Met hun project ‘Een veilig thuis voor kinderen met een beperking’ had Stichting Niketan het beste idee voor alternatieve opvang van kinderen. Met zogeheten ‘verandascholen’ bevordert dit project de acceptatie van kinderen met een beperking in Bangladesh. Of zoals Antoinette Termoshuizen van Niketan het tijdens haar presentatie noemde: “Van uitsluiting naar insluiting. Wij willen dat kinderen opgroeien in een veilig gezin, dat ouders zich begrepen voelen en de juiste kennis en hulpmiddelen aangeboden krijgen. Het creëren van veiligheid lukt daarbij alleen als de hele gemeenschap het gezin omarmt.”

Innovatief en inclusief
Op 30 oktober streden acht organisaties, waaronder 3 Partinleden, in de finale van ‘Een thuis voor ieder kind-actie’. De jury, bestaande uit Kees de Jong, Bep van Sloten en Mirjam Blaak, noemde het project van Niketan zeer innovatief. “De inclusiviteit spat er van af”, zei Kees de Jong. “Het concept van verandascholen, waarbij kinderen niet worden weggemoffeld vinden wij ook erg sterk.” Niketan wint hiermee € 10.000 om dit project verder uit te werken.

Tweede en derde prijs
De tweede prijs van € 7.000 was voor COLT Cambodja met hun project ‘Bridge the Gap’, waarbij een weeshuis is omgebouwd tot een gemeenschapscentrum en de kinderen ondergebracht worden in een pleeggezin.

De derde prijs van € 3.000 was voor Arise and Shine, die met hun project de pleegzorg in Oeganda willen uitbouwen en onderdeel van de cultuur willen maken.

Bron: Wilde Ganzen
Foto: Bangladesh – Stichting Niketan