Onlangs riepen wij u op om voorbeelden van de gevolgen van coronamaatregelen die u en uw partners wereldwijd tegenkomen met ons te delen. We ontvingen vele berichten. Partinleden – en enkele niet leden – schreven over de gevolgen van de coronapandemie voor hun ontwikkelingsprojecten. Maar ook wat ze al nu doen om de gevolgen te verzachten. In Vice Versa vatte Yvonne van Driel in een artikel de berichten samen. In dit ‘liveblog’ nu de complete bijdrages.

In deze vijfde editie van het liveblog Power2Fly (Brazilië), KidsCare (Kenia) en Gender Concerns International. Dank voor uw bijdrages. 

Power2Fly (1 april): De gevolgen van Covid19-Corona voor onze partner in Brazilië: ASAS
In Florianopolis, Brazilië, zijn de scholen en de crèches dicht. Ook de NGO’s met buitenschoolse activiteiten (dagdeel ochtend of middag aangezien de kinderen halve dagen naar school gaan in Brazilië) zijn dicht. Het gevolg is dat de kinderen thuis moeten blijven. Grote gezinnen op hele kleine ruimtes. Er is dus eigenlijk geen ruimte om afstand te houden of om iemand die ziek is te isoleren. Dit levert een enorm gevaar voor de gezondheid op.

De ouders van de kinderen van ASAS werken meestal als zelfstandige en hebben nu geen werk en dus geen inkomen. Gevolg: nog grotere armoede. Basisvoorwaarden voor het dagelijks leven als eten, zeep en water kunnen niet meer worden gekocht.  Dit wordt nog verergerd doordat veel kinderen op school en/of bij ASAS te eten kregen. Nu dit weg valt, lopen de kosten binnen de huishoudens nog meer op. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid voedselpakketten uit te delen.

De werknemers van ASAS worden doorbetaald door de gemeente en voor een klein deel door P2F. Wij vinden het erg belangrijk om goed werkgeverschap te tonen en op deze manier te zorgen dat ASAS, zodra het weer mogelijk is, een team heeft dat intact is gebleven en weer snel en volledig aan de slag kan.

De scholen zijn dicht en er is geen mogelijkheid bij de publieke scholen voor online les en opdrachten of schoolwerk dat opgehaald en thuis uitgewerkt kan worden Gevolg: enorme leerachterstand.  Het gevolg zal zijn dat “onze” kinderen veel kennis en routine bij het maken van opdrachten gaan verliezen wat meestal het gevolg is als het niet wordt onderhouden. Als ze weer naar school kunnen zal hun niveau gedaald zijn. Het zou ook kunnen dat kinderen verdwijnen ofwel door ziekte of doordat ze ergens proberen wat geld te kunnen verdienen. Er is kans dat ze dan niet terugkeren bij ASAS. “Onze” kinderen lopen hierdoor weer achter bij hun leeftijdsgenoten omdat voor de beter bedeelde kinderen wel naar vervangende lesmogelijkheden wordt gezocht en zij huiswerk hebben gekregen dat ook gecontroleerd zal worden.

KidsCare Kenia (14 april): Een zaadje voor een daadje!
In Kenia, en zeker voor de armste gezinnen in de plattelandsregio waar KidsCare actief is, stagneert de aanvoer van voedsel. Dit wordt veroorzaakt doordat de belangrijkste markten vanwege de coronacrisis gesloten zijn. Daarnaast werken veel mensen als ‘dagwerker’. Werk wat er van de één op de andere dag niet meer is. Dit zorgt voor een dreigend voedseltekort. KidsCare Kenia komt in actie en Wilde Ganzen verdubbelt het actieresultaat!

De verwachting is dat de coronamaatregelen nog lang gaan duren. Dat is voor KidsCare reden om in actie te komen. Het is onze prioriteit om de ruim 2.000 wees- en hulpbehoevende kinderen en hun gezinnen tenminste te voorzien van voedselzekerheid. De regionale overheid was het direct eens met een voorstel om 600 huishoudens een compleet voedselzadenpakket te geven. Dit zorgt ervoor dat er straks voldoende eten is als de aanvoer nog verder stagneert.

