De bestuursleden van Partin zijn zelf ook betrokken bij particuliere initiatieven. Penningmeester Wilko Brink zet zich als Business Development Manager in voor Barbarugo. In januari bezocht hij de projecten in Ghana. Om precies te zijn: in Tamale. En dat komt goed uit. Tamale is namelijk de ‘NGO-hoofdstad’ van Noord-Ghana. Wilko netwerkt dan ook wat af. En draagt het motto van Partin ook op het Afrikaanse continent uit: samen doen we meer!

Tekst: Yvonne van Driel | Partin

Stichting Barbarugo ademt bamboe. In Ghana is het droog en warm, vooral in het noorden. De woestijn rukt daar ieder jaar een stukje verder op. Werkloosheid en armoede zijn daarvan gevolgen. Maar er zijn meer problemen. Na een jaar studie bleek het kweken van bamboe de oplossing. Het vermindert armoede en het gaat klimaatsverandering tegen.

Samen met bestuurslid Barima Asamoah Kofi IV was Wilko Brink op werkbezoek in Ghana. In Tamale om precies te zijn. Hij sprak met het lokale team van Barbarugo en ontmoette verschillende potentiële partners. Want in het gebied zijn er veel organisaties die hetzelfde doel nastreven. Het wordt daarom ook wel de ‘NGO-hoofdstad’ van Noord-Ghana genoemd.

Het gezamenlijke doel is een groenere wereld, een beter klimaat en meer lokale werkgelegenheid. Vanuit verschillende invalshoeken zoekt Barbarugo samenwerking. Zoals met fotografen die duurzame projecten op de plaat zetten, een NGO dat superfood moringa teelt en een Lodge waar veel voorbeelden te zien zijn van bamboe als bouwmateriaal. Want met samen doen wordt meer bereikt.

Verder bezochten Barima en Wilko de Barbarugo bamboekwekerijen in Assin Kwaata, Oda en Tamale. Barbarugo levert bamboestekjes aan de boeren, ondersteunt met kennis en geeft begeleiding. Dat is een lening. Uit de opbrengst betalen de boeren het geleende geld terug. Daarmee kan Barbarugo weer nieuwe plantages in andere locaties financieren. Natuurlijk is beginkapitaal nodig, maar na verloop van tijd kan dit revolverend fonds veel zelf opvangen. Een mooi voorbeeld van duurzame ontwikkeling.

Een lesje bamboe
Bamboe (Bambusoideae) is een plant die snel groeit. Het vermindert erosie en zorgt dat regen niet meteen verdampt. Daarmee wakkert het de lokale natuur aan. Dat trekt andere planten, insecten en dieren aan. Na 5 jaar kan er elk jaar geoogst worde. Als er niet meer verder geïnvesteerd wordt, gaat een aanplant 50 jaar mee. Bamboe kan onder andere worden gebruikt als bouwmateriaal, voor meubels en voor heerlijk zachte kleding. Of als CO2-neutrale brandstof. Er zijn verschillende soorten bamboe.

En vooruit: ook wat over moringa
De peperwortelboom (Moringa oleifera) staat ook wel bekend als de ‘wonderboom’ vanwege de hoge voedingswaarde en medicinale eigenschappen van de bladeren en vruchten van de boom. Moringa komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden met een steppeklimaat. Veel (ontwikkelings)organisaties promoten de teelt.

Wie is Wilko Brink?
Wilko Brink werkt als interim manager en is oprichter van Bambooruko BV. Hij is actief voor Stichting Barbarugo als Business Development Manager. Eerder was hij o.a. actief voor AFRIpads in Oeganda. Ook heeft hij werkervaring in Tanzania en Congo. Sinds 2020 is hij penningmeester van onze branchevereniging Partin. Daar maakt hij zich sterk voor continuering van Partin door het bedenken van ‘verdienmodellen’. Zijn enthousiasme is daarbij aanstekelijk.

AFRIpads en Barbarugo zijn Partinleden.