Heb je uren en uren geploeterd om een aanvraag bij een vermogensfonds in te dienen, wordt het voorstel afgewezen. Knap vervelend. Elise Kant weet er alles van. Als directeur van de Haëlla Stichting kent ze de ins en outs van fondsenwerven als geen ander. En niemand vindt het leuk om een afwijzing te ontvangen. Daarom schreef ze een reeks artikelen met tops en tips om dat te voorkomen. Daarbij gaat het vooral over kleine aanvragen bij vermogensfondsen door kleine organisaties die zelf weinig of geen betaalde krachten in dienst hebben. Jullie dus. Wij zijn dan ook blij dat we deze blogs mogen publiceren. Dit is deel 1. Over doelstellingen die niet matchen.

Help! Je aanvraag is afgewezen: wat nu?

Elise Kant

Het vervelendste aan fondsenwerven is afgewezen worden. Je bent er zo lang mee bezig geweest en dan zeggen ze gewoon ‘nee’. Dat doet zeer. Niet alleen omdat je geen geld krijgt, maar ook omdat het vaak voelt alsof een geldgever jouw droom niet de moeite waard vindt. En in een donker moment kun je zelfs aan jezelf gaan twijfelen. Voordat dat gevoel de overhand neemt : bedenk dat afwijzingen lang niet altijd om de inhoud gaan. Er kunnen heel veel andere redenen zijn waarom jouw project niet gefinancierd wordt.

Doelstellingen
Een hele belangrijke reden is dat je project niet valt onder de doelstellingen van het fonds. Dat klinkt als een waarheid als een koe, maar dit gebeurt vaker dan je zou denken. Een fonds heeft doelstellingen. Die doelstellingen zijn vastgelegd in statuten. Fondsen moeten zich aan die, ‘statutaire doelstellingen’ houden. Als jouw idee niet past binnen de doelstellingen van het fonds, dan mogen ze je geen geld geven. Bijvoorbeeld: er is een fonds voor meisjes die blokfluit spelen in Groningen. Als jij dan geld vraagt voor een project voor jongens uit Groningen of meisjes uit Amsterdam, dan zal je aanvraag altijd worden afgewezen. Dat is niet omdat die mensen in het bestuur misschien jouw idee niet belangrijk vinden, het kan gewoon niet omdat het project niet binnen de doelstellingen valt.
Het goede nieuws is : dit soort teleurstellingen kun je vaak voorkomen door je vooraf te verdiepen in het fonds. En dat gaat verder dan de doelstellingen lezen.

Waar gaat het nu vaak fout?

  • Er is niet gekeken naar de uitsluitingen. Bijna alle fondsen hebben een lijst zaken die ze echt niet doen. Die staat bijna altijd op de website. Bij Haella financieren we bijvoorbeeld geen vakantiekampen, weeshuizen en boeken. Toch krijgen we daar regelmatig aanvragen voor. Op het eerste gezicht past het project wel bij onze doelstellingen, maar toch kan het niet.
  • Het project is te groot of te klein. Bijna alle fondsen hebben een richtbedrag voor de aanvraag en hoe groot het project én de organisatie mag of moet zijn. Bij Haella bijvoorbeeld kun je voor maximaal 4000 euro aanvragen op een totale begroting van 75.000 euro. Wij zijn er voornamelijk voor kleine organisaties en kleine projecten. Toch krijgen we aanvragen van organisaties die te groot zijn. Dan kan je plan echt heel goed zijn, maar toch kan het niet.
  • De aanvullende eisen zijn niet bekeken. Veel fondsen hebben naast dat je project binnen bepaalde thema’s moet passen, ook nog andere eisen bij een project. Bij Haella bijvoorbeeld gaat het om vrijwilligersprojecten. Een aanvraag die voor het grootste gedeelte bestaat uit salarissen past niet bij onze stichting. Ook hier zegt een afwijzing niets over de kwaliteit van het plan, maar wel over de regels die bij oprichting van het fonds zijn afgesproken.
  • Vragen in het formulier worden overgeslagen of onvolledig beantwoord. In een aanvraagformulier staan vragen en hoe duidelijker je die beantwoordt, hoe groter de kans op financiering. Zonder informatie wordt het lastig om iets te beoordelen. Het gaat om vertrouwen, maar vertrouwen moet wel gebaseerd zijn op een relatie en informatie.

Eigenlijk is dit in één tip samen te vatten: lees voordat je gaat aanvragen de website van de organisatie heel goed door! Kijk niet alleen naar de globale doelstellingen, maar ook naar de uitsluitingen en criteria. Bij twijfel: bel het fonds of stuur ze een mailtje. Dat voorkomt teleurstellingen na een hoop werk.

 

Over de auteur: Elise Kant is directeur van Haëlla Stichting. De Haëlla Stichting helpt om idealen van bevlogen mensen te verwezenlijken. Mensen die iets willen doen voor anderen. Het gaat om kleinschalige kansrijke projecten die een startkapitaaltje nodig hebben om slagkracht te ontwikkelen. Elise Kant was al vaker als spreker te gast op onze Partindagen. Dit artikel verscheen eerder op LinkedIn.

Bron: Elise Kant
Foto: Empowering Girls Gambia