• Het Lejofonds wil de mensen in Oeganda helpen in hun strijd tegen armoede en wil komen tot een structurele verbetering van hun levensomstandigheden.
  • Het Lejofonds wil onderwijs mogelijk maken voor kansarme kinderen en hen een hoopvolle toekomst bieden.
  • Het Lejofonds wil, waar mogelijk, ondersteuning bieden aan de scholen waarmee het samenwerkt.

Informatie

  • Doelgroep: Kinderen | Mensen met een beperking | Minima
  • SDG: SDG01 - Einde aan armoede | SDG04 - Goed onderwijs | SDG07 - Duurzame en betaalbare energie
  • Land: Uganda
  • Werelddeel:

Projecten

  • Goat to Goat

    Het project Goat to Goat is een project van het Lejofonds. Het project loopt in en rond Nkonkonjeru. Dit is een plattelandsgebied waar veel mensen zijn verstoken van stromend water en elektriciteit. Veel gezinnen leven er onder de armoedegrens. Veel kinderen gaan er niet naar school omdat ouders of verzorgers het schoolgeld niet kunnen betalen. 

    Doel 
Het Lejofonds geeft twee geiten en een bok aan geselecteerde families die aan een aantal voorwaarden voldoen. Op deze manier helpt het Lejofonds gezinnen bij het verkrijgen van inkomsten. Hierdoor kan het schoolgeld van een kind betaald worden. Een kind kan naar school waardoor het niet langer kansloos is, maar een toekomst krijgt. 

    Overeenkomst en verplichtingen 
Deelnemende families tekenen een overeenkomst met het Lejofonds waarin de rechten en plichten staan vermeld. 

Uiteindelijk geven deelnemende families drie beesten terug aan het project. Deze dieren worden uitgegeven aan nieuwe gezinnen. 

De leden van het project zijn verplicht een maandelijks vergadering bij te wonen. Tijdens deze vergaderingen wordt de gang van zaken binnen het project besproken. Maar ook komen andere onderwerpen aan de orde, zoals het belang van een goede hygiëne, financieel beheer, planmatig handelen, enz.

    Veearts 
Een veearts bezoekt alle families eens in de drie maanden voor het toedienen van vaccinaties bij de dieren. Verder is hij op afroep beschikbaar wanneer dieren behandeld moeten worden omdat ze bijvoorbeeld ziek zijn. 

Coördinator 
Coördinator Daniel Kibago van het Lejofonds is verantwoordelijk voor het project Goat to Goat. De coördinator bezoekt de aangesloten gezinnen regelmatig. 
Nadat alle families een aantal keren bezocht zijn beoordeelt de coördinator welke families met minder toezicht toe kunnen en welke families onder verscherpt toezicht vallen. 

Registratie en rapportage 
De coördinator beheert een registratiesysteem en houdt het up –to-date. 
De coördinator legt zijn bevindingen vast in een maandelijkse rapport. Eventuele aanbevelingen voor het project worden daar aan toegevoegd. 
Een afschrift van het maandelijkse rapport wordt opgestuurd naar het Lejofonds. 

    Doelgroep: Minima | Vrouwen en meisjes

    SDG: SDG01 - Einde aan armoede

  • Green Charcoal Lejofonds

    In een door het Lejofonds opgerichte fabriek produceert een groep vrouwen een alternatieve brandstof die gezonder is om mee te koken: Green charcoal. Deze ‘groene’ briketten worden geproduceerd van zowel landbouw- als stadsafval, in plaats van hout waar het traditionele houtskool van gemaakt is. Dit groene houtskool geeft geen rook af.

    In de meeste huishoudens en op veel scholen in Oeganda worden de fornuizen in de keukens gestookt op hout. Dit leidt tot ongezonde rookontwikkeling. Verschillende giftige broeikasgassen komen vrij bij het stoken van hout of houtskool. Dit is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar ook verantwoordelijk voor klimaatverandering.

    Oeganda lijdt ook onder ontbossing. Gevolg is dat hout schaarser is, daardoor duurder is en steeds moeilijker te verkrijgen. Data terwijl een gemiddelde school al gauw meer dan tien vrachtwagens vol met hout gebruikt op jaarbasis.
    Groene houtskool is tot wel 50% goedkoper, afval is immers overal, en brandt ook nog eens langer dan het traditionele houtskool.

    Het Lejofonds is dit duurzame project gestart om particulieren en scholen te laten profiteren van bovenstaande voordelen en tegelijkertijd het milieu te beschermen. Daarnaast is de productie van de briketten een inkomen genererende activiteit voor de vrouwen die werken in de fabriek, waardoor zij in staat zijn het schoolgeld van hun kinderen te betalen.

    De hoofddoelen van dit project zijn:
    ♣ Creeren van een gezondere leefomgeving.
    ♣ Reduceren van de kosten voor brandstof.
    ♣ Inkomens genereren voor deelnemende families, waardoor kinderen naar school kunnen gaan.
    ♣ Tegengaan van ontbossing en klimaat-verandering.

    Voordat met groene houtskool gekookt kan worden moet eerst een modern fornuis op maat gemaakt worden. Vaak kunnen scholen dit niet zelf financieren. Om hen in deze start kosten tegemoet te komen, biedt het Lejofonds een donatie van 50% van de totale kosten en een lening voor de overige 50%, als zij dit zelf niet voorhanden hebben. Dit kan rente vrij terugbetaald worden.

    De terugbetaalconstructie wordt dan vastgesteld aan de hand van het budget dat beschikbaar is voor de aanschaf van hout dat zij anders gekocht zouden hebben. Het Lejofonds levert namelijk green charcoal dat 50% goedkoper is. Een deel van het budget wordt dan ook gebruikt om het fornuis in gedeelten terug te betalen. Als het fornuis afbetaald is, zullen de kosten voor het stoken voor de school met de helft gereduceerd zijn.

    Het project Green Charcoal Lejofonds laat zien dat kleinschalige projecten er toe doen als het gaat om duurzaamheid en het tegengaan van klimaatveranderingen in ontwikkelingslanden

    Doelgroep: Gemeenschappen | Minima

    SDG: SDG07 - Duurzame en betaalbare energie | SDG13 - Klimaatverandering aanpakken