Op 1 juli gaat de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in. Voor verenigingen of stichtingen betekent dat mogelijk een aantal aanpassingen. Maar zijn al die stichtingen wel op de hoogte? Uit een nog te publiceren onderzoek onder 36.000 verenigingen en stichtingen blijkt dat ruim 62% van de besturen van de verenigingen en stichtingen nog nooit van de WBTR gehoord heeft. Van de andere 38% heeft twee-derde nog geen idee hoe ze invulling gaan geven aan de wettelijke verplichtingen. Dat schrijft NOV.

Mochten deze cijfers kloppen (en daar gaan we gemakshalve vanuit) dan heeft 1 op de 8 stichtingen dus al wel actie ondernomen of een idee wat te gaan doen. De rest niet. Bedroevend laag natuurlijk. Reden dat we er weer aandacht aan besteden.

Al eerder hebben we het een en ander bericht over deze nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). De WBTR is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. En die wet geldt voor iedere stichting en is dus ook van toepassing op kleine verenigingen en stichtingen. Maar welke gevolgen heeft de WBTR voor het bestuur en wat moet in de statuten aangepast worden? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur binnen een organisatie is vormgegeven en wat in de statuten staat.

Volgens Kristel Jansen (VPVA) zijn de nieuwe regels direct van toepassing ook al zijn de statuten nog niet aangepast aan de gewijzigde regelgeving. Als er nog ‘oude’ regels in de statuten staan die niet meer stroken met de nieuwe regelgeving, dan vervallen die automatisch. Organisaties zijn niet verplicht hun statuten aan te passen. Als de stichting echter om een andere reden dan de gewijzigde regelgeving overgaan tot statutenwijziging, dan moeten zij de WBTR ook verwerken.

Handige checklist
Het wijzigen van de statuten hoeft dus in veel gevallen niet voor 1 juli te gebeuren. Bij een eerst volgende statutenwijziging kunnen deze aangepast worden aan de WBTR. Met de gratis NOV-checklist bepaal je eenvoudig wat en hoe je iets moet aanpassen.

Foto (origineel): Joanna Kosinska | Unsplash