Gisteren kwamen de VVD, D66, CDA en ChristenUnie met een coalitieakkoord. Het 50 pagina’s tellende document ‘Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst’ gaat kort in op ontwikkelingssamenwerking. Het budget wordt verhoogd met structureel €500 miljoen – richting de internationale norm. Deze uitgaven gaan naar COVAX (wereldwijd Covid-vaccinatieprogramma), het helpen van ontwikkelingslanden met klimaatmitigatie en klimaatadaptatie en voor opvang in de regio.

Ook zeggen ze een grotere bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) en het bestrijden van de grondoorzaken van armoede, terreur, migratie en klimaatverandering te gaan leveren. Dat noemen ze het ‘houden van focus in het OS beleid’. Dit willen ze doen met nationale partners, waaronder het maatschappelijk middenveld, en internationale partners.

Yvonne van Driel (Partin) ziet daar kansen: “Onze leden laten juist zien veel draagvlak voor OS onder de Nederlandse bevolking te hebben. Vrijwel dagelijks dragen zij bij aan de verschillende SDG’s, zowel in hun projectland als in Nederland. Dat willen we graag verder in onze contacten met Den Haag benadrukken.”

Afrika
Volgens het coalitieakkoord wordt een Nederlandse ‘Global Health’ strategie ontwikkeld en wordt ingezet op uitbanning van HIV in het kader van de seksuele en reproductieve rechten en gezondheid (SGRG) en TBC in 2030. Bovendien wordt een gerichte Afrika-strategie geformuleerd. Deze strategie beoogt een gelijkwaardige economische ontwikkeling te stimuleren, armoede te verminderen, mensenrechten te verbeteren, irreguliere migratie te beperken.

En een deel van het OS-budget blijft beschikbaar voor noodhulp, waaronder via nationale partners zoals de Dutch Relief Alliance.

Buitenlandbeleid
Natuurlijk staan er ook verschillende paragrafen in over Buitenlandse Handel en het buitenlandbeleid in het algemeen. Over dit buitenlandbeleid schrijven ze: ‘Wij geven het buitenlandbeleid vorm langs de volgende vijf lijnen: 1) bevorderen van de internationale samenwerking door een voortrekkersrol in de EU en multilaterale organisaties, via het versterken van de trans-Atlantische band en nieuwe partnerschappen, 2) meer focus op onze internationale belangen, 3) verminderen van de afhankelijkheid voor strategische goederen en grondstoffen, 4) respect voor mensenrechten blijven bevorderen in ons buitenlands beleid, 5) betere en toegankelijkere dienstverlening voor Nederlanders in het buitenland (o.a. via een sterker postennetwerk).’

Reactie Partos
Hoewel Partos (de brancheorganisatie voor OS) positief is over de structurele verhoging van het ontwikkelingsbudget wordt ook in 2025 nog steeds niet voldaan aan de internationale norm van 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen. Verder merkt Partos op dat de urgentie in de aanpak van grensoverschrijdende mondiale problemen niet maximaal is. Partos kopt dan ook: ‘Omzien naar elkaar, voor de allerarmsten een bescheiden gebaar’.

Bron: Kabinetsformatie | Partos