Wellicht heb je er nog niet van gehoord. Van Defence of Democracy package. Het doel van dit pakket is de dreiging van buitenlandse inmenging tegen te gaan met meer transparantie en om burgerparticipatie in Europese democratieĆ«n aan te moedigen. Een van de dingen in de wet is de creatie van een openbaar register met alle door het buitenland gefinancierde organisaties. En hoewel jullie misschien niet in het register opgenomen hoeven te worden, kan deze regelgeving wel belemmerend werken. Vooral maatschappelijke organisaties in hun rol als verdedigers van de democratie in Europa en daarbuiten worden geraakt. Daarom schreven we een brief aan Eurocommissaris Wopke Hoekstra. Mocht weinig baten. De Europese Commissie nam hetĀ Defence of Democracy packageĀ op 12 december aan. Toch is Erik Boerrigter voorzichtig positief.

Erik Boerrigter legt uit waarom Partin bezorgde is en in de pen klom: “Conform de voorgestelde richtlijn ā€˜buitenlandse inmengingā€™, wordt een openbaar register gecreĆ«erd met alle door het buitenland gefinancierde organisaties. Wellicht komen niet veel organisaties uit de achterban van Partin in dit register, maar deze wetgeving kan ook belemmerend werken voor maatschappelijke organisaties om hun rol als verdedigers van de democratie in Europa en daarbuiten te vervullen.

Bovendien zal de richtlijn ongetwijfeld de externe inspanningen van de EU om het maatschappelijk middenveld in derde landen te versterken ondermijnen. Het is namelijk een variant op de wetten van non-EU landen waar de EU zich juist actief tegen heeft verzet.”

In de wetgeving is wel de volgende opgenomen: ‘Het voorstel omvat evenredige regels en waarborgen om te voorkomen dat registratievereisten worden misbruikt om de grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting of vereniging, te beperken of om de maatschappelijke ruimte onnodig te beperken.’ Die zin stemt Erik Boerrigter ietwat positiever.

Defence of Democracy package
Uit een recente Eurobarometer blijkt dat 81 % van de Europeanen buitenlandse inmenging in onze democratische stelsels ziet als een ernstig probleem dat moet worden aangepakt. De EU vindt het nu de hoogste tijd om heimelijke buitenlandse beĆÆnvloeding aan het licht te brengen.

Het centrale onderdeel van het pakket is daarom een wetgevingsvoorstel ter versterking van de transparantie en democratische verantwoordingsplicht in verband met namens derde landen verrichte belangenvertegenwoordigingsactiviteiten die ten doel hebben beleid, besluitvorming en de democratische speelruimte te beĆÆnvloeden. Het bevat ook twee aanbevelingen die gericht zijn op het bevorderen van vrije, eerlijke en veerkrachtige verkiezingen en participatie van burgers en maatschappelijke organisaties bij de beleidsvorming.

Lees HIERĀ de brief die we schreven.

Bron: Europese Commissie
Foto: Erich Westendarp |Ā Pixabay