Het kabinet gaat het toezicht op Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) verbeteren. Zo krijgt de Belastingdienst één centraal punt waar alle stichtingen verplicht hun gegevens digitaal moeten aanleveren ter controle. En gaat het ministerie in 2023 evalueren of stichtingen strengere regels krijgen voor de activiteiten die zij mogen verrichten. Ook wordt de samenwerking met de sector voortgezet om zelfregulering te versterken. Dit staat in een brief die deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het kabinet reageert hiermee op het eerder uitgekomen adviesrapport ‘Toezicht op Algemeen Nut’.

Centraal digitaal aanleverpunt
Met een nog te ontwikkelen centraal digitaal aanleverpunt wordt het toezicht op ANBI’s gerichter en minder arbeidsintensief. En de Belastingdienst zou dan effectiever toezicht kunnen houden op het grote aantal ANBI’s. Nederland telt zo’n 45.000 organisaties die bij de Belastingdienst geregistreerd zijn als ANBI. Dit zijn naast goede doelen ook culturele en religieuze instellingen. Voor dit centrale aanleverpunt zal de regelgeving worden aangepast zodat het mogelijk wordt om ANBI’s te verplichten hun gegevens via het centrale portaal aan te leveren bij de Belastingdienst.

In het eerste kwartaal van 2023 geeft de Belastingdienst aan wanneer het centrale aanleverpunt wordt ontwikkeld.

Verder samenwerken met sector
Voor de nieuwe plannen om gegevens aan te leveren en om zelfregulering van de sector te versterken wordt overlegt met de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF). Er komt een gezamenlijk plan van aanpak.

Partin neemt deel aan het Breed Sector Overleg Filantropie. SBF vertegenwoordigt Partin op hoger niveau.

Bestedingscriterium vormgeven
Op verzoek van het vorige kabinet onderzocht een commissie welke veranderingen in de regels voor ANBI’s gewenst zijn. De commissie adviseerde een verplichting om per jaar een aantal activiteiten te ondernemen of een minimaal te besteden bedrag aan het algemeen nut. Dat zou ervoor zorgen dat door ’toezicht’ deze ANBI’s geen gedrag vertonen dat ingaat tegen algemeen gangbare normen. Het kabinet wil samen met de sector onderzoeken of een (aangescherpt) bestedingscriterium inderdaad en hoe kan bijdragen. Ook dat wordt in 2023 verder uitgewerkt.

Geen grondrechtentoets
De doelen en activiteiten van ANBI’s lopen sterk uiteen en wringen soms met maatschappelijke normen en waarden. Of met overheidsbeleid. Soms lijken er ook grondrechten te worden geschonden. In het adviesrapport wordt echter geadviseerd om geen grondrechtentoets op te nemen in de regelgeving. Dit is onwenselijk, onnodig en onwerkbaar. Het kabinet volgt het advies van de commissie op.

Bron: Rijksoverheid