Onlangs riepen wij u op om voorbeelden van de gevolgen van coronamaatregelen die u en uw partners wereldwijd tegenkomen met ons te delen. We ontvingen vele berichten. Partinleden – en enkele niet leden – schreven over de gevolgen van de coronapandemie voor hun ontwikkelingsprojecten. Maar ook wat ze al nu doen om de gevolgen te verzachten. In Vice Versa vatte Yvonne van Driel in een artikel de berichten samen. In dit ‘liveblog’ nu de complete bijdrages.

In deze blog: PhySCI (Bangladesh), Steunstichting Inca Educa (Peru), Yayasan Setetes Embun (Indonesië) en VIVOS (Nicaragua). Dank voor het delen van deze ervaringen.

Stichting PhySCI (6 april): Corona in Bangladesh
Stichting PhySCI geeft kinderen in Bangladesh met een lichamelijke of meervoudige beperking fysiotherapie en hulp. Zoals veel mensen in Nederland merkt ook Physci de ingrijpende gevolgen van de coronacrisis, zowel bij onze partnerorganisatie ADD in Dinajpur en PCC in Mymensingh als bij onze activiteiten hier in Nederland.

In Bangladesh zijn de daycare centra, waar de moeders met hun kind voor therapie en lotgenotencontact komen, nu gesloten. Gelukkig is er altijd veel aandacht geweest voor instructie van de oefeningen en leefregels aan de ouders voor thuis en zijn er hulpmiddelen voor de kinderen aangeschaft, zodat de therapie niet geheel stil is komen te liggen. Een ander probleem is, dat de kinderen nu de maaltijd moeten missen, die ze anders op het dagcentrum zouden krijgen.

Deze week bleek er een enorm voedselprobleem bij de families van de kinderen te zijn ontstaan, doordat de vaders door de crisis geen werk en dus geen inkomen meer hebben. Het zijn vaak dagloners en dat werk ligt helemaal stil.

Een noodoproep deze week op Facebook en in ons netwerk om via PhySCI een donatie te doen voor voedselpakketten kreeg gelukkig een geweldige respons, waardoor we 100 gezinnen een aantal maanden voedselondersteuning kunnen geven. Het is hartverwarmend, dat zoveel mensen PhySCI en dus de kinderen en hun families in Bangladesh een warm hart toedragen. Toen de ouders van de kinderen de pakketten kwamen ophalen huilden ze van blijdschap; zo dankbaar voor de hulp aan hun gezin.

Helaas is door de crisis nu ook de bouw van het nieuwe dagcentrum (mede mogelijk door Wilde Ganzen) stil komen te liggen en daarmee ernstig vertraagd. Het oude gebouw is slecht bereikbaar en is met de groei van Physci veel te klein geworden.

We maken ons ernstig zorgen over de verspreiding van het coronavirus in Bangladesh, waar de mensen zo dicht op elkaar wonen en de kinderen van de doelgroep zo kwetsbaar zijn. We hebben intensief contact met onze partnerorganisaties in Bangladesh ADD en PCC en geven alle adviezen van het RIVM aan hen door.
In Nederland gaan veel van onze geplande activiteiten niet door. Zo is vorige week al de paasworkshop, waar deelnemers tegen betaling bloemstukken konden maken, gecanceld. In mei en juni zouden we, zoals al jaren, op twee markten staan, in Zevenbergen en bij de Merwebolder in Sliedrecht. Eind mei stond een benefietoptreden van Rundfunk op de Dalton in Den Haag gepland. Er zou in mei ook een sponsorfietstocht worden gehouden. Bovendien hebben we veel leuke spulletjes uit Bangladesh, die we graag willen verkopen en koken we regelmatig voor groepen tegen betaling Bengaalse maaltijden aan huis. Het doorgaan van al deze activiteiten is de komende tijd zeer twijfelachtig en daardoor zullen we veel minder geld kunnen binnenhalen voor de kinderen in Bangladesh.

We realiseren ons dat ook andere goede doelenorganisaties met vergelijkbare problemen kampen. Daarom wensen wij alle leden van Partin veel sterkte en succes in de komende moeilijke maanden.

