Stichting Quina Care is begin 2017 opgericht door twee Nederlandse tropenartsen, Jacob en Carolien van der Ende, met als doel het leveren van medische zorg in de rurale gebieden van het Amazoneregenwoud van Zuid-Amerika. Ecuador is een van de landen in het Amazoneregenwoud waar hulp nog hard nodig is. In het noordoosten, op de grens met Colombia, ligt het deelgebied Putumayo. Dit is een groot gebied dat zich uitstrekt over Ecuador en Colombia en ongeveer 20.000 inwoners telt. Problemen zijn hier groter dan in andere delen van het Ecuadoriaanse Amazoneregenwoud. Door het gebrek aan goede gezondheidszorg en het feit dat ruim zeventig procent van de inwoners van Putumayo onder de armoedegrens leeft, zijn er veel gezondheidsproblemen. Er is geen toegang tot veilig drinkwater en ondervoeding bij kinderen, complicaties bij (tiener)zwangerschappen, huiselijk geweld waarbij met name vrouwen het slachtoffer zijn en een hoge prevalentie van infectieziekten zijn veel voorkomende problemen. Evenals slangenbeten, ernstige kapmeswonden en botbreuken. Ook het voortdurende Colombiaanse gewapende conflict zorgt aan beide zijden van de grens voor veel slachtoffers.

Voor de inwoners van Putumayo is Puerto el Carmen de enige stad om op terug te vallen en het is dus essentieel dat zij daar continuïteit van adequate 24-uurs zorg kunnen vinden. Puerto el Carmen beschikt nu echter slechts over een medische post die minimaal bemand is en waar de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling zeer beperkt zijn. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is tweehonderd kilometer verderop.

Quina Care wil met de realisatie van een ziekenhuis in Puerto el Carmen de mensen in Putumayo van volledige eerstelijns en acute tweedelijns zorg, inclusief spoedoperaties en mogelijkheid tot opname, voorzien. Ook zal voor de meegekomen familie, die de patiënt tijdens opname verzorgt, mogelijkheid tot verblijf zijn.

Een oud internaat is verkregen en de eerste fase van de verbouwing hiervan tot polikliniek, spoedeisende hulp, laboratorium, apotheek en radiologie-afdeling is vrijwel afgerond (verwachte opening 3e kwartaal 2020). Een groot deel van het inventaris is inmiddels ook verkregen, veelal gratis als donatie van Nederlandse zorginstellingen en ziekenhuizen. Een container met uit Nederland gedoneerd ziekenhuisinventaris is reeds in Ecuador aangekomen.Voor de verbouw van de verpleegafdelingen is eveneens geld beschikbaar. Deze verbouw is begin 2020 gestart, zodat dit deel van het ziekenhuis in de loop van dit jaar ook geopend kan worden. Ook is een begin gemaakt met de bouw van de huisvesting voor het personeel.

Het streven is om zoveel mogelijk met lokaal personeel (artsen, verplegend en ondersteunend personeel) te werken en hen veilige en comfortabele huisvesting op het ziekenhuisterrein aan te bieden. Voor de bouw hiervan wordt nog financiering gezocht.

Het project is voorgelegd aan de plaatselijke bevolking en lokale autoriteiten en is met groot enthousiasme ontvangen. Ter plaatse zal het project geleid worden door Jacob en Carolien van der Ende, die beiden ruime ervaring hebben met het werken in een ontwikkelingsland. Zodra het ziekenhuis in bedrijf is, zullen zij naast het leiden van het project tevens werkzaam zijn als arts.

Om de continuïteit van goede zorg te kunnen waarborgen, zal het ziekenhuis onafhankelijk van de Ecuadoriaanse overheid, en hiermee van de instabiele financiële situatie in het land, moeten opereren. Aan patiënten zal een kleine, symbolische bijdrage voor de geleverde zorg gevraagd worden. Donaties aan Stichting Quina Care, zowel uit Nederland, Ecuador en de VS, zullen het overige gedeelte moeten bekostigen. Zolang de omstandigheden in Putumayo slecht en instabiel blijven, zal aanvullende zorg vanuit Quina Care nodig blijven om de mensen te helpen.

 

 

Informatie

  • Doelgroep: Chronisch zieken | Jongeren | Kinderen | Patiënten | Vrouwen en meisjes
  • SDG: SDG03 - Gezondheid en welzijn
  • Land: Ecuador
  • Werelddeel: Zuid-Amerika

Projecten

  • Klinisch chemisch bloedonderzoek

    Projectaanvraag
    De aanvraag betreft de financiering van het project ‘Klinisch chemisch bloedonderzoek’, bestaande uit de aanschaf van een Roche Reflotron Plus apparaat, ten bedrage van € 7.500,00.

