De Stichting Vrienden van Christopher steunt vanaf 1999 lokale plattelandsprojecten in het noord-oosten van Ghana. Het gaat hierbij om lokale initiatieven rondom plattelandsontwikkeling en bestrijding van verwoestijning. Daarnaast organiseert de stichting bewustwordingsactiviteiten waar onder jaarlijks een reis naar Ghana.

Informatie

  • Doelgroep: Boeren | Gemeenschappen | Jongeren | Kinderen | Milieu | Vrouwen en meisjes | Werklozen
  • SDG: SDG01 - Einde aan armoede | SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG05 - Vrouwen en mannen gelijk | SDG06 - Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen | SDG09 - Innovatie en duurzame infrastructuur | SDG12 - Duurzame consumptie en productie | SDG13 - Klimaatverandering aanpakken | SDG15 - Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit | SDG17 - Partnerschappen voor de doelen
  • Land: Ghana
  • Werelddeel: Afrika

Projecten

  • SITRA, traditionele kunst

    Sirigu, een plaats in het Noorden van Ghana, is bekend vanwege de traditionele muurschilderingen, de kleiproducten (pottery) en mandenvlechten.
    Faustina Nsoh Nyaama heeft zich gespecialiseerd in deze traditionele kunst en was lange tijd artistiek leider van SWOPA, een groep vrouwen in Sirigu die op traditionele wijze hun compounds (compound = de traditionele woonvorm voor de hele familie) beschilderen. Deze vrouwen maken ook samen kunstwerken op canvas (doek om op te schilderen) die over de hele wereld verkocht worden.

    In 2018 heeft Faustina SITRA opgericht. SITRA staat voor; Sirigu Indigenous Traditional Real Art. SITRA richt zich vooral op jonge vrouwen en moeders. Bij SITRA leren de vrouwen de ambacht van het vervaardigen van de zo genaamde Bolga-baskets; dit zijn manden en shoppers met fraaie patronen gemaakt van savanne-gras. Het vervaardigen ervan is een tijdrovende bezigheid maar is voor de vrouwen ideaal te combineren met de werkzaamheden op het land en in het gezin. Zij kunnen het werk uitvoeren wanneer het hun schikt.. SITRA verzorgt de scholing, de inkoop van de materialen en de verkoop van het gereed product. Daarbij zijn de communicatie-lijnen kort en de financiële afwikkeling snel. Dit is gunstig voor zowel de vrouwen die snel inkomsten vergaren, als voor de potentiële klanten omdat levering beter te garanderen is.
    Daarnaast blaast SITRA de traditie van muurschilderingen nieuw leven in. In het eigen dorp maar ook verder van huis neemt SITRA opdrachten aan om muurschilderingen te maken. Opdrachten worden vaak met 5 of 6 vrouwen uitgevoerd onder leiding van Faustina. Ook hiermee vergaren ze extra inkomsten.

    Belangrijkste aandachtspunten voor SITRA op dit moment:
    – Versterken van de eigen organisatiestructuur
    – marketing en afzet

    VvC is op dit moment de belangrijkste projectpartner van SITRA waarbij we financiële steun geven bij de opstartfase van het project. . Daarbij laten we ons adviseren door een projectleider die onafhankelijk van SITRA kan opereren.

    Doelgroep: Vrouwen en meisjes

    SDG: SDG01 - Einde aan armoede | SDG02 - Einde aan honger | SDG04 - Goed onderwijs | SDG05 - Vrouwen en mannen gelijk

  • “Stoekdroad” en jeugdwerkeloosheid, duurzame afrastering bij kleinschalige landbouw in Ghana

    Het Gambibgo Ghana Project uit het dorp Gambibgo en Pumping = Life uit Wale Wale zijn beiden kleine ontwikkelingsorganisaties die actief zijn in noordoost Ghana. Zij hebben in 2022 samengewerkt in de regio Wale Wale met een succesvolle pilot rondom de introductie van elektrische afrastering. Beide organisaties werken nu samen om een vervolg te geven aan dit pilotproject en het project te verbreden naar de regio Bolgatanga (40 km noordelijker). Het Gambibgo Ghana Project fungeert daarbij als officiële projectpartner.

    Probleemstelling
    Meer dan 80% van de inwoners woont op het platteland en tweederde werkt in de landbouw, bijna altijd als niet-commerciële, kleine zelfvoorzienende boer. De landbouw kent vele uitdagingen. De boeren leiden bijvoorbeeld opbrengstverliezen door het droge klimaat en gebrek aan irrigatietechnieken. En er zijn verliezen door het gebrek aan goede afrastering; het productieverlies door vraat van loslopend vee wordt geschat op meer dan 35% (Bron; Ministerie van Landbouw). Voor kleinschalige boeren is omheining een flinke uitdaging. Er zijn weinig kleine boeren die zich een gedegen afrastering kunnen veroorloven. Naast de houten palen is het gaas wat lokaal te koop is vaak erg kostbaar. Bovendien, als het niet gedegen gemaakt is, zullen de koeien, geiten en ezels er toch doorheen breken in de hongerperiode. Het afrasteren van landbouwpercelen is een kostbare aangelegenheid. Veel jongeren werken liever niet in de landbouw vanwege de vele uitdagingen, het zware werk gecombineerd met beperkte inkomsten.

