Kennisdelen en van elkaar leren vinden we belangrijk. Daarom werken we graag samen met onderwijsinstellingen. Zo werkten we al samen met de Erasmus Universiteit aan de pilot van Project I Do. Nu starten we samen met Avans Hogeschool een traject om jullie te ondersteunen bij het opzetten en verstevigen van sociaal ondernemerschap. En dat veel particuliere initiatieven daar wat mee willen, werd al duidelijk in het webinar Inkomen genereren als project. Hoe werkt dat? Vul daarom de enquête in en wie weet helpen studenten jullie op weg!

In Breda leert Avans Hogeschool haar studenten zelfstandig ondernemen. Binnen de opleiding biedt de school studenten de ruimte om kennis te maken met sociale initiatieven. In samenwerking met Partin wil Avans Hogeschool particuliere initiatieven ondersteunen bij het onderzoeken, opzetten of verbeteren van sociaal ondernemerschap. De 17 Sustainable Development Goals vormen hierbij het kompas.

Inspiratiemarkt
Als jullie ideeën hebben, dan kunnen jullie de opdracht presenteren op de inspiratiemarkt. Op 12 en 24 oktober 2023 organiseert Avans deze markt voor studenten om zich vast te oriënteren op het werkveld. Jullie formuleren dan een kleine opdracht waarmee de studenten in 90 minuten aan de slag gaan. Op die manier snuffelen de studenten aan de uitdagingen rondom sociaal ondernemerschap. Er zijn drie sessies gedurende de dag.

Challenges
Voortbordurend op de informatiemarkt tijdens het eerste semester gaan vanaf februari 2024 de eerstejaars studenten aan de slag met verschillende opdrachten. Avans noemt de opdrachten challenges. Elke opdracht is een vraagstuk waar de groep studenten een mogelijke oplossing voor gaat uitwerken aan de hand van een onderzoek.

Een challenge duurt vijf weken en heeft een vaste opbouw van opstart, uitvoering en afronding. De studenten ontwerpen een businessmodel (product, dienst of proces) in een afgebakende omgeving met maatschappelijk, sociaal en economisch respect. De opdrachtgever (challenge owner) krijgt een praktisch eindresultaat in handen. Jullie dus. Doe dus mee.

Elke studentengroep bestaat uit vijf studenten. Om het project goed te begeleiden worden de studenten ondersteund door een leerkracht van Avans. Met hem/haar hebben zij wekelijks contact om de inhoud en voortgang van het project te bespreken. Naast deze zogenoemde businesscoach zijn jullie als challenge owner een belangrijke bron van informatie en ondersteuning. Wekelijks hebben jullie contact over de voortgang. De businesscoach en challenge owner zullen continu feedback verstrekken waarmee het project beter uitgevoerd kan worden.

Ideeën
De inhoud van de challenges kan zeer divers zijn, maar zijn wel in vier hoofdcategorieën te plaatsen.

  • Ideeën genereren (nieuw bedrijf, product of dienst in de markt bedenken);
  • Businessmodel verbeteren (verbeteringen binnen bestaande organisatie);
  • Testen/ implementeren van een innovatie (doorvoeren van verbeteringen);
  • Opstellen van een businessplan (volledige verantwoording van de innovatie).

Vul het formulier in en wordt wijzer met studenten. Een sociale onderneming vergroot de zelfredzaamheid. En dat is wat we allemaal willen.