Stichting Siaya is een kleine stichting in Nederland die sinds 2014 het programma ondersteunt van ‘Siaya education project’ in West-Kenia. Dit project, afgekort SEP, is op zijn beurt een in Kenia geregistreerde zogeheten ‘community based organisation’.

Dit programma heeft tot doel om kansarme scholieren en hun familie een toekomst te bieden door het betalen van schoolgeld en door individuele begeleiding en coaching. Na dit begeleidingstraject gaan de scholieren naar een universiteit of hogeschool.

Het schoolgeld wordt in toenemende mate opgebracht door een eigen boerderij op het schoolterrein van Nyasanda Community Highschool in Ugunja, door de verkoop van melk, eieren, kippen, eieren en groenten.

Daarnaast heeft het project een vakantieschool, de Kidstar Academy, waar gedurende 11 weken examentraining, bijscholing en gezondheidsvoorlichting wordt gegeven aan adolescenten uit de hele regio.

Inmiddels zijn er vergaande plannen om een jeugdcentrum te bouwen, met faciliteiten voor sport, studie en cultuur.

Sinds 2019 wordt samengewerkt met Aflatoun International om jongeren sociale en financiele vaardigheden te leren.

 

 

 

Informatie

 • Doelgroep: Jongeren | Kinderen
 • SDG: SDG04 - Goed onderwijs
 • Land: Kenia
 • Werelddeel: Afrika

Projecten

 • Youth Friendly Center

  Binnen drie jaar willen we een jeugdcentrum bouwen op een nieuw te verwerven stuk grond in het district Siaya, Kenia, met faciliteiten voor studie, sport en cultuur. Zo’n centrum is hard nodig om de leegloop en verwording van jongeren tegen te gaan en bij te dragen aan persoonlijke vorming en een opbouwende jeugdcultuur. De inzet is om het centrum grotendeels zelfvoorzienend te laten worden door verhuur aan derden van mobiele en immobiele voorzieningen in het centrum.

  SDG:

  Doelgroep: Jongeren

 • Sponsorproject

  Een groeiend aantal kansarme scholieren in het district Siaya, Kenia, wordt door individuele sponsors rechtstreeks gesponsord, met als doel om de middelbare school succesvol te doorlopen en daarna te studeren aan hogeschool of universiteit.
  Aan het begin van het schooljaar worden deze scholieren voorzien van een uniform, schoeisel, schoolboeken en andere schoolbenodigdheden.

  SDG:

  Doelgroep: Jongeren | Minima

 • Kidstar Academy

  Vakantieschool (11 weken per jaar), waar middelbare scholieren uit het district Siaya, Kenia, examentraining krijgen, alsook individuele coaching en begeleiding en sexuele (gezondheids-) voorlichting.

  SDG:

  Doelgroep: Jongeren

 • Schoolboerderij

  Zelfvoorzienende kleine boerderij met vee, kippen en groentetuin op het schoolterrein van Nyasanda Community Highschool in Ugunja, Kenia.
  Via de schoolwinkel worden de koemelk, de eieren, de kippen en de groenten lokaal verkocht. Van de opbrengst wordt het schoolgeld betaald van een toenemend aantal kansarme scholieren. Dankzij de aanleg van een irrigatiesysteem kunnen het gehele jaar groenten verbouwd worden. De boerderij heeft een voorbeeldfunctie in de regio.

  SDG:

  Doelgroep: Jongeren

Terug naar ledenoverzicht