Steunstichting Inca Educa (1 april): Corona in Peru
Bij NGO Inca Educa kunnen jongeren uit Cusco Peru, die afkomstig zijn uit arme gezinnen in de buitenwijken en bergdorpen uit de omgeving, goed onderwijs genieten en een erkend vakdiploma behalen voor een bescheiden lesgeld. Dat geeft hen zicht op vast werk en een betere toekomst.

Met steun uit Nederland is Inca Educa in 18 jaar tijd uitgegroeid tot een vakschool met 6 opleidingen en 25 docenten en stafmedewerkers, waar ieder kwartaal 450 a 500 leerlingen lessen volgen. Sinds de oprichting in 2002 zijn meer dan 10.000 jongeren een stapje op weg naar werk geholpen. De school is bij haar ontwikkeling ondersteund door donateurs en fondsen. Vanaf 2019 staat Inca Educa op eigen benen en is geen financiële steun uit Nederland meer nodig voor het onderwijsprogramma. Van de inkomsten komt 80% uit de maandelijkse lesgelden die leerlingen betalen en 20% uit het geven van cursussen aan andere organisaties.

De maatregelen met betrekking tot het Corona-virus hebben ook Inca Educa Peru getroffen. Alle scholen in Peru moesten per 13 maart direct hun deuren sluiten. Het land is op slot en iedereen moet tot 10 april thuis in quarantaine blijven. Daardoor zijn de inkomsten van Inca Educa geheel opgedroogd en staat het voortbestaan van de school op het spel. De lonen moeten betaald worden en de huur loopt door. Zonder extra steun kan deze uitzonderlijke en onvoorziene situatie zomaar het einde van de NGO betekenen. Dat mogen we niet laten gebeuren nu we de school in 18 jaar hebben opgebouwd met hulp van vele particuliere donateurs en fondsen. Dat zou betekenen dat kansarme jongeren straks geen goedkoop en goed onderwijs meer kunnen volgen. De school heeft zelf al de nodige bezuinigingsmaatregelen genomen, maar er blijven vaste lasten van €10.000,- per maand over waar geen dekking voor is. Inca Educa beschikt over een kleine reserve en dat geldt ook voor de Steunstichting. Daarmee kan slechts een korte periode overbrugd worden.

Wij proberen via onze donateurs, scholen en alle fondsen die ons in het verleden gesteund hebben de komende maanden te overbruggen. Een noodfonds voor alle maatschappelijke organisaties die actief zijn in ontwikkelingslanden zou een eerste basis kunnen zijn voor kleine particuliere initiatieven om te kunnen overleven.

Yayasan Setetes Embun (1 april): Coronapandemie en midden Java
In Indonesië is er geen lockdown. Het is simpelweg onmogelijk want de armste bevolking leeft bij de dag en een dag geen werk is een dag geen inkomen en/of eten.

Ons project is in Kroya, midden Java, waar we geen steun hebben vanuit omliggende fabrieken zoals dat bijvoorbeeld in de meer toeristische gebieden wel het geval is.

Onze school is gesloten vanaf 16 maart. Het duurt in elk geval nog tot 13 april. Daar hebben kinderen geen digitale leeromgeving zoals wij dat hebben in Nederland.

We bieden nu de kinderen extra werkbladen, potloden, krijtjes en dergelijke aan om thuis te kunnen werken. Vanaf vrijdag 3 april gaan we eten langs brengen bij de arme families en onze leerlingen.

We konden een grote partij B keuze aardappels op de kop tikken en goedkope kip. We leren onze ouders hier hapjes van te maken en ze later te verkopen. Zo is er winst en eten voor de volgende dag.

Verder konden we een partij van 100 mondkapjes kopen. Dit is niet genoeg voor iedereen maar we hebben ze gratis uitgedeeld aan een aantal van onze ouders.

Vanuit de overheid moeten we op eigen kosten het gebouw binnen en buiten desinfecteren.

