Op 1 juli moeten alle stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Deze wet legt verplichtingen op én er zijn sancties aan gekoppeld, zoals bijvoorbeeld hoofdelijke aansprakelijkheid. Daarom is het van belang dat alle stichtingen hun zaken goed op orde hebben en dat aantoonbaar kunnen maken. Dat roept vragen op. Eerder deelden we al een checklist die veel vragen beantwoord. Toch extra hulp nodig? Dan kan het door WBTR ontwikkelde stappenplan je verder brengen. En met de kortingscode van Partin heb je daarop 50% voordeel.

De WBTR is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. Per 1 juli 2021 geldt de WBTR. Alle verenigingen en stichtingen moeten dan aan de wet voldoen. Veel organisaties vragen zich af welke gevolgen de WBTR heeft voor het bestuur en wat in de statuten aangepast moet worden. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur binnen een organisatie is vormgegeven en wat in de statuten staat.

Statuten
Wanneer het noodzakelijk is dat de statuten moeten worden aangepast, hoeft dat niet voor 1 juli te gebeuren. Statutenwijzigingen zijn niet meteen noodzakelijk. Bij een eerst volgende statutenwijziging kunnen deze aangepast worden aan de WBTR.

Met de gratis NOV-checklist bepaal je eenvoudig wat en hoe je iets moet aanpassen. Of gebruik het WBTR-stappenplan.

Stappenplan
WBTR.nl is een initiatief van non-profit koepelorganisaties en grotere verenigingen om hun leden te ondersteunen. Wij werken hieraan mee. Met dit online stappenplan krijgen jullie inzicht in wát je moet doen en hóe je het moet doen, zodat het bestuur zich weer bezig kan houden met waar het goed in is: Besturen.

Ga naar wbtr.nl, bekijk de voordelen en pak 50% korting voor het stappenplan.

 

Foto:  Diego JimenezUnsplash