“Wanneer je in een café voor het eerst op iemand afstapt vraag je die persoon ook niet gelijk ten huwelijk.” Die beeldspraak gebruikte Peter Ottens van YETS Foundation om aan te geven dat het net zo gaat tussen particuliere initiatieven en vermogensfondsen. Ook dan vraag je niet gelijk om geld, maar tast af of er gezamenlijke interesses zijn. Deze vergelijking werd tijdens het Wilde Ganzen-Partinwebinar op 3 oktober over PI en vermogensfondsen steeds verder uitgediept om te concluderen dat een lat-relatie waarschijnlijk de ideale vorm is. Waarbij transparante communicatie belangrijk is en samen impact bereiken het doel.

Dat voor de beeldspraak relaties genomen werden is niet zo verwonderlijk. Tenslotte gaat het bij samenwerking tussen PI en vermogensfondsen bij voorkeur om langere termijn relaties. Peter: “Het bouwen van lange termijn relaties die over meer dan geld gaan zijn naar mijn mening cruciaal om gezamenlijk tot duurzame impact te kunnen komen.”

Vrije vogels en lange termijnrelaties
Onder leiding van Sara Kinsbergen (Radboud Universiteit) spraken Liesbeth Nagelkerke-Mulder (Reach Out 2) en Peter Ottens over hun ervaringen in samenwerken met vermogensfondsen. Peter als ervaringsdeskundige werkzaam bij een ‘uit de kluiten gewassen’ PI en Liesbeth in haar rol als adviseur van vermogensfondsen. Ook werden de 80 toehoorders actief betrokken door te reageren op een aantal stellingen zoals Zijn PI en vermogensfondsen vrije vogels (ja, vond de meerderheid, hoewel de wettelijke regelgeving als ‘bekooiend’ kan voelen), en moeten vermogensfondsen meer inzetten op lange termijn partnerschappen met PI’s. Daar was de grote meerderheid het zeker mee eens, want hoewel soms een scharrel of onenightstand kan, zit de winst in lange termijnrelaties. Er werd zelfs kort gesproken over relatietherapie maar aandacht geven, bedanken, goed communiceren en eerlijk zijn kan dat zonder meer voorkomen.

Eerlijke communicatie en capaciteitsversterking
Eensgezind waren ook de reacties op de laatste twee stellingen. PI moeten meer transparant communiceren over de uitdagingen waar ze tegenaan lopen (dat maakt je eerder sterk dan zwak) en vermogensfondsen moeten meer bereid zijn om capaciteitsversterking te ondersteunen. En dat gaven zowel PI als vermogensfondsen aan. Liesbeth voegde toe dat je transparant en duidelijk moet aangeven waar je voor staat, ook als dan geen donatie hert gevolg is: “Zeggen ‘Zo doen we dat niet’ maakt je een sterke partner.” Peter gaf tot slot de luisteraars mee: “Het gedachtegoed moet matchen en het projectplan moet goed zijn.”

Dit is een webinar georganiseerd in het kader van de Wilde Ganzen-Partinmaand 2020. Het webinar is terug te kijken op Wilde Ganzen-Partinmaand

Bekijk het gehele oktoberprogramma op de site Wilde Ganzen-Partinmaand.nl

Foto: BNNVARA (Parool)