laat het ons dan weten. Mail naar redactie@partin.nl. Wij plaatsen het dan in een volgende blog. Samen doen we meer…

Foto: Yayasan Setetes Embun