Elke maand maakt Stichting Donateursbelangen een podcast. Voor de tweede podcast werd Erik Boerrigter (directeur Partin) uitgenodigd. Samen met Ellen Timmer en Jordan van Bergen ging hij in op de wet- en regelgeving waarmee non-profits te maken hebben. Gevreesd wordt dat de regelgeving eerder zal toenemen dan afnemen. Daarbij moet gezegd worden dat instellingen – zoals banken – vaak niet proportioneel handelen. Weeffouten noemt Erik dat. Ook is er een gebrek aan goede communicatie. “Er moet echt iets gebeuren.”

In de podcast werden een aantal wetten en regelingen besproken, zoals Wet ter voorkoming van Witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR), Wet op het financieel toezicht (Wft), UBO, Wet transparantie maatschappelijke organisaties (WTMO), VOG en AVG. En dat lijstje kan zomaar aangroeien. Zonder daarbij oog te hebben voor de gevolgen voor non-profits. Ook wordt in twijfel getrokken of het beoogde doel van de wet wel haalbaar is. Of dat het zelfs soms averechts kan werken.

Ellen Timmer zegt het heel gevaarlijk te vinden wat er nu gebeurt. “Er moet echt iets gebeuren. Om te voorkomen dat de schade te groot wordt en mensen zich gaan terugtrekken. Zowel bestuurders als vrijwilligers en donateurs.” Ook Erik vreest het beeld dat Ellen schetst.

Sluit je aan bij een branchevereniging, is dan ook de oproep die Erik doet. “Nog maar een kleine groep non-profits wordt vertegenwoordigd. En hoe groter die groep die wij kunnen vertegenwoordigen hoe krachtiger onze stem is en hoe meer kans we maken om inderdaad deze weeffouten in wetgeving hersteld te krijgen.

De podcast Wet- en regelgeving is hier te beluisteren: rss.com/podcasts/donateursbelangen/454127/

Ellen Timmer is advocaat bij Pellicaan Advocaten en Jordan van Bergen is oprichter van Donateursbelangen. Deze stichting wil het vertrouwen tussen gevers en goede doelen versterken. Op dit moment zijn enkele Partinleden  aangesloten bij deze stichting. Deze organisaties zeggen ethische en donateursgerichte fondsenwerving toe te passen op basis van de verklaring gewenst gedrag donateursbelangen (VGGD). Het onderschrijven van deze verklaring is geheel vrijwillig, maar er zijn wel kosten aan verbonden. 

Foto: Tingey Injury Law Firm | Unsplash