Een jaar geleden startten we een liveblog met bijdrages van jullie. Jullie schreven over de coronamaatregelen, de gevolgen en de (nood)acties hier en in jullie projectlanden. Dat leverde 13 mooie en soms ontroerende liveblogs die ons een inkijkje gaven in de wereldwijde impact van het virus. Nu zijn we een dik jaar verder, het Covid-19-virus is nog onder ons en volgens een onderzoek van People’s Vaccine Alliance zal het virus snel muteren als in landen in het globale zuiden vaccins niet of nauwelijks beschikbaar zijn. Het is en blijft dus een wereldwijd probleem dat wereldwijd aangepakt moet worden. Jullie zitten in elk geval niet bij de pakken neer. En dat willen we delen.

Vandaag een bijdrage van Mary van der Zijden van Yayasan Setetes Embun (IndonesiĆ«) om zoals ze het zelf zegt: “In het kader van het delen van positieve verhalen tijdens Corona wil ik graag ons verhaal van afgelopen jaar delen.”

Plant een zaadje en oogst later

En dat is wat wij steeds opnieuw doen bij onze stichting. Letterlijk en figuurlijk worden er overal zaadjes geplant en is de oogst overal goed zichtbaar. Alle inwoners handelen vanuit een vast geloof in de toekomst. Hoe mooi is dat.

Het afgelopen jaar tijdens corona heeft onze partnerorganisatie de PWM de onderstaande projecten gerealiseerd. Iets om trots op te zijn vanuit Nederland.

  1. Van moestuin tot plantage met een kas en vijvers
  2. Adopteer een kip, eend of lam en verkoop de eieren of het beest
  3. Het Terbist als smalle zone aan de rijstvelden met vele kleine warung
  4. Kapperszaak voor de heren
  5. Overkapte oefen leerwerkplaats voor jongeren
  6. De voedselbank

Alle bovenstaande kleine projecten zorgen voor een inkomen van onze moeders en hun gezinnen. Iedereen helpt mee om van elk project een succes te maken. Facebook fungeert als promotie en vele omwonenden buiten de kampung komen graag een kijkje nemen bij alle projecten wat weer voor inkomen zorgt.

De plantage uitgelicht
De overheid in IndonesiĆ« heeft voor de plantage de grond gehuurd, een waterput geslagen en de kas betaald. Door te starten met kleine stekjes van planten die voor een snelle oogst zorgen is er al snel sprake van ‘winst’. Fruitbomen zijn hier bewust niet geplant omdat die meer tijd vergen om te kunnen oogsten. Die zijn bij onze kleuterschool geplant omdat die grond eigendom is van de stichting.

De waterput biedt de mogelijkheid om de planten continue van water te kunnen voorzien en de vijvers bij te vullen in droge tijden. De visjes worden kleine in emmers gekweekt en later uitgezet in de vijvers. Een compostmachine werd gedoneerd en de compost wordt niet langer verbrand maar verkocht.

Dan is er een eerste grote oogst in maart 2021. Het blijkt dat de chiliplantjes het heel goed doen op de plaatselijke markt. Wat een geluk voor onze 35 moeders die het vaste team vormen op de plantage. Ook wordt de voedselbank steeds gevuld met kleine oogsten tussendoor. Zo steunt het ene project het andere project weer. En zo komen de bewoners van Kroya zelf in actie om hun cirkel van armoede te doorbreken, corona of niet. Niets of niemand houdt hen tegen in hun strijd tegen de armoede.

Foto: Yayasan Setetes Embun (Indonesiƫ)

 

Willen jullie ook een verhaal of een blog delen, mail dan naar redactie@partin.nl. De redactie behoudt zich het recht bijdrages te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.