Giving Tuesday is een wereldwijde beweging om te geven en elkaar of anderen te helpen of te bedanken. Duizenden mensen over de hele wereld werken daarvoor deze dag samen en delen datgene wat zij doen via social media. Jordan van Bergen (Geef.nl) en Theo Hesen (GoedNalaten) hebben deze beweging naar Nederland gehaald. De eerste #GivingTuesdayNL editie met als motto Geef en doe goed wordt gevierd op 3 december 2019. Dit is de eerste dinsdag na Black Friday en Cyber Monday.

Giving Tuesday is een initiatief uit de Verenigde Staten en is in zes jaar uitgegroeid tot een wereldwijde beweging, actief in bijna honderd landen. Ieder land maakt op zijn eigen manier promotie om meer goed te doen rond Giving Tuesday. Individuen, goede doelen, bedrijven en andere organisaties kunnen dan met vrijwilligerswerk, het inzamelen van goederen en fondsenwervende acties meedoen.

Uit gegevens van andere landen blijkt dat donaties rond Giving Tuesday aanvullende zijn en niet ten koste gaan van de reguliere bijdragen aan goede doelen. En zowel traditionele goed-doeners als jongeren voelen zich door Giving Tuesday aangesproken. #GivingTuesdayNL probeert dan ook een nieuwe generatie mensen te betrekken bij het ‘goed doen’.

#GivingTuesdayNL zamelt niet voor zichzelf in. Iedereen die meedoet bepaalt zelf zijn eigen goede doel. Het biedt zeker ook perspectief voor particuliere ontwikkelingsorganisaties. Er zijn al enkele leden actief binnen deze beweging, zoals Stichting Elnura.

Op www.givingtuesday.nl kan iedereen die rond #GivingTuesdayNL iets goed gaat doen zich aanmelden. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor de #GivingTuesdayNL nieuwsbrief.