De Stichting Adwuma Ye

Het bestuur van de stichting Adwuma Ye bestaat uit vrijwilligers. Het bestuur hanteert als uitgangspunt het verrichten van goed werk zonder strijkstok!

De stichting Adwuma Ye is opgericht in maart 2009.

Doelstelling
Het doel van de stichting is:
Het bevorderen van de zelfwerkzaamheid en onafhankelijkheid van individuen of groepen die een lokaal initiatief willen ontwikkelen in Ghana, zodat zij in staat gesteld worden hun doel te bereiken en hun droom te verwezenlijken, en voorts al wat hiermee rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Het bestuur
Het bestuur van de stichting bestaat uit 3 leden met elk hun specifieke taken.

Voorzitter
Daan Vermeer is de voorzitter van de stichting. Hij verzorgt de coördinerende taken binnen de stichting en is aanspreekpunt voor externe organisaties in Nederland.

Penningmeester
Udo de Jong fungeert binnen de stichting als penningmeester.

Secretaris
Sytske Renkema is de secretaris van de stichting. Zij is de schrijver van het bestuur en daarmee van de organisatie.

De 3 bestuursleden ontvangen voor hun werkzaamheden geen financiële vergoeding!
Het bestuur kan zich voor specifieke taken laten adviseren en/of bijstaan door personen, mits deze personen bereid zijn hun werkzaamheden kosteloos te verrichten.

Uitvoering
Ellen Seldenthuis is de bezielende kracht in Ghana Zij draagt zorg voor opzet en de uitvoering van de concrete taken in Ghana. Dit door het vormgeven en organiseren van de projecten. Zij is het vaste aanspreekpunt voor mensen en organisaties in Ghana. Ellen is degene die zich dagelijks volledig inzet om de doelen van de stichting te realiseren.

Financiën
De stichting is geheel afhankelijk van periodieke of incidentele bijdragen sponsoren en/of donaties. Dit houdt in dat bij continu wordt gezocht naar mensen en/of organisaties die een financiële bijdrage willen leveren om de activiteiten van de stichting mogelijk te maken.

ANBI
De stichting heeft een ANBI verklaring.
D.w.z dat een donateur giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting kan aftrekken (uiteraard binnen de daarvoor geldende regels).

Informatie

  • Doelgroep: Jongeren | Kinderen | Mensen met een beperking | Milieu | Vrouwen en meisjes
  • SDG: SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG07 - Duurzame en betaalbare energie | SDG12 - Duurzame consumptie en productie | SDG13 - Klimaatverandering aanpakken
  • Land: Ghana
  • Werelddeel: Afrika

Projecten

  • GET APPrenticeship AND WORK

    4: GET APPrenticeship AND WORK

    Het allernieuwste project van stichting Adwuma Ye is GET APPrenticeship AND WORK of kortweg:
    GET APP & WORK… Sta op en werk!
    Het project is speciaal voor jongeren die het niet makkelijk hebben om een bestaan op te bouwen.
    Vaak worden jonge meiden -als ze geen werk hebben- naar grote steden als Kumasi of Accra gestuurd om daar te werken als “sjouwer”. Ze leven meestal op straat en hebben een zwaar en onzeker leven. Veel meisjes raken zwanger en baby’s en jonge kinderen zijn dan ook overgeleverd aan een zwervend bestaan.
    Jonge mannen hangen té vaak doelloos en verveeld rond. De meesten willen wel graag werken maar werk is nauwelijks te vinden. Velen proberen elders hun heil te zoeken omdat ze in Ghana geen uitweg meer zien.
    Het uit kunnen oefenen van een ambacht, het zelfstandig kunnen werken en een inkomen hebben zou veel oplossen…