Gevolgen en problemen op korte termijn:
• Gebrek aan informatie aan de inwoners hoe te handelen ter preventie van het coronavirus.
• Gebrek aan mondkapjes
• Gebrek aan desinfecterende middelen, kopen we nu bij de apotheek maar is erg duur
• Minder of geen werk betekent meteen geen inkomen ofwel eten
• Mensen in de kampung proberen te houden om zo inmenging te voorkomen
• Geen ziekenhuis in de buurt en geen ambulance om eventueel zieken te vervoeren
• Geen beademingsapparatuur

Gevolgen en problemen op langere termijn:
• Als kleine stichting zijn we afhankelijk van kleine giften van vrienden en familie voor de dagelijkse gang van zaken. Vele stoppen nu met ondersteuning i.v.m. inkomstenderving hier in Nederland.
• Onze aanvraag voor een ambulance zal nu niet worden behandeld bij de fondsenverstrekkers. Ze hebben al gereageerd andere zaken de prioriteit te geven wat op zich ook begrijpelijk is.
• Onze acties zijn allemaal stopgezet en inkomsten hieruit zijn komen te vervallen.
• Onze plannen voor een day care centrum voor gehandicapte kinderen en weeskinderen zijn nu niet te realiseren en derhalve maar on hold gezet.

VIVOS (1 april): Corona in Nicaragua – bericht van partnerorganisatie Nochari
En Nicaragua al menos ya sabemos que la pandemia de COVID-19, existe en nuestro País, sin embargo, no tenemos información exacta de los casos existentes, ya que según estadísticas presentadas por el ministerio de Salud son aproximadamente 6 personas con el virus y solo han reportado una persona muerta, dato que para todo el pueblo es poco creíble.

En el caso de Nochari , la Cooperativa Hibiscus y los grupos Campesinos hemos estado poniendo en práctica algunas medidas de acuerdo a las indicaciones de la OMS, estamos trabajando algunas personas desde la casa y otros hacen trabajo de campo siguiendo los protocolos de protección y seguridad para el seguimiento, cumpliendo como medidas de protección con el distanciamiento social, manteniendo 2 metros de distancia entre personas, el lavado de las manos con frecuencia por 40 segundos y no tocarse la cara, de igual manera no asistir a lugares con muchas personas, evitamos el transporte público. En caso que alguna persona del personal presente síntomas debe acudir al centro de salud y aislarse de las demás personas.

Las actividades que impliquen la asistencia de más de 10 personas y que estas personas tengan que tomar el transporte público, no las estamos realizando. Las únicas actividades que se realizaran serán actividades que se ejecuten en las comunidades, con no más de 10 personas que puedan mantener dos metros de distancia entre ellas y que no requieran de tomar transporte público.

También hemos tomado en cuenta a personas en las comunidades que regresan de otros países, animarlos a quedarse en sus casas por 15 días, guardando distancia con los miembros de su familia. Sabemos que hay nicaragüenses que están regresando a sus hogares en diferentes comunidades, y esta recomendación es muy importante en nuestras comunidades debido a la migración de retorno de Costa Rica.

La actual pandemia de COVID-19 está afectando al sector político, económico, social, ambiental, alimentario y con afectaciones emocionales a las personas. Esta amenaza multidimensional requiere una respuesta adecuada de parte de todos los sectores y en ello nos hemos visto inmersos desde nuestras estructuras organizativas comunitarias.

En el caso de las comunidades si hay afectaciones, esto debido a que los productores si están cumpliendo con las medidas necesarias de protección, esto limita el desplazamiento y movilización, sin embargo, actualmente se requiere de productos sanitarios y también para la producción de alimentos, y así poder continuar con las actividades que garantizan la protección, sus alimentos y cuido de sus recursos naturales. Otras necesidades han sido el ir preparando condiciones para la producción de sus propios alimentos, y algunos insumos y equipos, reservorios de agua semillas para la producción de alimentos, materiales e insumo para la reforestación y el cuido del medio ambiente.

U kunt nog altijd reageren op ons verzoek: Welke gevolgen heeft de coronapandemie voor uw partners? Vertel het ons! Wij plaatsen het dan in een volgende blog.

Foto: Stichting PhySCI