    Uitvoering
    Het Stoekdroad jeugdwerkeloosheid project bestaat uit 2 gedeeltes:

    – Het schrikdraadproject; 20 jongeren uit de regio Bolgatanga worden geworven, geselecteerd, getraind en uitgerust om afrastering van landbouw- en boomteeltpercelen te maken, te assembleren en te plaatsen. Door de training zijn de jongeren zelf in staat om schrikdraad te maken en te verkopen.
    – Het boomplantproject;
    20 jongeren uit Gambibgo worden getraind in boomteelttechnieken zodat ze zelf bomen kunnen vermeerderen en verkopen. Om het afrasteren en de boomteelt in de praktijk te brengen wordt er een boomplantperceel aangelegd dat dient als oefenterrein en demonstratieterrein.

    De projectdoelstellingen voor deze doelgroep omvatten:
    Eind september 2023 zijn er 20 jongeren uit de regio Bolgatanga door middel van training capabel om zelfstandig elektrische afrastering te vervaardigen, te monteren ent e verkopen.
    Eind september 2023 zijn 20 deelnemers uit Gambibgo vaardig in het planten en opkweken, verzorgen en verkopen van jongen bomen.

    Projectresultaten
    Het voorstel leidt tot de volgende projectresultaten voor de korte termijn:
    Aan het einde van het project is een perceel elektrische omheind door de projectdeelnemers.
    Aan het einde van het project zijn er 200 mango-, cashewbomen en andere bomen geplant binnen het door schrikdraad omheinde projectterrein.

    Op lange termijn zijn de projectresultaten dat
    – 20 projectdeelnemers door hun nieuwe vaardigheden en capaciteiten een fatsoenlijk inkomen kunnen verdienen door de verkoop, het maken en het afrasteren van percelen
    – 20 projectdeelnemers door hun nieuwe vaardigheden en capaciteiten een fatsoenlijk inkomen kunnen verdienen door het vermeerderen en opkweken van bomen.
    Tevens zijn er over 5 en de opvolgende jaren de opbrengsten van de vruchten van de bomen voor hen te verwachten.

    Doelgroep: Boeren | Jongeren | Werklozen

    SDG: SDG01 - Einde aan armoede | SDG08 - Fatsoenlijke banen en economische groei | SDG09 - Innovatie en duurzame infrastructuur | SDG12 - Duurzame consumptie en productie

  • Kandiga Tree Planting Association (KATPA)

    Girl-power op zijn Ghanees
    Om de verwoestijning van de oprukkende Sahara tegen te gaan planten en onderhouden zo’n 250 vrouwen uit het dorp Kandiga kleine boomgaarden. Deze voedselbossen worden aangelegd op hoeken en randen van percelen, beschikbaar gesteld door boeren uit het dorp. Door de aanplant wordt het gebied groener en groeien de landbouwmogelijkheden. Daarnaast leveren de bomen na 5 jaar de eerste opbrengsten (vruchten, ingrediënten voor medicijnen, brandhout enz.), bestemd voor de vrouwen (en hun gezinnen) die de aanplant verzorg(d)en.

    Grootste uitdaging is het onderhouden van de aanplant, regelmatig water geven en het weghouden van het loslopende vee (runderen, geiten, knaagdieren) en ongedierte als termieten. Daarom dienen percelen afgerasterd te worden en worden er watertanks op de percelen geplaatst zodat er ook in het droge seizoen water gegeven kan worden.

    Inmiddels zijn de eerste  voedselbossen vrijgegeven, leveren ze opbrengsten voor de vrouwen die ze verzorgden. De afrastering en de watervoorziening komen vervolgens beschikbaar om bij een volgend perceel te gebruiken. Inmiddels zijn er 13 percelen aangeplant. Er komen elk jaar percelen bij en inmiddels sluiten ook groepen uit naburige dorpen aan.

    De vrouwen zijn verenigd in de Kandiga Tree Planting Association (KATPA) dat in nauw
    samenwerkt met de lokale dorpsraad en de Chief. Daarmee sluiten KATPA aan bij een goed georganiseerde (traditionele) structuur met sociale controle.

    VvC is sinds 2015 als projectpartner bij dit project betrokken. Sinds 2018 ondersteunt ook Wilde Ganzen dit project. Inmiddels werkt KATPA ook samen met lokale projectpartners als World Vision.

    Doelgroep: Boeren | Gemeenschappen | Milieu | Vrouwen en meisjes

    SDG: SDG01 - Einde aan armoede | SDG05 - Vrouwen en mannen gelijk | SDG12 - Duurzame consumptie en productie | SDG15 - Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit