De stichting zet zich in voor milieubewuste landbouwprojecten voor de bewoners van het platteland in Ghana.

Op het platteland van Ghana is veel honger en armoede. Hoofdoorzaak: onvoldoende kennis om genoeg voedsel te verbouwen voor de groeiende bevolking. Oplossing: de bevolking leren om ecologische landbouwmethoden toe te passen. Dit gebeurt door lokale projectleiders met steun en inbreng van ELPG. De stichting is inmiddels meer dan 40 jaar betrokken bij de landbouw-ontwikkeling in het noorden van Ghana en de resultaten bewijzen dat deze ecologische landbouwmethoden werken:

– twee tot driemaal hogere oogstopbrengsten
– duurzaam landgebruik, minder erosie, betere bodemvruchtbaarheid
– meer sociale samenhang in de dorpen: composteren doe je samen
– meer vertrouwen in eigen kunnen
– verbetering van het milieu, o.a. door bomenaanplant
Deze boeren kunnen hun gezinnen weer voeden en een deel van de oogst verkopen. Daardoor is er schoolgeld voor kinderen, geld voor kleding en voor gezondheidszorg. De landbouwautoriteiten in hebben deze resultaten ook gezien en nemen de technieken steeds meer op in hun voorlichtingsprogramma!

Informatie

  • Doelgroep: Boeren
  • SDG: SDG02 - Einde aan honger | SDG13 - Klimaatverandering aanpakken
  • Land: Ghana
  • Werelddeel: Afrika

Projecten

  • Irrigatieproject

    De ELPG is in 2020 een nieuw project gestart, samen met stichting ‘Pompen is Leven‘. Al sinds de oprichting van deze stichting, zo’n 20 jaar geleden, vond afstemming tussen projecten plaats, maar tot het gezamenlijk opzetten van een nieuw project was het nog nooit gekomen. ELPG richt zich op de landbouw, waar ‘Pompen is Leven’ zich tot op heden vooral richtte op drinkwater voor de bevolking. Nu de drinkwatervoorziening in het noorden Ghana op een redelijk niveau is, wil ‘Pompen is Leven’ zich ook meer richten op water voor de landbouw. In 2016 startten ze daarom een project met druppelirrigatie in het werkgebied van ELPG. ELPG werd gevraagd te zorgen voor twee geschikte bedrijven voor de proef en de landbouwkundige begeleiding. Nu deze pilot met groot succes is afgerond (3-4 keer meer opbrengst per jaar), is het tijd voor opschaling. Van 2 pilotbedrijven gaan we nu naar 30 bedrijven. Hierbij wordt naast druppelirrigatie ook agroforestry toegepast; een combinatie van (lage) groentegewassen en vruchtbomen. De wens voor agroforestry komt van boeren ‘uit het veld’. In het projectgebied is het idee ontstaan om een cashewnotencoöperatie op te zetten. Het planten van de bomen kan prima gecombineerd worden met het verbouwen van groenten. De bomen zorgen voor schaduwwerking en leveren bovendien naast vruchten ook bladeren die als compost kunnen dienen om de bodem te verbeteren. Het project wordt in Ghana uitgevoerd door twee Ghanese NGO’s, waarmee de Nederlandse stichtingen nauw samenwerken. Het betreft Pumping is Life en CEAL.

    Doelgroep: Boeren | Gemeenschappen | Milieu

    SDG: SDG02 - Einde aan honger | SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG06 - Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen | SDG15 - Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

  • Farmer to farmer project

    In Walewale zijn geen mensen gestorven door corona, althans niet officieel. In maart 2020, toen Corona ook voor veel paniek zorgde in Afrika, werd al het transport van benzine, zaden, zout, kunstmest, bestrijdingsmiddelen en voedsel van het zuiden naar het noorden stil gelegd. Het gevolg was dat boeren geen inputs voor hun boerderijen konden kopen. En dit had als gevolg dat boeren bij Issifu Jobila Sulemana, onze projectleider in Walewale, op de deur klopte: ‘Leer ons composteren en leer ons hoe we met plantenmiddeltjes ziekten in de mais kunnen voorkomen’. Elk voordeel heeft zijn nadeel: door gebrek aan kunstmest wilden boeren nu leren composteren! Issifu had binnen een mum van tijd, met financiële hulp van de ELPG, een boer tot boer voorlichtingsproject uit de grond gestampt en het heeft wonderwel gewerkt! Om zoveel mogelijk boeren te bereiken heeft hij uit 10 dorpen 10 mannen en vrouwen gekozen waarvan hij dacht: die hebben gezag en de goede houding om ook andere boeren in hun dorp te leren composteren. Deze 10 hebben op hun beurt weer 10 kennissen in hun omgeving leren composteren. Zo verspreidt de kennis zich snel: 10 x 10 x 10 = 1000! Eind 2020 meldde hij dat er nu in totaal 1700 boeren en boerinnen een training hebben gehad en dat er minstens 1500 composthopen gemaakt zijn. Gemiddeld kunnen boeren met een composthoop een halve hectare bemesten. En die halve hectare produceert ongeveer 7 zakken mais van 100 kg waarvan, bij een goede opslag, ca. 10 mensen een heel jaar lang kunnen eten. Deze methode, Farmer to Farmer, gaan we absoluut verder doorzetten!

    Doelgroep: Boeren

    SDG: SDG02 - Einde aan honger | SDG13 - Klimaatverandering aanpakken | SDG15 - Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit