‘Ik vergelijk het stappenplan weleens met je TomTom, met je navigatie. Je zou het ook een routekaart kunnen noemen.’ Die vergelijking maakte Ingrid Vink (Learn! Foundation) tijdens het webinar over beleidsplannen schrijven. Kirsten Giethoorn (Friendship Foundation) verzorgde de inleiding. Ook zij benadrukte dat het stappenplan een wezenlijk onderdeel van een beleidsplan is. Yvonne van Driel trekt de vergelijking door. 

Beleidsplan als routekaart
Allereerst moet je de bestemming bepalen. En waarom je daar wilt komen. Dat zijn missie en visie. En daarbij zit een bepaalde uitdaging. Dat is de ambitie. Is dat duidelijk, dan voer je de bestemming in het navigatiesysteem in. Dan zijn er verschillenden mogelijkheden om bij je bestemming te komen. Per fiets of per auto. Over onverharde wegen of vermijd je die liever. Het snelste of juist de kortste weg. En dan ga je op weg. De navigatie houdt rekening met opgebroken wegen en files. En mocht je fout rijden, dan klinkt het: keer om! Of je wordt via een andere route weer op weg geholpen. Er wordt aangegeven waar je kunt tanken of een (medische) hulppost is. En je kunt pauzeren waar je wil. Je kunt zelfs de trein pakken of te voet verder gaan.

Soms rijd je door een tunnel. Dan is er geen bereik. En soms beweeg je in een onbekende nieuwe wijk. Geheid raakt je navigatie daarvan in de war. Een update is meestal de oplossing. Bij oude versies lukt dat vaak niet meer. Dan is een nieuwe routekaart nodig. Kortom ook een beleidsplan moet regelmatig vernieuwd en herzien worden. Dit webinar – en de toolkit Beleidsplan schrijven – gaf daartoe voldoende handvaten. Partinleden hebben direct toegang tot deze en andere toolkits via Mijn Partin.

Het webinar dat we op 29 maart organiseerden, is nu terug te kijken. Klik hieronder of klik HIER.