Wat is eigenlijk een vermogensfonds? Nadat deze vraag beantwoord werd, ging Esther Haaisma verder in op het vinden van een goede match tussen jouw project en een vermogensfonds. ‘Speurwerk is dat, maar het loont zeker! En ja, een goede aanvraag opstellen kost aardig veel tijd, maar dan heb je ook wat.’ Deze en andere ervaringen van Esther met Egoli Africa werden aangevuld met de expertise van Gonneke Campen. 

Match
Hoewel sommige vermogensfondsen zelf ook formats of specifieke eisen hebben, is een duidelijk plan dat je samen met je partnerorganisatie maakt een eerste stap. Dan kun je gericht fondsen zoeken. Soms zoeken fondsen jou, zorg dan dat je stichtingssite én je profiel op Mijn Partin geactualiseerd is. Vermogensfondsen weten namelijk steeds vaker de site van Partin te vinden om kleinschalige goede doelen te benaderen.

Succesfactoren
En bouw een relatie op met het vermogensfonds. Bedank altijd en geef een levendige terugkoppeling. Dat kan met foto’s, een eindverslag of een videoboodschap. Laat zien wat jullie samen bereikt hebben. Kortom, de succesfactoren voor een goed voorstel zijn: gericht speurwerk, juiste fondsen benaderen, goed plan hebben, relatie opbouwen en regelmatig terugkoppelen.

Projectvoorstel
Esther hanteert het volgende lijstje voor een haar projectvoorstellen. Natuurlijk kunnen de verschillende onderdelen wijzigen en per project en/of fonds aangepast worden. Ook is de lengte en inhoud afhankelijk van project en fonds.

 1. Voorwoord
 2. Index
 3. Lokale context
 4. Probleemanalyse
 5. Doelgroep / doelen
 6. Implementatie
 7. Activiteitenschema
 8. Communicatie
 9. Risicoanalyse
 10. Monitoren en evaluatie
 11. (Exitstrategie)
 12. Begroting

Voor meer tips, lees Hoe Egoli Africa fondsen werft of bekijk onze handige toolkits, zoals Aanvraag Vermogensfonds.

Het webinar ‘Van vraag tot voorstel: projectaanvragen bij vermogensfondsen’ van 13 juli 2021 is nu terug te zien. Klik hieronder. 

 

Wij organiseren regelmatig webinars en (online)bijeenkomsten voor en door onze leden. Geef jullie interesses en ideeën voor webinars aan ons door. Ook zijn we op zoek naar leden die mee kunnen helpen in de voorbereiding van deze bijeenkomsten. Stuur een mail naar ons secretariaat.