Het doel van de Stichting Equator Medicare:

De oprichters van de stichting hebben tijdens vrijwilligerswerk in landen rond de evenaar, de equator, gezien hoe beperkt de toegankelijkheid van medische voorzieningen in deze landen vaak is.      Armoede, niet verzekerd zijn voor medische zorg, of zelfs het nagenoeg ontbreken van medische voorzieningen, zijn daar oorzaken van.                                                                                                              Vaak zijn primaire voorwaarden voor gezondheid al zeer beperkt, zoals schoon drinkwater, vitamine- en eiwitrijk voedsel, voorlichting over voeding, zwangerschap, geboorte(beperking), besmettelijke en sexueel overdraagbare ziekten, vaccinaties voor kinderen, en hygiënische toiletten ontbreken vaak.

Ook mensen rond de evenaar moeten daartoe mogelijkheden krijgen. Equator Medicare wil daarom voor individuen en bevolkingsgroepen in deze ontwikkelingslanden hulp bieden.

De stichting tracht dit doel  te bereiken door:

  • het opzetten van één of meer medische zorgprogramma’s om de doelgroep een betere medische zorg te geven, en te streven deze programma’s zelfstandig, zo nodig met financiële ondersteuning, door de lokale bevolking door te laten zetten.
  • bestaande projecten, die aan door de stichting te stellen criteria voldoen, financieel te ondersteunen.

Informatie

  • Doelgroep: Gemeenschappen | Vrouwen en meisjes
  • SDG: SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG04 - Goed onderwijs
  • Land: Uganda
  • Werelddeel:

Projecten

  • Veilige verloskunde voor moeders in Uganda een school voor verlos-en verpleegkundigen

    St. Equator Medicare wil een Nurse Training Center mogelijk maken bij St John XXIII hospital, Aber, noord Uganda.
    In Uganda overlijdt één van 8 vrouwen door zwangerschap of bevalling. Er is een enorm gebrek aan artsen en met name verloskundigen; slechts 40% van de vrouwen bevalt onder begeleiding van een arts of verloskundige. 6500 vrouwen en 30.000 kinderen overlijden tijdens zwangerschap, bevalling of de eerste weken erna. Met name in het noorden is de moedersterfte nòg hoger door een groot tekort aan vakkrachten. De scholen voor verlos- en verpleegkundigen zijn bijna allemaal in het zuiden, de afgestudeerden blijven (vaak om tribale redenen) in het zuiden, andersom gaan studenten uit het noorden niet studeren in of rond Kampala. De regio is zeer arm, mede door de langdurige terreur van het LRA (leger van de heer) van Joseph Koney en zijn kindsoldaten.
    De WHO president Tedros heeft in een presidential conference februari 2021 de noodklok geluid voor sub-Sahara Afrika. De WHO heeft 3 ziekenhuizen aangewezen voor een nieuwe opleiding, een Nurse Training Center, waaronder het St John XXIII, waarmee Equator Medicare en Wilde Ganzen goede ervaringen mee heeft. De bouw vordert goed, begane grond en 1e verdieping ieder 700 M2 zijn in ruwbouw gereed, er wordt steeds verder gewerkt. Over het bedrag dat Equator besteedt, geeft Wilde Ganzen 50% premie. Rotary Clubs uit diverse landen doen mee om de leermiddelen te bekostigen.

    Doelgroep: Jongeren | Studenten | Vrouwen en meisjes

    SDG: SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG04 - Goed onderwijs