Partin-directeur Erik Boerrigter memoreerde tijdens de online nieuwjaarsbijeenkomst op 26 januari aan de eerste Partindag. Het zal 2010 geweest zijn. In een buurthuis in Apeldoorn. Tegen het middaguur werden broodjes en beleg bezorgd. Niet broodjes met beleg, maar broodjes én beleg. De pakwek 50 aanwezigen smeerden hun eigen broodjes. Erik begrijpt dat dat door het hogere aantal leden en bezoekers aan de Partindag niet meer mogelijk is, toch zou hij graag weer eens in kleinere opzet samen broodjes smeren. Dat is voor hem namelijk ook Partin: Samen doen!

Dit vertelde Erik na het kennismakingsrondje. Én nadat voorzitter Joost Verwilghen kort in ging om wat Erik aanduidde als het ‘bureaucratisch gedeelte van de avond’. Dat wil zeggen de visie, de missie en de uitleg van de 4 pijlers die Partin hanteert om inhoud te geven aan dat mandaat. De pijlers zijn Samenwerking, Belangenbehartiging, Kwaliteitsverbetering en Zichtbaarheid.

Vinkjes
Erik vertelde daarna over elke pijler een anekdote of lichtte het simpelweg toe met een voorbeeld. Zijn verlangen naar kleinschaligere Partin-bijeenkomsten was zijn eerste verhaal. Daarna volgde nog een voorbeeld over de intervisiesessies over alles wat er komt kijken als je als stichting stopt. En wat het probleem is als je een vinkje bij een ‘opzegformulier’ bij een bank of KVK niet aanklikt. Dan kan alles in het honderd lopen.

En dan het bruggetje naar belangenbeharting. Erik ging in op de dossiers WBTR en Wwft. Door te ageren op de WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen), kon een bezoek aan de notaris uitgesteld worden. De wet staat namelijk boven de statuten. Als het bestuur zich eraan houd dat de voorzitter niet alles in zijn of haar eentje kan besluiten, hoeven de statuten niet aangepast te worden. Scheelt weer geld en gedoe.

Over de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) is al veel gezegd en geschreven. Er zijn verbetervoorstellen wat betreft toepassing en handhaving. Maar vooralsnog gelden die niet voor stichtingen actief in het buitenland. Dat is eng, dat is een risico. Vinden de banken en andere betalingsdiensten. En daarover komt waarschijnlijk pas over een paar jaar duidelijkheid.

Erik en de andere teamleden blijven zich er in verdiepen. En dat kan dan weer tot andere oplossingen leiden.

Zoals bij een stichting actief in Nepal die door een foutje in de computer bij een bank een brief niet ontvangen had. Daarin zou gevraagd zijn om het doorgeven van een BSN van een van de bestuursleden. Die vraag kwam dus niet aan. Wel de brief daarop. Met de aankondiging dat door het niet doorgeven van dat Burgerservicenummer, de stichting als risico gezien werd en dus reden om de relatie met de stichting te verbreken. Paniek. Maar doordat Erik hierachter kwam, kon hij de bank snel bereiken en werd het probleem in korte tijd recht getrokken.

Erik riep dan ook op dat iedereen met dergelijke dilemma’s contact met hem kan opnemen. Door de vele relaties en korte lijntjes is er vaak veel mogelijk. Dat voordeel biedt Partin.

Bloemen
En dan is het bruggetje naar kwaliteitsverbetering zo gemaakt. Want de vraagbaakfunctie hoort daar natuurlijk ook bij. En de toolkits. Maar ook PIFworld.

Eind 2021 is het beheer van pifworld.com overgedragen aan Partin. Niet zonder slag of stoot. Door de strenge handhaving van bewakingsdiensten, in dit geval Mollie, kunnen stichtingen actief in het buitenland het crowdfundingsplatform niet of nauwelijks gebruiken. Kleine stichtingen actief wereldwijd worden als risicovol aangemerkt. En een cliëntenonderzoek, wat elke bank of provider moet doorvoeren, is dan tijdrovend en kostbaar. Terwijl het natuurlijk een recht is dat ook kleine goede doelen toegang hebben tot betalingsdiensten.

Terwijl fondsenwerving voor onze leden bovenaan het to-do-lijstje staat. Daarom dat Partin bemiddelt tussen vermogensfondsen en jullie. De bloemenfondsen. Maar waarom heten de bloemenfondsen bloemenfondsen? En hoe werkt dat. Erik legde het uit (zie partin.nl/bedrijven-fondsen/bloemenfondsen/) en Jan Vervoort lichtte het toe. De oprichter van Foundation Hakuna Matata had twee keer meegedaan. Hij was erg te spreken over de werkwijze om in verschillende sessies de aanvraag te schrijven en elkaar daarbij te helpen. “Dat idee om het samen te doen, daar heeft iedereen van geleerd.”

Samen
En fondsen werken graag samen met goede doelen die zich kunnen verantwoorden. Dat geeft vertrouwen. Jan zegt dat hij onlangs nog benaderd werd door een fonds met de vraag of ze weer tot een samenwerking konden komen. Helaas  beëindigt de stichting dit jaar haar activiteiten. Dus dat was geen optie meer. Maar het is wel een mooi voorbeeld van het koesteren van warme contacten.

En Jan vertelde ook nog dat naar aanleiding van het webinar over vakonderwijs hij met drie organisaties samengewerkt had om het thema verder uit te werken voor de verschillende landen. Jan was bij dat webinar gastspreker.

Lees het artikel “Als je een vak geleerd hebt, ben je iemand” over het eerste webinar dat Partin in 2021 organiseerde. Heb jij ook ideeën voor een webinar? We werken graag met jullie thema’s uit.

Over al deze zaken en onderwerpen publiceert Partin regelmatig. En dat is dan ook het laatste bruggetje. Yvonne van Driel, die in haar eentje vrijwel alle communicatie doet, licht toe dat naast dit soort informatie, er ook veel ruimte is voor verhalen van leden. En dat kan via podcast en interviews. Maar ook via verhalen of blogs die gedeeld kunnen worden op een van onze sites partin.nl of kleinegoededoelen.nl.

Misschien komt die tijd van samen broodjes smeren tijdens de Partindag niet meer terug. Wel blijkt dat samen doen nog steeds veel oplevert. Voor al onze leden. Het bundelen van onze kennis en kracht. Om samen de wereld fraaier te maken.

Bekijk hier de presentatie van de bijeenkomst ‘Haal alles uit jouw brancheorganisatie’.

En volg ons op onze sociale mediakanalen. En lees de nieuwsbrief die maandelijks verstuurd wordt. Mocht je die een keer hebben gemist, bekijk dan nog eens onze pagina met Voordelen van lidmaatschap. Of bezoek regelmatig onze site en bekijk alle nieuwsberichten. 

Tekst: Yvonne van Driel | Partin
Foto: Partin [Partindag 2012 in Apeldoorn]