Er is een dag voor alles, dus ook voor Dankjewel! Vandaag 11 januari, is het Internationale Dankjewel-dag. Bij het zeggen van dankjewel laat je merken dat je iets of iemand waardeert. Het is dus een dag om een oprecht dankjewel te zeggen tegen iedereen die het verdient. En dat zijn bijvoorbeeld alle betrokkenen bij jullie stichting en alle donateurs die bijdragen aan jullie projecten. Zo werd Mama & Me Uganda blij verrast na het sturen van een één-eurocent-bedankje.

Yvonne van Driel

Natuurlijk niet alleen vandaag, maar altijd is het goed om te bedanken. Elke fondsenwerver zal beamen dat dank zeggen een belangrijk onderdeel is van fundraising. Zo schrijft Petra Hoogerwerf in Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart dat mensen graag gewaardeerd en gezien willen worden, want zij willen horen dat hun bijdrage verschil maakt. ‘Door oprecht te bedanken inspireer je partners de volgende keer weer mee te werken, in actie te komen.’

En volgens de toolkit Fondsenwerving is het aan te raden om bij (grote) giften extra aandacht te geven aan het bedanken: ‘Zorg dat het persoonlijk is en geen standaard bedankje.’ Of zoals Patricia Heemskerk het benadrukt in haar blog Dank u wel! En welkom!: ‘Belangrijkste is: wees oprecht. Maak er geen trucje van.’

Een eurocent als dank
En dat levert soms mooie acties op. Ooit tipte Rentia Krijnen (betrokken bij verschillende projecten in Kenia) me om € 0,01 terug te boeken bij een anonieme gift. Natuurlijk met een bedankje. Tijdens #GivingTuesday eind november vorig jaar stuurde Mama & Me Uganda (ik ben adviserend bestuurslid van deze stichting) kaartjes aan alle vrienden en donateurs. Dat leverde een aantal mooie giften op. Ook anoniem. Door één eurocent terug te boeken met een bedankje, ontvingen we daarop zomaar € 1.000 extra. De gever beargumenteerde deze extra gift met: ‘Jullie waren de enige die ons bedankten.’

Tips met een glimlach
Extra reden dus om te bedanken. In het boekje Bedanken en Welkom heten geven de auteur(s) een aantal tips over momenten en manieren om te bedanken.

  • Stuur een handgeschreven kaartje/ brief.
  • Haak in op een moment in het leven van de donateur, bijvoorbeeld een jubileum, een verjaardag.
  • Haak in op een bijzonder moment voor de organisatie, bijvoorbeeld probleem is opgelost, onderzoek is voltooid, doelstelling gehaald, jubileum van de organisatie.
  • Vier het aantal jaren dat een donateur jouw organisatie steunt.
  • Stuur een kaartje tijdens een unieke feestdag, bijvoorbeeld dag van de mensenrechten, of dag van gehandicapten.
  • Geef iets terug, een korting, een training, een evenement.
  • Geef persoonlijke en vriendelijke terugkoppeling.
  • Verras een donateur, zorg dat jouw organisatie het positieve gesprek van de dag wordt.
  • Nodig eens een donateur uit op een event of werkbezoek en/of organiseer lokale bijeenkomsten voor donateurs.
  • Laat je donateur weten dat je zijn/haar feedback waardeert en wat ermee is gebeurd.
  • Zet je donateurs in het zonnetje.
  • Stuur je donateur uitgebreide informatie over de projecten.
  • Geef ze een glimlach!

Bij dit alles is het natuurlijk wel belangrijk om de privacy en de regels omtrent AVG in acht te nemen. En vraag je ook af – of beter: vraag het je donateurs – hoe, wanneer en hoe vaak zij bedankt willen worden.

Partin bedankt jullie allemaal voor jullie geweldige inzet voor een eerlijkere, mooiere wereld zonder honger en armoede. Samen doen we meer!