Stichting Quina Care is begin 2017 opgericht door twee Nederlandse tropenartsen, Jacob en Carolien van der Ende, met als doel het leveren van medische zorg in de rurale gebieden van het Amazoneregenwoud van Zuid-Amerika. Ecuador is een van de landen in het Amazoneregenwoud waar hulp nog hard nodig is. In het noordoosten, op de grens met Colombia, ligt het deelgebied Putumayo. Dit is een groot gebied dat zich uitstrekt over Ecuador en Colombia en ongeveer 20.000 inwoners telt. Problemen zijn hier groter dan in andere delen van het Ecuadoriaanse Amazoneregenwoud. Door het gebrek aan goede gezondheidszorg en het feit dat ruim zeventig procent van de inwoners van Putumayo onder de armoedegrens leeft, zijn er veel gezondheidsproblemen. Er is geen toegang tot veilig drinkwater en ondervoeding bij kinderen, complicaties bij (tiener)zwangerschappen, huiselijk geweld waarbij met name vrouwen het slachtoffer zijn en een hoge prevalentie van infectieziekten zijn veel voorkomende problemen. Evenals slangenbeten, ernstige kapmeswonden en botbreuken. Ook het voortdurende Colombiaanse gewapende conflict zorgt aan beide zijden van de grens voor veel slachtoffers.
Voor de inwoners van Putumayo is Puerto el Carmen de enige stad om op terug te vallen en het is dus essentieel dat zij daar continuïteit van adequate 24-uurs zorg kunnen vinden. In Puerto el Carmen is een medische overheidspost die minimaal bemand is en waar de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling zeer beperkt zijn. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is tweehonderd kilometer verderop.
Quina Care voorziet met de realisatie van een ziekenhuis in Puerto el Carmen, hospital San Miguel, de mensen in Putumayo van volledige eerstelijns en acute tweedelijns zorg, inclusief spoedoperaties en mogelijkheid tot opname. Ook is er voor de meegekomen familie, die de patiënt tijdens opname verzorgt, mogelijkheid tot verblijf.
Een oud internaat is in 2019 verkregen en is verbouwd tot volwaardig ziekenhuis. Een groot deel van het inventaris is verkregen in Nederland, veelal gratis als donatie van Nederlandse zorginstellingen en ziekenhuizen. Vier zeecontainers met gedoneerd ziekenhuisinventaris zijn naar Ecuador verscheept.
Het streven is om zoveel mogelijk met lokaal personeel (artsen, verplegend en ondersteunend personeel) te werken en hen veilige en comfortabele huisvesting op het ziekenhuisterrein aan te bieden.
Het ziekenhuis wordt geleid door Jacob en Carolien van der Ende, die beiden ruime ervaring hebben met het werken in een ontwikkelingsland. Daarnaast zijn zij beiden ook werkzaam als arts in het ziekenhuis.
De plaatselijke bevolking en lokale autoriteiten hebben het ziekenhuis met groot enthousiasme ontvangen.
Om de continuïteit van goede zorg te kunnen waarborgen, zal het ziekenhuis onafhankelijk van de Ecuadoriaanse overheid, en hiermee van de instabiele financiële situatie in het land, moeten blijven opereren. Aan patiënten wordt een kleine, symbolische bijdrage voor de geleverde zorg gevraagd. Donaties aan Stichting Quina Care, zowel uit Nederland, Ecuador en de VS, zullen het overige gedeelte moeten bekostigen. Zolang de omstandigheden in Putumayo slecht en instabiel blijven, zal aanvullende zorg vanuit Quina Care nodig blijven om de mensen te helpen.
Informatie
- Doelgroep: Chronisch zieken | Jongeren | Kinderen | Patiënten | Vrouwen en meisjes
- SDG: SDG03 - Gezondheid en welzijn
- Land: Ecuador
- Werelddeel: Zuid-Amerika