Op dinsdag 6 februari overhandigde Partin met initiatiefnemer Human Rights in Finance.EU een petitie aan de Tweede Kamerleden over het universele recht op betaaldiensten. We riepen ook op om een einde te maken aan het buitensporige systeem van het melden van ongebruikelijke transacties in Nederland. In totaal werden er 14.753 handtekeningen aangeboden. Erik Boerrigter was er namens Partin bij.

De oproep is een antwoord op de invulling die Nederland geeft aan de Europese richtlijnen. Het gaat dan vooral om de Wwft. Het risicomijdend gedrag van banken en betalingsproviders belemmert het recht op het hebben van een betaalrekening. Dat kan natuurlijk niet.

JSzCj320Verdacht
In de Europese wetgeving rondom witwassen en terrorismefinanciering en in de richtlijnen van de FATF staat: ‘banks and PSP’s should report suspicious transactions to the Financial Intelligence Unit’ (geparafraseerd). In de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is deze zin vertaald als: ‘Banken en PSP’s moeten ongebruikelijke transacties rapporteren bij de FIU’. En dat verschil laat zich dus ook zien in de cijfers.

Want in Nederland wordt van 1 op de 9 inwoners een melding van ten minste een ongebruikelijke transactie gemaakt. In 2022 betekende dat een totaal (2022) van 1,89 miljoen meldingen. Zou het gaan om verdachte transacties dan zouden er maar 33.000 meldingen gemaakt worden. Erik schreef er ooit een betoog over.

Tekst
Petitie: Stop nú de overmatige witwasmonitoring en verstevig het recht op betaalrekeningen

Wij
Stichting Human Rights in Finance, namens alle particuliere en zakelijke bankklanten in Nederland,

constateren dat:

  • dat in het financieel toezicht door de Nederlandse regelgever, banken en financiële toezichthouders, in de strijd met de mensenrechten en privacy, veel meer gedaan wordt dan onder Europese regels rond witwassen nodig is.
  • dat hierdoor burgers/organisaties onnodig het hemd van het lijf gevraagd, dat hun privacy wordt geschonden, dat ze te hoge kosten moeten betalen en dat hun bankrekening ten onrechte wordt afgepakt,

en verzoeken
de nieuwe Tweede Kamer:

  • te zorgen dat mensenrechten beter beschermd worden bij monitoring en melding van banktransacties door het Ministerie van Financiën en de banken te stimuleren over te gaan op de Europese systematiek van melding van alleen verdachte transacties
  • Transactie Monitoring Nederland een halt toe te roepen,
  • te zorgen dat in een nieuwe wet het (behoud van) een basisbetaalrekening voor iedereen wordt verstevigd c.q. opgenomen.

Lees de gehele speech die tijdens de overhandiging uitgesproken werd hier.

Cash
De timing van de petitie viel parallel met een consultatie over een wet voor contant geld en de limieten die we in Nederland nastreven voor individuele contante transacties. Dat is de Wet chartaal betalingsverkeer. Daarop kan nog tot 8 maart 2024 gereageerd worden.

Alles wat je als stichting over Wwft moet weten
Op 20 februari organiseren we het webinar Alles wat je als stichting over Wwft moet weten. In dit webinar gaat Erik Boerrigter in gesprek met Jeroen Amsalem en Lia van Broekhoven om jou alles over deze Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme te vertellen. En jij mag alles vragen over de regels rondom deze wet en andere wetten die hier mee te maken hebben. Dus ook over welke vragen je kan verwachten bij een controle. Meld je direct aan via zoom.us/meeting/registration.

Tekst: redactie Partin | 8 februari 2024
Foto: Cor Gaasbeek | Pixabay