Een goed begin is het halve werk. Een goed begin begint met een vraag. En de juiste vragen stellen is het halve werk bij capaciteitsopbouw. Of zoals, Eduard Stomp het liever zegt, de ontwikkeling van de competenties. Zowel individueel als op organisatieniveau. Hierover ging Yvonne van Driel tijdens het webinar Wat en hoe capaciteitsopbouw op 18 oktober in gesprek met Eduard. Een leerzame ontmoeting. Of zoals Marij van der Zijden (Yayasan setetes embun) na afloop liet weten: ‘Wat een inspirerende webinar. Eduard gaf op een supermooie menselijke benadering het onderwerp vorm. Het heeft mij echt op weg geholpen.’

Capaciteitsopbouw is een samenspel om dóór te ontwikkelen. Het betreft kennis, vaardigheden, houding en gedrag. Het is een veranderproces. Dat samenspel kan alleen plaatsvinden als er vertrouwen, verantwoordelijkheid en betrokkenheid is. De piramide van Lencioni laat zien hoe belangrijk deze aspecten voor samenwerking zijn. En om die verbondenheid te versterken kun je denken aan Gallup Q12. Dat zijn 12 vragen die inzicht geven voor het versterken van de engagement in organisaties.

Gouden Cirkel
Belangrijk is de vraag Waarom. Geheel in lijn met de Gouden Cirkel van Simon Sinek. Start with Why. Waarom doen we wat we doen? Als de neuzen dezelfde richting op gaan, kan gewerkt worden aan de kwaliteitsverbetering van diensten, producten of acties. Door het verbeteren van competenties.

En dan zijn er meer modellen die helpen om de factoren die binnen onze invloedssfeer zijn te benoemen. Zowel de knelpunten als de succesfactoren. Zo geeft het 7S model van McKinsey ons inzichten over de aspecten die een organisatie een organisatie maken. Of kun je een SWOT-analyse maken om te zien wat sterke en zwakke punten zijn. En wat mogelijkheden biedt of juist bedreigingen vormen.

Hou de zaag scherp
Dat veranderen niet een kwestie is van de knop om draaien en voilà alles is ten goede gekeerd, is een open deur. Verandering heeft een lange adem. En dan wordt al gauw gedacht dat het niet de moeite waard is om er energie in te steken. Of dat er geen tijd voor is. Bedenk dan dat het met een botte zaag moeilijk hout zagen is. Wil jij het verhaal daarachter horen? Kijk dan het webinar terug.

Nalezen
Eduard besprak in dit webinar een aantal boeken en modellen. We hebben ze op een rij gezet. Trouwens, even googlen en je vindt veel informatie (ook in het Engels) over deze managementtools en modellen.

  • Het 7S model (McKinsey) wordt o.a. benoemd in het boek van Tom Peters & Robert Waterman: Excellente ondernemingen – Kenmerken van succesvol management. De 7 aspecten zijn: significante waarden, strategie, structuur, systemen, staf, stijl en sleutelvaardigheden.
  • Gouden Cirkel van Simon Sinek wordt beschreven in zijn boek Begin met het waarom – hoe goede leiders inspireren tot actie. De Gouden Cirkel bestaat uit 3 ringen. In de kern staat Waarom, daarna komt Hoe en Wat. Bekijk ook deze TED Talk.
  • Hou de zaag scherp komt uit Steven R. Covey’s boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Steven Covey schreef later ook De 8ste eigenschap – van effectiviteit naar inspiratie.
  • Leercurve van Maslow. Abraham Maslow is vooral bekend van de behoeftepiramide, maar onderscheidde ook de 4 fases in het leerproces: onbewust onbekwaam, bewust onbekwaam, bewust bekwaam en onbewust onbekwaam.
  • De Piramide van Lencioni is beschreven door Patrick Lencioni in De 5 frustraties van teamwork – hoe je ervoor zorgt dat samenwerken leuk blijft. Van boven naar beneden onderscheidt Lencioni: resultaten, verantwoordelijkheid, betrokkenheid, conflicten en vertrouwen.
  • Twaalf of Gallup Q12. Deze 12 vragen zijn beschreven in Weg met alle regels – Wat de beste managers anders doen van de auteurs Marcus Buckingham & Curt Coffman. Het meet de verbondenheid van diverse betrokkenen bij een organisatie.
  • Over de SWOT-analyse is veel informatie te vinden op internet. De herkomst van de SWOT-analyse blijkt onbekend; het vermoeden is wel dat deze tool ontwikkeld werd in de jaren 60/70 van de vorige eeuw.

De genoemde boeken zijn oorspronkelijk in het Engels.

En tot slot werden er links naar handleidingen en tools voor organisatieversterking, verandering en capaciteitsopbouw gedeeld. Deze tools kun je downloaden:

Gentiaan
Dit webinar werd georganiseerd door Partin. Speciale aandacht ging uit naar het bloemenfonds Gentiaan. Dit fonds biedt mogelijkheden voor capaciteitsopbouw van partnerorganisaties in het globale zuiden.

Meer informatie vinden jullie op Dit is hoe je kans maakt op € 15.000 voor capaciteitsversterking. Inschrijven om kans te maken kan nog tot 1 november. 

Tekst/foto: Yvonne van Driel