Vandaag – 7 mei – is de laatste dag dat belastingaangifte over inkomsten uit 2020 gedaan kan worden, tenzij er uitstel werd aangevraagd natuurlijk. We hebben al vaker bericht over een aantal wijzigingen voor ANBI’s en giftenaftrek. SBF zette de verschillende aanpassingen, relevant voor de filantropische sector, nog eens op een rij.  

Met als doel om de giftenaftrek en de ANBI-regeling minder complex en beter uitvoerbaar te maken, zijn door de Staatssecretaris van Financiën in nauw overleg met SBF maart 2019 zestien verbetervoorstellen aangekondigd. Sinds 2021 zijn daartoe een aantal wijzigingen in giftenaftrek en ANBI-regeling doorgevoerd. Deze wijzigingen zijn deels voor ANBI’s zelf, deels voor schenkers die hun gift van de belasting willen aftrekken van belang. Hieronder in het kort de lijst, voor verdere uitleg ga naar de site van SBF.

  • Contante giften niet meer aftrekbaar
    In de praktijk is gebleken dat de aftrekmogelijkheid van contante giften fraudegevoelig is. Daarom komen giften in contanten vanaf 1 januari 2021 niet meer in aanmerking voor giftenaftrek. Donaties van contant geld bij collectes aan de deur of in de kerk zijn daardoor niet langer aftrekbaar. Ook niet als daarvoor een kwitantie ontvangen is. Lees ook Giftenaftrek straks niet…
  • Waarde giften in natura vermelden in onderhandse acte
    In de giftenaftrek worden relatief veel fouten gemaakt waar het gaat om giften in natura. Daarom geldt per 1 januari 2021, dat de waarde in het economische verkeer van giften in natura vermeld moet worden in de onderhandse acte van schenking, om de gift voor aftrekbaarheid in aanmerking te laten komen.
  • Versoepeling liquidatiebepaling
    De liquidatiebepaling is één van de voorwaarden waaraan een instelling moet voldoen om als ANBI te kunnen worden aangemerkt. Deze bepaling hield voorheen in, dat uit de statuten van de ANBI moest blijken dat het overblijvende vermogen na opheffing van de instelling zou worden besteed aan een ANBI met een soortgelijke doelstelling. De liquidatiebepaling van ANBI’s is per 1 januari 2021 versoepeld door de eis van soortgelijk doel voor reguliere ANBI’s te laten vervallen.
  • ANBI publicatieplicht via standaardformulieren
    Voor ANBI’s bestaat sinds 2014 een publicatieplicht: zij moeten o.a. de staat van baten en lasten publiceren en inzicht geven in doelstellingen, activiteiten, hoofdlijnen, bestuursstructuur en beleidsplannen.
    Vanaf de jaarwisseling zijn ANBI’s boven een bepaalde omvang verplicht om standaardformulieren van de Belastingdienst te gebruiken om aan deze publicatieplicht te voldoen. Lees ook Standaardformulieren ANBI nu…
  • Integriteitseis aangepast
    De Belastingadviseur kan voortaan een VOG opvragen als er twijfel is aan de integriteit van een ANBI bestuurder. Als men die kan overleggen is er niets aan de hand. Kan men dat niet en verandert er niets in de toestand, dan zal de inspecteur de ANBI status intrekken.
  • Melden wanneer substantiële gift zonder reden wordt herroepen
  • Slim invoerscherm bij belastingaangifte

Bron: SBF
Foto (bewerkt van origineel): Markus WinklerUnsplash