    Om deze jongeren een helpende hand toe te steken kunnen er op dit moment per keer, (afhankelijk van het aantal sponsors) zo’n 20 stagiaires in onze werkplaatsen aan de slag. Ongeveer 4 maanden lang werken de jongeren met ons mee en maken ze de producten voor de kinderen van zwerfafval. Ze leren samen te werken, een goede werkhouding aan te nemen, en doen allerlei soorten werkervaring op die ze later goed kunnen gebruiken. Het geld dat ze hiermee verdienen leggen we opzij. Hiermee kunnen ze het lesgeld betalen voor een praktijkopleiding naar keuze. Ze kunnen met dit geld bij een master/leraar aan de slag als leerling. Ze volgen daar een opleiding en worden klaargestoomd om zelfstandig naaister, timmerman, metselaar, weefster, automonteur -of wat ze maar willen- te worden. Ook de materialen die nodig zijn om die opleiding van twee of drie jaar te volgen bij een master; bijvoorbeeld een naaimachine, gereedschap voor de timmerman of een weefgetouw etc. kunnen ze hiervan aanschaffen.

    Doelgroep: Jongeren

    SDG: SDG08 - Fatsoenlijke banen en economische groei | SDG12 - Duurzame consumptie en productie

  • Reusable Care Creations

    3: Reusable Care Creations (RCC)

    In 2016 ontstond het idee om een project op te starten voor de introductie van herbruikbare zorg producten; milieuvriendelijk en geld besparend. De Reusable Care Creations worden gemaakt door vrouwen met een lichamelijke beperking en doven. Een groep die extra aandacht verdient. Omdat de producten klein zijn is het naaiwerk tamelijk compact. Dat is gunstig voor deze medewerkers. Grote handelingen en bewegingen verlopen vaak moeizamer als je een beperking hebt. We zijn begonnen met het produceren en promoten van wasbaar maandverband. We noemen het WASHpad! Women All Should Have pad.
    Wat we op dit moment verkennen, is het maken van BOSOM BUDDIES: boezemvrienden. Het vervaardigen van gehaakte borstprotheses voor vrouwen met borstkanker die een amputatie hebben ondergaan.
    Het project heeft ten doel:
     Wasbare sanitaire producten zoals wasbaar maandverband, wasbare luiers voor kinderen en wasbare luiers voor volwassenen te introduceren, te verbreiden en toegankelijk te maken voor brede groepen in de Ghanese samenleving,
     Door voorlichting taboes rond sanitaire thema’s en weerstand tegen het gebruik van sanitaire producten te verminderen.
     Lichamelijke en sociale beperkingen die mensen ondervinden door het ontberen van goede sanitaire producten te verminderen.
     De belasting van het milieu door het gebruik van wegwerpluiers en wegwerpmaandverband te verminderen.
     Vrouwen met een lichamelijke beperking een kans bieden op volwaardige participatie in de samenleving door hen een baan te bieden waarbij zij hun kennis en vaardigheden op het gebied van naaien kunnen inzetten en zich verder kunnen ontplooien.
    We ontwikkelen en vervaardigen producten in onze eigen werkplaats. Het afvalmateriaal van de ongebleekte katoen die we gebruiken voor het produceren van de New Cooking Bags wordt her-gebruikt en verwerkt in deze producten, met name in het wasbare maandverband.

    Doelgroep: Jongeren | Mensen met een beperking | Milieu | Vrouwen en meisjes

    SDG: SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG10 - Minder ongelijkheid | SDG12 - Duurzame consumptie en productie

