VAM (Stichting Vrouwen en Arbeidsmarkt) is een organisatie van vrouwen, voor vrouwen. Onze missie: bijdragen tot emancipatie van vrouwen, roldoorbreking van de seksen en verwezenlijking van economische zelfstandigheid in het bijzonder van vrouwen.

Aan de basis van ons werk ligt onze expertise op het gebied van vrouwenvakscholing. VAM werkt altijd nauw samen met lokale partners – overheid en vrouwen organisaties-  helpt die organisaties versterken en draagt haar kennis en expertise over. VAM is lid van Women for Water Partnership, European Pact for WaterButterfly Effect NGO coalition en Partin.

De Stichting heeft geen winstoogmerk en is sinds 1 juli 2016 een CBF erkend goed doel.

De Stichting heeft geen vaste medewerkers – en dus weinig overhead;  de bestuursleden – allemaal experts op hun terrein – vervullen hun bestuurstaken als vrijwilliger. Hun kosten worden vergoed; hun “uren” worden alleen betaald wanneer ze daadwerkelijk een project uitvoeren.

VAM heeft een groot netwerk van ervaren cursus ontwikkelaars, trainers, docenten en projectmedewerkers die op projectbasis – vrijwillig of betaald – inzetbaar zijn voor specifieke trajecten waar de Stichting bij betrokken is.

Informatie

 • Doelgroep: Analfabeten | Milieu | Vluchtelingen | Vrouwen en meisjes
 • SDG: SDG04 - Goed onderwijs | SDG05 - Vrouwen en mannen gelijk | SDG06 - Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen | SDG08 - Fatsoenlijke banen en economische groei | SDG13 - Klimaatverandering aanpakken
 • Land: Kenia | Mali | Nederland | Sri Lanka | Suriname | Tanzania
 • Werelddeel: Afrika | Europa | Zuid-Amerika

Projecten

 • Vrouwenvakschool, Mali

  Centre de Formation des Femmes, Bandiagara Mali

  Stichting VAM en Stichting Djenné bouwen samen met hun partners in Mali een Vrouwenvakschool. Die staat in Bandiagara, een stadje in het gebied van de Dogon, een volk dat bekend is vanwege hun prachtige lemen gebouwen.

  Lokaal initiatief
  Waarom die Vrouwenvakschool er moet komen, vraag je je af? Niet alleen omdat Stichting VAM en Stichting Djenné dat zo nuttig vinden. Nee, de lokale vrouwen en allerlei organisaties in Bandiagara willen het graag. De Vrouwenvakschool wordt gedragen en uitgevoerd door een plaatselijke stuurgroep waarin alle 76 NGO’s van Bandiagara vertegenwoordigd zijn. De plaatselijke stuurgroep wil een Vrouwenvakschool om vrouwen meer mogelijkheden te bieden om economisch onafhankelijk te worden. De meeste vrouwen in Bandiagara hebben geen onderwijs genoten en zijn analfabeet. Ze hebben ook nooit een vak geleerd. Het is dus heel moeilijk voor ze om aan fatsoenlijk betaald werk te komen.

  Vrouwenvakschool
  Intussen is er een ‘schoolbus’ aangekocht, een stadsbus die is omgebouwd tot mobiel klaslokaal. In die bus kunnen vrouwen in dorpjes rondom Bandiagara leren lezen en schrijven. Hard nodig, want 80% van de volwassen vrouwen in Mali is analfabeet. Het gebouw voor de vrouwenvakschool is klaar, net als de crèche waar de moeders hun kinderen met een gerust hart achter kunnen laten terwijl zij naar school gaan. Maar vrouwenvakscholing is praktijkgericht, dus van vrouwen wordt verwacht dat ze vooral veel in de praktijk leren. In leerwerkbedrijven dus. Maar ja, er zijn niet zoveel bedrijven in Bandiagara. Daarom starten we vanuit de school verschillende bedrijven op die voorzien in een behoefte. Een restaurant bijvoorbeeld, een hotel, een atelier, een vuilophaaldienst, toilettenbouwers/ loodgieters en noem maar op.

  Voor de hele gemeenschap
  De school is trouwens wat je in Nederlandse termen een ‘brede school’ zou noemen. Overdag is het een school voor vrouwen, ’s avonds is er een veel breder aanbod. Zo verandert het computerlokaal ’s avonds in een internetcafé dat voor iedereen toegankelijk is. Ook worden er, voor alle belangstellenden, informatiebijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen waarmee vrouwen dagelijks te maken hebben. Gezondheid bijvoorbeeld, HIV, vrouwenbesnijdenis, opvoeding, afval en gezinsplanning. Heel belangrijk allemaal, zeker gezien het grote aantal vrouwen dat in het kraambed overlijdt en het enorm hoge kindersterftecijfer.

  WATSAN voor de vrouwenvakschool

  Samen met onze partners in Mali en steun van donoren zijn in aanvulling op de oprichting en bouw van de vrouwenvakschool een tweetal deel-projekten bezig:

  * composteringstoiletten: een 4-tal toiletblokken (incl. toegang voor gehandicapten). De training voor de vrouwen is inmiddels afgerond en de composteringstoiletten zijn door de vrouwen gebouwd. De volgende stap is het verder ” uitzetten” van dit idee in de gemeenschap. Als dat lukt is het niet alleen een verbetering van de hygienische omstandigheden maar (het bouwen) ook een bron van inkomsten voor de getrainde groep vrouwen.
  * Regen wateropvang: doordat de stand van de rivier soms erg laag is, stagneert de drinkwater voorziening van de stad en is het nodig een buffer aan te leggen.

  Voor meer informatie zie de engels-talige projektinformatie onder de links hierboven.

  Voor beide projekten is een deel van de financiering verkegen met dank aan Via.W, Women for Water en RABO Share4More (zie ook onder “steun ons werk”)

  Het project is nu al een groot succes, maar we zijn er nog niet.
  Alle (financiële) hulp is welkom!

  P.S. Leuk om te weten: de gerenommeerde Franse documentairemaker Pierre Barougier legt het hele proces vast op film.

  SDG:

  Doelgroep: Analfabeten | Milieu | Vrouwen en meisjes

Terug naar ledenoverzicht