De Eerste Kamer heeft dinsdag – na tig keer uitstellen – het wetsvoorstel UBO-register aangenomen. In het UBO-register moet voor iedere vennootschap, stichting of vereniging een ‘Ultimate Beneficial Owner’ (UBO) geregistreerd worden. Voor stichtingen kan het gehele statutaire bestuur ingeschreven worden. Wanneer deze implementatiewet registratie UBO in werking treedt is nog niet bekendgemaakt.

UBO-register
Het UBO-register is onderdeel van de 4de en 5de Europese richtlijn die witwassen moet tegengaan. In het register komen gegevens te staan van de uiteindelijk belanghebbenden (ultimate beneficial owners) van onder meer bv’s en stichtingen. Zo kunnen instanties zien wie uiteindelijk aan de touwtjes trekt. De UBO moet zich dus in de kaarten laten kijken. Daarop kwam natuurlijk kritiek. Ook maakte o.a. SBF zich zorgen over het gegeven dat de enige begunstigde van een ANBI het algemeen nuttige doel is.

Pseudo-UBO
Een natuurlijk persoon kwalificeert als UBO als hij/zij 25 procent of meer van de aandelen of stemrecht in een vennootschap bezit of een eigendomsbelang heeft van 25 procent of meer. Als er geen UBO kan worden vastgesteld omdat er geen persoon is met een 25 procent eigendomsbelang of meer dan 25 procent stemrecht, ontkomt die organisatie echter niet aan de registratieplicht. Dit geldt ook voor ANBI’s.

In not-for-profit stichtingen en verenigingen worden de statutair bestuurders als ‘uiteindelijk belanghebbende’ aangemerkt. Dit wordt ook wel de ‘pseudo-UBO’ genoemd. Bij stichtingen met een ANBI-registratie wordt het gehele statutaire bestuur in het UBO-register ingeschreven. Er is namelijk geen grond om onderscheid te maken tussen de verschillende bestuurders.

Inschrijven
Vanaf de ingangsdatum van de wet moeten UBO’s ingeschreven worden in het UBO-register. Organisaties die op die datum ingeschreven staan in het Handelsregister hebben vanaf dan anderhalf jaar de tijd om hun UBO’s kosteloos in te schrijven. Nieuwe stichtingen moeten direct een UBO (meestal dus een pseudo-UBO) inschrijven. Het is nog niet bekend wanneer deze wet van kracht gaat.

Bron(nen): Accountancy Vanmorgen, Eerste Kamer, KvK, RendementOnline

Bekijk ook onze KGD-toolkit over integriteit.Â