Onlangs riepen wij u op om voorbeelden van de gevolgen van coronamaatregelen die u en uw partners wereldwijd tegenkomen met ons te delen. We ontvingen vele berichten. Partinleden  – en enkele niet leden – schreven over de gevolgen van de coronapandemie voor hun ontwikkelingsprojecten. Maar ook wat ze al nu doen om de gevolgen te verzachten. In Vice Versa vatte Yvonne van Driel in een artikel de berichten samen. In dit ‘liveblog’ nu de complete bijdrages.

Vandaag Friendship Foundation (Sri Lanka), Tan-Kids (Tanzania), Adamfo Ghana (Ghana) en Learn! Foundation (Kenia). Dank voor uw bijdragen.

Friendship Foundation (31 maart): Noodhulp aan onze cliënten en hun gezinnen tijdens de corona quarantaine
Corona heeft ook Sri Lanka bereikt. Er is een straatverbod van kracht en dat betekent dat iedereen thuis moet blijven. Thuisblijven betekent geen werk. Geen werk betekent geen inkomen en dus ook geen eten!

Door het straatverbod mogen onze cliënten, de kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijk of geestelijke handicap, niet meer naar de opvangcentra komen. De leerlingen missen hun juffen en vrienden. Voor de ouders betekent dit, in deze onzekere tijd, stress.

Hoe lang gaat deze situatie duren? Hoe helpen we onze cliënten, hun gezinnen, de medewerkers en de gemeenschap in Uhana door deze moeilijke periode heen?We gaan helpen door te voorzien in de basisbehoefte: voeding en waar mogelijk een beetje inkomen! We zijn een hulplijn met voedselpakketten gestart vanuit ons Multidisciplinair Centrum in Uhana. Daarnaast bieden we hulp bij het onderling verkopen van zelf geteeld groenten en fruit.

Tan-Kids (31 maart): De gevolgen van de coronapandemie bij onze partners in Tanzania
Het coronavirus is 2 weken geleden in Tanzania gezien en de overheid heeft direct de scholen voor 1
maand gesloten. Er zijn tot nu toe enkele tientallen infectiegevallen gesignaleerd en er wordt weinig getest.
Dat maakt het heel moeilijk om iets te zeggen over wat er de komende tijd verwacht kan worden.

De eerste verandering die wij zien is dat de kinderen thuis onvoldoende eten krijgen. Normaal eten zij op
school. Wij werken met 3 teams (zowel in de stad als op het platteland) en zij allen signaleren dit. Daarom
hebben wij vorige week met onze lokale partners een coronaplan gemaakt en richtlijnen voor huisbezoeken
opgesteld. Momenteel worden alle gezinnen bezocht, met als doel:
• risico inventarisatie basisbehoeften van de kinderen
• voorlichting en preventie coronavirus
• doneren van emmers met kraantjes, zeep en voedselpakketten.
Om het gebrek aan water in de dorpjes op te lossen, doneren wij per 2 families ook een fiets, waardoor er
meer water gehaald kan worden.

Onze partners zien een onmiddellijke uitval van inkomsten: mensen in de dorpjes durven niet meer naar de
markt te gaan terwijl het nog geen tijd is om te oogsten. In de buitenwijken van Dar es Salaam wordt een
verstopte geldstroom waargenomen, als gevolg van de heftige regenval in combinatie met de dreiging die
uitgaat van het corona virus. De prijzen zijn flink gestegen en de inkomen genererende activiteiten van de
ouders lopen vast.
Uitgestelde activiteiten zijn:
• De business training voor nieuwe families in het project
• Het afsluiten van ziektekostenverzekeringen voor nieuwe kinderen die niet in het bezit zijn van een
geboortebewijs (er kan nu niet makkelijk gereisd worden om deze te achterhalen)

Wij verwachten dat onze doelgroep een aantal maanden (?) noodhulp nodig heeft. Wij werken met een
geïntegreerd hulpverleningsprogramma om kwetsbare kinderen en gezinnen te versterken op weg naar een
zelfvoorzienend bestaan. Noodhulp maakt daar in principe geen onderdeel van uit en daarom gaan wij op
zoek naar nieuwe sponsors en fondsen.

