Amigos de Potosí is een stichting die gerund wordt door Nederlandse vrijwilligers en lokale Boliviaanse vrijwilligers. De kleinschalige projecten die we op en rond de Cerro Rico (Rijke Berg) in Potosí realiseren, zijn initiatieven van de mensen zelf. De projecten hebben ten doel om de mijnwerkersgemeenschap een betere toekomst t bieden en zijn vooral gericht op kinderen en jongeren. De mensen zijn betrokken bij het project en er komen geen strijkstokken aan te pas. Rechtstreekse hulp die echt werkt.

Informatie

 • Doelgroep: Gemeenschappen | Jongeren | Kinderen
 • SDG: SDG01 - Einde aan armoede | SDG02 - Einde aan honger | SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG04 - Goed onderwijs | SDG06 - Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen | SDG08 - Fatsoenlijke banen en economische groei
 • Land: Bolivia
 • Werelddeel: Zuid-Amerika

Projecten

 • Muziekproject basisschool Primero de Mayo San Ildefonso – Potosí (Bolivia)

  De meeste kinderen in de arme mijnwerkerswijken van Potosí komen oorspronkelijk van het platteland. Ze zijn met hun ouders om economische redenen naar Potosí gekomen omdat vader in de mijnen gaat werken. Vaak spreken ze –nog- geen Spaans en kunnen ze zich moeilijk uiten.
  In de stadse omgeving komen traditionele waarden en gebruiken onder druk te staan. Toch is het behoud ervan erg belangrijk voor je identiteit. Daarnaast worden kinderen blij van samen dansen en muziek maken! En als je met een goed gevoel naar school gaat, leer je meer. De school heeft echter amper geld voor leermiddelen, laat staan voor muziekinstrumenten en een muziekleerkracht. Daarom zijn we in 2014 met het muziekproject gestart, met een klein groepje leerlingen.
  Ze kregen de beschikking over inheemse instrumenten en onder leiding van een professionele en zeer enthousiaste muziekleraar (Luís) leren ze instrumenten (trommels, zampoña’s -panfluiten-, bekkens, triangel, blokjes en fluiten) te bespelen en notenlezen. Inmiddels zijn de muzieklessen een vast onderdeel van het lesrooster geworden en doen alle 175 leerlingen mee. Het is duidelijk zichtbaar dat de kinderen opener, blijer en zelfbewuster zijn geworden en zowel de leerkrachten als de ouders bevestigen de positieve invloed van het muziekonderwijs op de kinderen. Ze zijn socialer geworden en kunnen beter samenwerken. Wat muziek al niet voor je kan doen!

  SDG:

  Doelgroep: Jongeren | Kinderen

 • Duurzame groentekas & educatie basisschool Laja Tambo – Bolivia

  68% van de kinderen in het dorp Laja Tambo is ondervoed. Op deze hoogte (bijna 3.800 m.) groeien uitsluitend bonen en aardappelen en de arme mijnwerkers en boeren hebben geen geld om verse groente te kopen. In 2017 hebben we op verzoek van de vrouwen in Laja Tambo samen met de bevolking en de lokale overheid een gemeenschapscentrum met sanitair en een eenvoudige schoolkeuken gerealiseerd. Hiermee dragen we bij aan een betere voorlichting en ontwikkeling van de gemeenschap. In samenwerking met het Rode Kruis zijn er vervolgens 2 gezondheidscampagnes gevoerd. Toen bleek dat bijna 70% van de 22 kinderen ondervoed te zijn door een eenzijdig en vitaminearm dieet. Gevolg: sufheid en ontwikkelingsachterstanden, zowel lichamelijk als geestelijk. De wens van de moeders is om in een groentekas vitaminerijke groenten te kweken die aan de schoolmaaltijd (rijst, bonen, linzen) toegevoegd kunnen worden. Er is gekozen voor een duurzaam ontwerp met een dak van polycarbonaat platen dat tientallen jaren meegaat. In dit klimaat en op deze hoogte is de UV-straling zo sterk dat een dak van gewoon plastic al na 2-3 jaar vervangen moet worden. Zoals bij al onze projecten, wordt de bevolking betrokken bij het ontwerp en de uitvoering van het project. Ze voeren zelf de grondwerkzaamheden uit en verrichten hand- en spandiensten bij de bouw. Als de kas klaar is, volgt er een educatief project van 5 maanden waarin de scholieren en hun moeders alles leren over het (biologisch) kweken, verzorgen en bereiden van de gewassen. Wat teveel is, wordt verkocht en hiervan worden weer zaden en andere benodigdheden gekocht.

  SDG:

  Doelgroep: Jongeren | Kinderen

Terug naar ledenoverzicht