De voedselzadenpakketten bestaan uit zaden voor mais (4 kg) en bonen (2 kg). Dit wordt aangevuld met kunstmest (50kg) en bestrijdingsmiddelen. Bij elkaar een flink pakket dus. Voor 600 pakketten hebben we maar liefst zeven vrachtwagens nodig. De zadenpakketten kunnen binnen twee maanden zorgen voor een jaar lang eten. Het mooie is dat dit de juiste tijd is om de akkers te bewerken (begin regentijd). Bovendien zijn alle kinderen thuis waardoor zij hun ouders kunnen helpen met het gereed maken van het land.

De regiobestuurders hebben toegezegd dat hun teams actief mee gaan helpen. Samen met de sociaal werkers van KidsCare gaan zij de huishoudens begeleiden en trainen met als doel dat er zo snel als mogelijk geoogst kan worden. De agrarische training en begeleiding zorgt ook meteen voor een positief effect op de lange termijn. Gezamenlijk wordt een geweldige prestatie geleverd!

Download op onze website gratis de quarantaine bingokaart voor kinderen. Laat de kinderen de opdrachten doen en zo de bingokaart vol maken. Bespreek samen wat jullie bij een volle kaart doneren aan de KidsCare kinderen. Doneren jullie een compleet zadenpakket, dan ontvangen jullie van ons een zakje tuinkerszaadjes. Zo kunnen jullie samen met de kinderen in Kenia zaaien.

Gender Concerns International (25 maart): Statement #SheCaresCovid19
This campaign is sounding an alarm to the rising gender-based social injustice and economic disparity
within the communities hit hardest by the spread of CoVid19 world-wide. Women lay-offs from work,
dependency of the caregivers’ sector on them, and an increase in 24 hours care at home are reported to be
adding to the day-by-day rise in gender-based discrimination during this crisis.

Gender Concerns implores the international community to include the every-day people who are on the
front line of fighting this crisis. While resources have been dedicated to multiple organisations in battling
the outbreak of Covid-19, Gender Concerns believes that as a gender and development organisation, critical
assistance must urgently be offered to women who are disproportionately impacted by the virus. However, to accomplish such assistance and for this to be made an immediate reality; generosity needs to be gender-
inclusive now!

Outreach Message
Recognition, respect and resources for women`s work and their organisations has always been the focus of
our support work. In times like these, women need their integrity to reach out to their networks and partners
in need. Through its partnership network of major women and human rights organisations internationally,
Gender Concerns International is uniquely placed to reach out to the communities located in areas where
the government is struggling to cope with the outbreak and spread of the virus. Well-established women`s
organisations and networks are an effective medium through which organised and regular care needs to be
facilitated to women in COVID19 need.

Goals
– Create an information-exchange platform
– Establish and strengthen a partner network to support women and women organisations to facilitate
care for impacted women and communities
– Help local awareness-raising to acknowledge women`s leadership role in prevention and protection
from the spread of the CoVid19
– Create multi-stakeholder gender coordination on resource mobilization for #SheCaresCovid19.

Objectives
– To collect information from NGOs and people on the ground and connect the information to those
with a means of sharing best practice, much needed resources, and up-to-date responses to the crisis
to ensure these communities are included in the global response;
– Network Development
– Share stories of women in all areas affected by the virus
o Economic and social impact of mothers working from home
o Women affected by domestic and wider gender-based violence and harassment being
trapped due to lock-downs at work place and on disserted streets
o Women in healthcare protecting themselves and their families
o Other untold stories that are shared with us

U kunt nog altijd reageren op ons verzoek: Welke gevolgen heeft de coronapandemie voor uw partners? Vertel het ons! Wij plaatsen het dan in een volgende blog.

Foto: Mama & Me Uganda