Adamfo Ghana (31 maart): Covid-19 virus en lockdown in Ghana: Een ramp voor straatkinderen en dakloze families
Ook in Ghana verspreid het Covid-19 virus zich steeds verder. De overheid heeft daarom een serie van maatregelen genomen. Alle scholen en openbare gelegenheden zijn gesloten, en er is een totale lockdown afgekondigd voor de steden Accra en Kumasi. De stap is noodzakelijk, maar het is een ramp voor de allerarmsten. Straatkinderen en -families leven van wat ze op een dag verdienen met werk als spullen dragen op de markt, straatverkoop, schoonmaken, etc. Hun inkomsten vallen nu compleet weg en ze hebben geen spaargeld om van te leven. Ze worden geacht thuis te blijven, maar een huis hebben ze niet. Ze hebben geen geld voor medicijnen, zeep of andere voorzorgsmaatregelen. Reizen mag niet meer dus ze kunnen niet naar een ander gebied trekken.

Zelf zeggen ze:
“Wat wij verdienen is net genoeg om die dag eten van te kopen. Het is al zo moeilijk, met de lockdown wordt het onmogelijk om te overleven. Als we weken binnen moeten blijven hebben we helemaal niks meer. We zullen van de honger omkomen.”
“De meesten van ons slapen ’s nachts buiten of we betalen met zijn allen het nachtgeld voor een container. Wat we nu aan elkaar vragen is, waar mogen we nog zijn?”

De gevolgen binnen onze projecten:
 Als gevolg van de overheidsmaatregelen kunnen de 50 kinderen die via het Studiefonds naar de middelbare school gingen voorlopig niet naar school. Online of afstandsonderwijs is in Ghana vrijwel onmogelijk en ze lopen dan ook grote achterstand op. Het is niet zeker of dit jaar (eind)examens kunnen plaatsvinden.
 Voor de maand April had Adamfo Ghana samen met 8 lokale partners in Accra, Kumasi en Tamale een grootscheepse lobby en advocacy campagne (Increasing Impact!) opgezet om het onderwerp ‘straatkinderen’ op de agenda te krijgen van de politiek, beleidsmakers en bevolking. Voorlichting op scholen, demonstraties, stakeholder symposium, straatkinderen fora, workshops en de media campagne zijn uitgesteld naar een nader te bepalen datum.
 De crèche voor peuters en baby’s van straatmoeders en het inloopcentrum waar dagelijks tientallen straatkinderen komen voor hulp en advies zijn voorlopig gesloten. Straatonderwijs en begeleiding van op straat is voor nu stilgezet.
Wat kan nog wel?
 Het trainingscentrum in Kumasi waar 45 straatmeisjes worden opgevangen en een beroepsopleiding krijgen loopt nog. Bezoek is niet mogelijk en medewerkers gaan alleen voor het doen van boodschappen of bankzaken van het terrein af.
 Noodhulp! Onze partner Street Children Project gaat in Kumasi de straten op om voedsel, water, toiletpapier, zeep en waar nodig paracetamol en medicijnen uit te delen aan de meest kwetsbaren en getroffenen. Dit is een vorm van noodhulp en geen ‘duurzaam’ project, waardoor het moeilijk is hiervoor fondswerving te doen. Adamfo Ghana heeft daarom vanuit de reserves een eerste financiering gedaan en is nu een crowdfundingsactie gestart om een tweede overmaking te kunnen doen.
 De Child Welfare Clinic van onze partner in Accra is wellicht een goede uitvalsbasis om enige vorm van voorlichting en zorg te geven voor de preventie van verspreiding van het virus. We zoeken nu naar fondsen voor financiering hiervan.

Wat de gevolgen op de lange termijn zijn voor onze doelgroep is nog moeilijk te zeggen.
We houden ons hart vast.

Learn! Foundation (31 maart): Corona in Kenya
Onze partnerorganisatie rapporteert een zorgelijke ontwikkeling in de Kilifi (kust) regio. Ons schoolproject ligt stil, maar er wordt een lopend werk op de school afgemaakt door de aannemer (aansluiten goten van het dak op de regen tanks). Ook in Kilifi is er een lockdown. Het grote verschil is, dat door de immense armoede en de slechte leefomstandigheden (zeker qua hygiëne) de verspreiding van het coronavirus zich in een razend tempo kan voltrekken. Wij houden ons hart vast en zetten onze projecten voorlopig on hold. Uiteraard gaan we wel door met het faciliteren van onze partner organisatie, want corona of niet: zij zijn onze ogen en oren en wij kunnen daardoor adequaat inspelen op de hulpvraag.

U kunt nog altijd reageren op ons verzoek: Welke gevolgen heeft de coronapandemie voor uw partners? Vertel het ons! Wij plaatsen het dan in een volgende blog.

Foto: Adamfo Ghana