  • New Cooking Bag

    New Cooking Bag

    “New Cooking Bag” kwam erbij in 2014. Het staat voor “Het Nieuwe Koken”. Ik zag hoeveel tijd en geld de vrouwen in Ghana moeten steken in het bereiden van voedsel en hoe dat hen belemmert om zich verder te ontwikkelen. Daarnaast is de traditionele manier van koken onveilig en slecht voor de gezondheid. Ook de impact van de traditionele manier van koken op het milieu baarde me zorgen. Samen met ons team stelden we een plan op om “Slow Cooking” te introduceren in Ghana. De hooikist in een modern, Afrikaans jasje. Het werd een versie die uitstekend werkt en die we kunnen maken van materialen die lokaal voor handen zijn. We noemen die “New Cooking Bag”.
    De New Cooking Bag (NCB) wordt gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder dat het voortdurende verhitting nodig heeft. Het eten wordt in een pan met water op het vuur gezet en aan de kook gebracht. Het vuur kan worden gedoofd en de pan met inhoud wordt in de NCB gezet. De NCB wordt dichtgeknoopt. Door de isolerende werking van de NCB blijft de temperatuur in de pan hoog en wordt het voedsel gaar. Doordat er toch sprake is van enig warmteverlies is de kooktijd langer dan bij permanente verhitting. Veel traditionele gerechten die in Ghana worden gegeten zijn geschikt om klaar te maken met behulp van een NCB.New Cooking Bag is een project voor vrouwen in Ghana en voor het milieu.
    Het Nieuwe Koken:
    * bespaart vrouwen tijd,
    * maakt koken veiliger,
    * spaart de gezondheid van vrouwen en kinderen,
    * is goed voor het milieu. Het bespaart 50% aan brandhout, houtskool of gas,
    * houdt het voedsel smakelijker,
    * bespaart geld,
    * is hygiënischer en het voedsel is gezonder.

    Doelgroep: Milieu | Vrouwen en meisjes

    SDG: SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG07 - Duurzame en betaalbare energie | SDG12 - Duurzame consumptie en productie | SDG13 - Klimaatverandering aanpakken

  • Tuma Viela

    Tuma Viela

    De stichting startte begin 2010 met de bijzondere werkplaats “Tuma Viela” wat een werkgelegenheidsproject is waar vrouwen een kans krijgen zich te ontplooien en een inkomen te verwerven dat hen in staat stelt zelfstandig te zijn. De vrouwen worden geassisteerd door jongeren met een verstandelijke beperking en jongeren van het project GET APP & WORK die aan hun toekomst werken. Dit alles om de woonomgeving van Tamale minder vervuild te laten zijn, voorlichting te kunnen geven op scholen over hoe beter om te gaan met het milieu en een lach te toveren op vele kindergezichten die een prachtig product kunnen verdienen als ze zelf meehelpen de straten schoon te maken…
    Het hoofdartikel dat in de werkplaats gemaakt wordt zijn schooltassen. Ze zijn niet alleen populair omdat ze zo mooi zijn, maar er zijn zoveel kinderen die helemaal geen schooltas hebben, nog nooit een schooltas hebben gehad! Alle producten worden gemaakt van de overal rondslingerende water- en energydrinkzakjes die het milieu zo overbelasten, zo slecht zijn voor de gezondheid omdat deze zakjes de open riolen verstoppen met alle schadelijke gevolgen van dien…
    Iedere dag, behalve op zondag kan wie dat maar wil de water- en energydrinkzakjes, gewassen en samenge-bonden per tien, inleveren in de werkplaats. De kinderen vertellen wat ze er graag voor in de plaats willen hebben en dat wordt samen met hun naam genoteerd in een groot boek. De kids krijgen een briefje mee met hun nummer en de datum waarop ze het felbegeerde artikel kunnen ophalen.
    Meestal is dit na één week, maar komen er veel orders binnen dan moet er soms een weekje aan vast geplakt worden. Op de aangegeven dag leveren ze het briefje in en dat is het mooiste moment, de kick van heel dit gebeuren; stralende kids die hun tas of wat dan ook lachend bewonderen -als ze er aan denken een zachtjes ‘Thank You’ prevelen- en het dan op een lopen zetten om het thuis te laten zien…!
    En zo wordt Tamale elke keer een stukje schoner, is een kind zich er van bewust dat ‘waardeloos’ materiaal ‘waardevol’ kan zijn en wordt het aangemoedigd om de zakjes voortaan niet meer weg te gooien maar te bewaren, te sparen en weer in te leveren bij de werkplaats!

    Doelgroep: Jongeren | Kinderen | Mensen met een beperking | Milieu

    SDG: SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG12 - Duurzame consumptie en productie