In Afrika ontbreekt het zelden aan zonlicht. Met dat gegeven werkt Our Energy Foundation (OEF). OEF werkt al jaren met verschillende organisaties bij de aanleg van zonne-energiepanelen. In verschillende Afrikaanse landen. Nu heeft Henk Meulink (directeur van EOF) ‘The African Solarbox’ ontwikkeld. Een opvouwbare maar complete zonne-energie-installatie. Handig voor veraf gelegen gebieden.

Foto: RTV Oost

‘The African Solarbox’ bestaat uit zes zonnepanelen en acht accu’s. Samen leveren ze maximaal 10 kilowattuur aan elektriciteit per dag. Dat is genoeg voor verlichting, een koelkast en eventueel nog wat kleinere apparatuur. Voor bijvoorbeeld een kliniek of gezondheidspost. Overdag leveren de zonnepanelen direct energie en ondertussen laadt de accu op. En dat is normaliter voldoende stroom om de nacht door te komen.

Handig pakketje
Ingeklapt meet het systeem 80 x 120 centimeter en het weegt bijna 1.000 kilo. Eenmaal op locatie worden de poten eraan gezet, daarna hoeven eigenlijk alleen nog de zonnepanelen te worden uitgeklapt tot een dakje. Drie aan iedere kant. En dan kan de stekker erin. Heel handig.

Goedkoop is het echter niet. Volgens RTV Oost is met de ontwikkeling, de bouw en het transport van de 25 African Solarboxen naar Zambia bijvoorbeeld 350 duizend euro gemoeid.

Meerdere toepassingen
In 2020 verzorgde Henk een webinar tijdens de Wilde Ganzen-Partinmaand. Hierin vertelde hij over de werkwijze van OEF. En geeft hij aan welke valkuilen er zijn en hoe je zonne-energieprojecten wel tot een succes kunt maken. De sessie is hieronder terug te kijken.

 

 

Lees ook dit artikel: ‘The African Solarbox’ levert stroom aan Zambiaanse klinieken. OEF is lid van Partin.