    Met de realisatie van een ziekenhuis in Puerto el Carmen de Putumayo, de hoofdstad van Putumayo, wil Quina Care goede en betaalbare eerste en acute tweedelijns zorg beschikbaar maken. Deze zorg zal 24 uur per dag 7 dagen per week beschikbaar zijn met afdoende medicijnen en benodigdheden en de mogelijkheid tot een opname.
    De renovatie van de begane grond is nagenoeg afgerond en het ziekenhuis verwacht, afhankelijk van het beloop van de situatie omtrent het coronavirus, in het derde kwartaal van dit jaar de deuren te openen. De wens is de inwoners van Putumayo vanaf dat moment zo volledig mogelijke eerstelijns en acute tweedelijnszorg te bieden.
    Armoede, slechte hygiënische omstandigheden en het ontbreken van toegang tot veilig drinkwater leiden hier onder meer tot veel gezondheidsproblemen. Echter ook niet-overdraagbare ziektes, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, nierziekten en suikerziekte, komen steeds meer voor.
    Voor een groot deel van deze geschetste gezondheidsproblemen is gedegen bloedonderzoek de basis van de diagnostiek en belangrijk voor het bepalen van de behandeling. Daarnaast is bloedonderzoek een goede manier om het beloop van een ziekte te observeren. Met klinisch chemisch bloedonderzoek kan onder meer de diagnostiek en het beloop van hart- en vaatziekten, suikerziekte, lever- en nierziekten en aandoeningen van de alvleesklier gecontroleerd worden.

    Inhoud project
    Dit project bestaat uit de aanschaf van een Roche Reflotron Plus apparaat. Met dit apparaat kunnen klinisch chemische bloedanalyses worden uitgevoerd. Hiermee worden de diagnostiek, behandeling en follow-up van ziekten verbeterd. Het apparaat is speciaal ontwikkeld voor ontwikkelingslanden. Zeventien verschillende bloedwaarden kunnen worden bepaald, die onder andere iets vertellen over het functioneren van de nieren, lever en alvleesklier. Voor een analyse wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen en verwerkt met reagens. Het reagens is lokaal in Ecuador verkrijgbaar tegen lage kosten. Gespecialiseerd laboratoriumpersoneel is voor het uitvoeren van de testen niet vereist, de testen kunnen door een verpleegkundige of arts worden uitgevoerd. Het is een relatief goedkope en eenvoudige manier van chemische bloedanalyse, hetgeen het zeer geschikt maakt voor gebruik in lastige omstandigheden zoals die in Putumayo.

    Doelgroep: Chronisch zieken | Jongeren | Kinderen | Ouderen | Patiënten | Vrouwen en meisjes

    SDG: SDG03 - Gezondheid en welzijn

  • Duurzame watervoorziening ziekenhuis en personeelswoningen

    Projectaanvraag
    De aanvraag betreft de financiering van het project ‘Duurzame watervoorziening ziekenhuis en personeelswoningen’, bestaande uit de aanschaf en aanleg van drie waterputten met watertoren en watertank met geavanceerde waterfilters.
    De totale kosten voor dit project bedragen € 6.753,00.

    Met de realisatie van een ziekenhuis in Puerto el Carmen de Putumayo, de hoofdstad van Putumayo, wil Quina Care goede en betaalbare eerste en acute tweedelijns zorg beschikbaar maken. Deze zorg zal 24 uur per dag 7 dagen per week beschikbaar zijn met afdoende medicijnen en benodigdheden en de mogelijkheid tot een opname.
    De renovatie van de begane grond is nagenoeg afgerond en het ziekenhuis verwacht, afhankelijk van het beloop van de situatie omtrent het coronavirus, in
    het derde kwartaal van 2020 de deuren te openen. Bij het ziekenhuis worden ook personeelswoningen gerealiseerd om zo het personeel een veilig onderkomen te bieden.
    In het kader van duurzaamheid, maar ook om niet afhankelijk te zijn van de watervoorziening via de gemeente streven wij om zoveel mogelijk
    zelfvoorzienend te zijn. Van de watervoorziening via de gemeente is namelijk bekend dat deze regelmatig onderbroken is, een onwenselijke situatie voor een
    ziekenhuis. Daarnaast is de kwaliteit van het water niet altijd betrouwbaar. Derhalve bestaat de wens een geheel eigen en duurzame watervoorziening aan
    te leggen.
    In dat kader zijn wij op zoek naar financiering voor de aanleg en aanschaf van een drietal waterputten met watertoren en watertank. Om het water ook drinkbaar te maken, zijn de geavanceerde waterfilters benodigd.
    De doelpopulatie van dit project bestaat uit patiënten van het ziekenhuis en hun meegekomen familieleden en het (inwonend) personeel van het ziekenhuis.

    Inhoud project
    Het project omvat zoals gezegd de aanleg van een eigen duurzame watervoorziening. Hiervoor zullen drie waterputten van ongeveer 30 meter diep
    geboord worden. Bij iedere waterput hoort een watertoren met kunststof watertank van 2.500 liter. Vanuit de waterput wordt het water middels een
    dompelpomp tot bovenin de toren gepompt en opgeslagen in de watertank. Vanaf de watertank worden waterleidingen gelegd om hiermee het ziekenhuis en de personeelswoningen van water te voorzien. Het systeem bevat filters waarmee het water bruikbaar gemaakt wordt voor kraan en douche. Daarnaast zal een geavanceerde waterfilter geïnstalleerd worden, waardoor het water drinkbaar wordt.
    Twee van de drie watertorens zijn reeds aanwezig op het terrein van het ziekenhuis, de derde zal binnen dit project gebouwd worden. Ook de aanschaf en installatie van de drie watertanks, drie dompelpompen, de waterleidingen en de geavanceerde waterfilters vallen binnen dit project.

    Doelgroep: Chronisch zieken | Jongeren | Kinderen | Ouderen | Patiënten | Vrouwen en meisjes

    SDG: SDG03 - Gezondheid en welzijn