Particuliere initiatieven in internationale samenwerking
Wat is een particulier initiatief?
Particulier Initiatieven (PI) zijn initiatieven van burgers die zich grenzeloos inzetten voor medeburgers. Actief dragen zij bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG). En dat op geheel eigen wijze en vanuit eigen overtuiging. Zij gebruiken hun kennis, kunde, ervaringen en vaardigheden om de wereld mooier te maken.
Natuurlijk worden PI in onderzoeken strakker gedefinieerd. De definitie gebaseerd op onderzoek door Dr. Sara Kinsbergen wordt veel gebruikt. Daarbij zijn zelfstandigheid, vrijwilligheid en kleinschaligheid de drie belangrijkste kenmerken.
Hoeveel particuliere initiatieven telt Nederland?
Een exact cijfer is moeilijk te geven. Particuliere initiatieven worden namelijk nergens geregistreerd. We gaan uit dat er in Nederland zo’n 1.500 particuliere initiatieven actief zijn.
Waar halen PI hun middelen vandaan?
Uit onderzoek onder onze leden blijkt dat gemiddeld 60% van de inkomsten van het Nederlandse publiek wordt ontvangen. Minder dan de helft komt van bedrijven, vermogensfondsen en grotere NGO’s. Uit een ander onderzoek uit 2017 onder 800 particuliere initiatieven blijkt dat de gemiddelde inkomsten per jaar rond de €50.000 ligt.
Door deze betrokkenheid van Nederlandse huishoudens zijn PI belangrijke spelers voor het versterken van draagvlak voor internationale samenwerking.
Wie zijn de mensen achter het PI?
Binnen de leden van Partin zijn ruim 3.000 vrijwilligers betrokken.
Allemaal vrijwilligers die zich – veelal belangeloos – inzetten voor de medemens wereldwijd.Waar zijn deze burgerinitiatieven actief?
Particuliere initiatieven zijn actief in zo’n 130 landen. Verreweg de meeste leden ondersteunen projecten en organisaties in Afrika: van Egypte tot Zuid-Afrika. Uitschieters zijn Kenia, Oeganda, Ghana en Gambia. In Azië zijn veel initiatieven actief in India en Indonesië. Naast Afrika en Azië worden ook projecten gerealiseerd in Latijns-Amerika en Oost-Europa.
Wat doen particuliere initiatieven?
De meeste projecten en initiatieven richten zich op kinderen. Zij zijn kwetsbaar, maar vooral de toekomst. Geen wonder dat vaak geïnvesteerd wordt in goed onderwijs en toegankelijk gezondheidszorg. Ook schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen krijgen veel aandacht. Daarbij worden ook jongeren, vrouwen en mannen betrokken.
Bovendien wordt steeds meer gekeken naar werkgelegenheid. Er wordt geïnvesteerd in regulier onderwijs en in vakscholen. En er worden programma’s opgezet voor aansluiting tot waardig werk. Hieronder vallen bijvoorbeeld landbouwprojecten.
Zo dragen PI – op hun eigen wijze – bij aan het behalen van de Global Goals. De SDG’s vormen een kader om van de wereld een betere plek te maken.
Bekijk onderaan de pagina de lezing van Dr. Sara Kinsbergen en leer meer over de beweegredenen en impact van kleine goede doelen.
Waarom een branchevereniging voor het PI?
Partin versterkt het PI door:
- onderlinge uitwisseling door ontmoeting en samenwerking
- het delen van informatie, kennis en advies
- zorgen voor (h)erkenning als zelfstandige actor bij internationale samenwerking.
Dat is belangenbehartiging, lobby en publiciteit geven aan activiteiten en projecten van particuliere initiatieven. Kortom: deze bijzondere initiatieven een stem geven en van ons laten horen! Voor en door onze leden.