“Als je een vak geleerd hebt, ben je iemand.” Met die stelling startte Jan Vervoort (Hakuna Matata) het webinar Hoe kun je beroepsonderwijs vormgeven? dat we op 16 februari organiseerde. De 33 deelnemers stelden elkaar vragen, deelden hun ervaringen en gaven tips.  Jan, initiatiefnemer van dit webinar, had zo’n grote opkomst niet verwacht. Het Partinwebinar voldeed aan de behoefte om van elkaar te leren of zoals Jan het zei: “Het is heel fijn dat Partin het mogelijk maakt om elkaar op deze manier te ontmoeten.”

Onder de deelnemers waren PI die al langer dan 10 jaar vakscholen runden, andere die net begonnen en sommige die dat van plan waren. Na de inleiding door Jan werd in groepen dieper ingegaan op de do’s and don’ts van het opzetten van vakscholen, studiebeurzen en samenwerking met lokale partners en overheden. De rode draad door de verschillende gesprekken is samen te vatten in 3 uitgangspunten: (her)kennen van behoefte aan vakkennis en de kansen op de arbeidsmarkt, het creëren van draagvlak onder de plaatselijke bevolking en lokaal eigenaarschap door zowel partnerorganisatie als overheidsinstanties.

Tot slot merkte Jan op dat het een aarzelend begin geweest was, waarbij iedereen eerst even moest loskomen. Maar toen bleek een uur aan de korte kant. Liduine van der Zee (Power2fly): ‘Het was goed om een keer te connecten over dit onderwerp. Wel blijven er bij mij een heleboel vragen, maar dat komt misschien nog wel.’ En dat denken we zeker.  De wens werd uitgesproken om samen verder over beroepsonderwijs te kletsen. Dat initiatief ligt bij onze leden; Partin begeleidt en ondersteunt waar kan.

Lees ook het artikel dat Yvonne van Driel (Team Partin) over dit webinar schreef: “Als je een vak geleerd hebt, ben je iemand”

Het volgend Partinwebinar wordt (onder voorbehoud) op 16 maart georganiseerd. Dan is Gezinsgerichte zorg voor kwetsbare kinderen het onderwerp. Binnenkort meer informatie op onze site(s).

 

Foto: Hakuna Matata (Burkina Faso)