Eind vorige maand berichtten we al dat de KvK druk bezig was met het wegwerken van de achterstanden bij de registratie van de UBO’s. Minister Kaag (Financiën) kondigde eerder een tijdelijke regeling aan waarbij meldingsplichtige instellingen bij het aannemen van nieuwe cliënten kunnen volstaan met de vaststelling dat de opgave is gedaan. Deze regeling is nu verlengd van 1 september tot 1 januari 2023. 

In haar brief was de minister nog hoopvol. De achterstand bij het UBO-register zou op 1 september verleden tijd zijn. Dat lukt dus niet. Met de uitleg welke UBO-gegevens en onderliggende documentatie zijn opgegeven en de bevestiging dat de UBO’s van de stichting (of bedrijf) zijn moet de meldingsplichtige instellingen de nieuwe cliënt aannemen. Meldingsplichtige instellingen zijn bijvoorbeeld betalingsdiensten en banken.

Voor 27 maart moesten alle bedrijven en stichtingen hun UBO’s doorgeven aan de Kamer van Koophandel (KvK). Blijkbaar hebben veel organisaties het doorgeven van deze gegevens pas vlak voor de deadline gedaan. Dat verklaart de piek.

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, de uiteindelijke eigenaar dus. Deze wettelijk verplichte registratiedatabase is een uitvloeisel van Europese regels om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Het behelst een overzicht van alle personen die de uiteindelijke eigenaar zijn van een bedrijf, of zeggenschap hebben over een organisatie. Vrijwilligersorganisaties en ANBI’s hebben in de regel geen UBO’s op basis van eigendom of zeggenschap. Daarom worden de bestuursleden als hoger leidinggevenden geregistreerd.

In april kondigde minister Kaag aan dat de Belastingdienst gaat handhaven. In dezelfde brief lichtte ze ook de tijdelijke regeling toe.

Bron: RendementOnline
Foto: Pompidom – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23405199