De ANBI-regeling en het toezicht daarop zijn de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Politiek en media kijken kritisch naar de ANBI-regeling en de potentiële risico’s voor witwassen en terrorismefinanciering bij stichtingen en verenigingen. Dit kan negatieve gevolgen gaan hebben voor de hele sector filantropie. Maar volgens het CBF ontbreekt een goed inzicht in het volledige ANBI-bestand en de omvang van de daadwerkelijke risico’s om de discussies aan te gaan. Om dat inzicht te krijgen is onder leiding van CBF een eerste analyse van de ruim 44 duizend ANBI’s uitgevoerd.

Eerste resultaten
Door voor elke ANBI het werkgebied vast te stellen, werd duidelijk dat de ANBI-populatie geen homogene groep organisaties is. ANBI’s zijn actief in zeer diverse werkgebieden, zoals religie, welzijn, internationale hulp, gezondheid, cultuur en natuur. Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat veel groepen ANBI’s, die op verschillende terreinen actief zijn, onder een of andere vorm van toezicht of controle vallen. Zo is er voor goede doelenorganisaties de Erkenningsregeling. Hoewel gesegmenteerd, houden ANBI’s zich aan de regels.

Bij dit project werkt CBF samen met het ANBI-team van de Belastingdienst, brancheverenigingen Goede Doelen Nederland en Partin, SBF (Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie) en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Meer weten? Bekijk Samenvatting ANBI-project

Bron: CBF
Foto: Jerome Damey Foundation (Guinee)